Sektörel
17 Kas 2013 12:35 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:40

İSKİ, 2 milyar TL yatırım yapacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İSKİ Genel Müdürlüğü'nün 4 milyar 762 milyon TL'lik 2014 bütçesini onayladı.

İSKİ, 2 milyar TL yatırım yapacak
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İSKİ Genel Müdürlüğü'nün 4 milyar 762 milyon TL'lik 2014 yılı bütçesini onayladı. Bütçenin yaklaşık 2 milyar TL'si yatırımlara ayrıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) yapılan yazılı açıklamaya göre; Meclis, bağlı kuruluşlardan İSKİ Genel Müdürlüğü'nün 4 milyar 762 milyon TL'lik 2014 yılı bütçesini ve performans programını onayladı. İBB Meclisi 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet'in yönettiği toplantıda bütçeyi Meclis üyelerine sunan İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demir, 2014 yılı bütçesinin 4 milyar 762 milyon TL olarak belirlendiğini ve bütçenin 1 milyar 930 milyon TL'sini yatırımlara ayırdıklarını söyledi.

İçme suyu ve atık su hizmetlerini çevre ve insan sağlığını esas alarak etkin, verimli ve kaliteli şekilde yürütmeyi kendine misyon edinen İSKİ'nin, İstanbullular'dan temin ettiği su bedellerini, su ve atık su yatırımları olarak geri kazandırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Demir, "İstanbullular'ın temiz su ve atık su hizmetlerinden 7 gün 24 saat kesintisiz olarak faydalanabilmesi için tüm personelimizle mesai mefhumu gözetmeksizin çalışmaktayız. Şunu da belirtmek isterim ki görevimizi yerine getirirken çevreye ve insana saygılı, gelişime ve değişime açık, kaliteden ödün vermeyen, halkın güvenini sarsmayan, şeffaf, dürüst ve adaletli bir kurum olmayı her zaman ön planda tutuyoruz" dedi.

Demir, günde ortalama 2 milyon 500 bin metreküp su tüketiminin gerçekleştiği İstanbul'un, uzun vadede su sıkıntısı çekmemesi ve artan nüfusun su ihtiyacının karşılanması için planlanan Melen Projesinin 1. Aşaması kapsamında yer alan 189 km uzunluğundaki isale hattın hizmete alındığını ve günlük 720 bin metreküplük suyun İstanbul Boğazı'nın altından geçen devasa tünelle Kağıthane'ye ulaştırıldığını kaydetti.

Melen'den yılda 1 milyar 77 milyon metreküplük ilave su

Melen Projesi'nin 2015 yılında tamamlanacak 135 kilometrelik 2. aşamasının ise İstanbul'a yıllık 307 milyon metreküplük ilave su kaynağı oluşturacağını aktaran Demir, hattın 121 kilometresinin tamamlandığını ifade etti.

Yapımına başlanan Melen Barajı'nın da 2016 yılında bitirileceğini, bu projenin tamamlanmasıyla İstanbul'un yılda 1 milyar 77 milyon metreküplük ilave su kaynağına kavuşacağını dile getiren Demir, uzun yıllar herhangi bir su sıkıntısı yaşanmaması için şehrin birçok noktasında su deposu, terfi merkezi ve muhtelif çaplarda isale hattı inşa edildiğini belirtti.

Su teminine yönelik büyük yatırımlara hız kesmeden devam ederken, su havzalarını korumaya yönelik faaliyetleri de sürdürdüklerini, bu çerçevede içme suyu havzalarındaki mutlak koruma alanlarını kamulaştırdıklarını anlatan Demir, şöyle konuştu;

"İstanbul'un can damarı olan su havzalarının yapılaşmadan arındırılması ve korunması için göl mutlak koruma alanlarında yapılan kamulaştırmayı 21 milyon metrekayere'ye çıkardık. Göl mutlak koruma alanlarında yapılan kamulaştırma oranı 2004 yılında yüzde 7 iken, Eylül 2013 sonu itibarıyla yüzde 42 seviyesine ulaşmıştır. Kamulaştırdığımız su havzalarındaki dikili ağaç sayısını da 225 binden 510 bine çıkardık. 2013 yılının ilk 9 ayında ise 3,5 milyon metrekareye yakın alanı kamulaştırdık. Bunun karşılığında da hak sahiplerine 660 milyon TL ödeme yaptık. İstanbul'un doğal hazineleri olan deniz ve gölleri, atık su tehdidinden kurtaracak yatırımlarımız sayesinde, daha önce kontrolsüz olarak derelere, denizlere akan atık suların büyük bir kısmını sisteme dâhil ettik."

Son teknoloji arıtmalar İstanbul'a nefes aldırıyor

Toplam 55 atıksu arıtma tesisiyle atık suları arıttıklarını belirten Demir, "Büyükçekmece İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi inşaatına 2012 yılında, Silivri ve Çanta atıksu arıtma tesislerinin inşaatına da 2013 yılında başladık. Ayrıca Silivri, Selimpaşa ve Çanta deniz deşarjı inşaatları da devam etmektedir. Selimpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin inşaat ihale çalışmaları devam etmekte olup Küçükçekmece, Tuzla 3. Kademe, Ataköy 2. Kademe, Gümüşdere ve Silahtarağa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerinin proje hazırlama çalışmaları ile Baltalimanı ve Yenikapı Ön Arıtma Tesislerinin ileri biyolojik arıtmaya dönüştürülmesine yönelik proje çalışmalarını da sürdürmekteyiz. Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde arıtılmış suyun geri kazanımı için günlük 100 bin metreküplük kısmı çıkışta dezenfekte edilerek Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi, Tuzla Belediyesi Şelale Parkı, Aydınlı TOKİ Konutları ve Tuzla Atıksu Arıtma Tesisi'ne sulama suyu sağlanabilmektedir. Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe ve Kadıköy sahilleri boyunca da parkların sulanması için şebeke hattı yapım çalışmaları sürdürülmektedir" diye konuştu.

Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde atık suyun geri kazanımı için günlük 50 bin kapasiteli tesisin proje çalışmaları devam ettiğini ve arıtılmış suyun İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Sulama ve Sanayi Suyu, Yeşilköy-Sarayburnu arası sahil parkları sulama suyu, Atatürk Havaalanı sulama suyu ve Ataköy Havzasında yer alan sanayi tesislerinde kullanma suyu olarak değerlendirileceğini anlatan Demir, şunları kaydetti;

"Atıksu arıtma tesislerimizin yapımına devam ederken, bir yandan da şehirden topladığımız atık suları arıtma tesislerine ulaştıracak devasa atık su tünellerinin inşasını tamamlıyoruz. İstanbul'un muhtelif bölgelerinde köstebek diye tabir edilen tünel açma makinaları ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 56 kilometre uzunluğundaki atıksu tünellerinin 18 kilometresinin kazısını gerçekleştirdik. 38 kilometresinin de kazı çalışmalarını sürdürmekteyiz. İstanbul sahillerine atık su girişini önlemek için çapı 4 metreye varan atık su tünellerinin uzunluğu 160 kilometreye ulaşmıştır. İnşası devam eden tünellerin tamamlanmasıyla da 216 kilometreye ulaşacaktır."

Yerleşim alanları içinden geçen derelerde taşkın risk haritaları çıkarılarak dere ıslah çalışmaları yapıldığını ve bu kapsamda 46 derenin ıslah ihalelerini tamamladıklarını ifade eden Demir, "Uzunluğu 139 kilometreyi bulan bu derelerin 24 kilometrelik kısmının ıslahını tamamladık. 2014 yılı sonuna kadar da yerleşim yerlerinden geçen derelerin ıslahını tamamlamayı hedefliyoruz. Şimdi sizlere çalışma yaptığımız bazı derelerden kısaca bahsetmek istiyorum. İstanbul'un köylerinin ihtiyaçlarını dikkate alarak; su ve atıksu şebekesi yapım çalışmalarını sürdürüyoruz. Bugüne kadar köylere 750 kilometre atıksu şebekesi ve 1700 kilometre içmesuyu şebekesi inşa ettik. Ayrıca 44 köyümüzde "Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi" inşasını tamamladık. 25 köyümüzde de arıtma tesislerinin inşasına devam ediyoruz. İSKİ olarak son 9,5 yılda 6 milyar TL'nin üzerinde yatırım gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.

İSKİ, son 9,5 yılda 23 milyon metrekare kamulaştırma yaptı

Toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan da İBB'nin iş yapmaktan anlatmaya vakit bulamadığını belirterek, "İSKİ 2004 yılına kadar bütün belediye tarihi boyunca 11 milyon metrekare yer kamulaştırılmış. 2004 yılından sonra kamulaştırılan alan miktarı ise 23 milyon metrekare. Son 3 yılda yapılan kamulaştırma 16,5 milyon metrekare. Bu rakamlar şehrin ekolojisine neler kattığımızın açık göstergesidir" dedi.

İSKİ'nin 2014 yılında yapacağı yaklaşık 2 milyar TL'lik yatırımın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinin tamamına denk geldiğine dikkat çeken Ergün Turan, Melen Projesi ile ilgili, "Melen bugünün projesi değildir. Melen bugün Melen'den su basmasanız da İstanbul'un şu anda yeterli suyu var. Gelecek kuşağımız için bu kamulaştırmalar yapılıyor" diye konuştu.

Turan, Ayamama ıslah çalışmasını da bu dönem içerisinde bitirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Dünya