İş ve İşçi Bulmanın Yöntemi Değişiyor
Hazırlanan yeni taslağa göre artık iş ve işçi bulma özel istihdam bürolarınca yapılacak.
Gerekli izinleri alıp şirket kurmayan hiç kimse herhangi bir işsizin işe yerleştirilmesine aracılık yapamayacak, kazanç sağlayamayacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kıdem tazminatından sonra şimdi de kiralık işçi, özel istihdam büroları, uzaktan çalışma ve taşeron işçilik alanında radikal düzenlemeler getiren tasarı taslağını hazırladı.
İş bulmaya sınırlama
“4857 Sayılı İş Kanunu ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Taslağı” ismini taşıyan düzenlemeye göre Türkiye’de iş bulma ve işe yerleştirme faaliyetleri sadece Türkiye İş Kurumu (İşkur) ile bu kurumdan özel izin alan özel istihdam büroları aracılığıyla yapılabilecek.
Özel istihdam bürosu açma yetkisi olmayan ya da kurumdan iş bulma izni almayan hiç kimse bir başkasının işe girmesine aracılık edemeyecek.
“Hamili kart” da yasak
Toplam 18 maddeden oluşan taslağın 13'üncü maddesine göre, Kurum'dan izin almadan iş ve işçi bulmaya aracılık yapan gerçek veya tüzel kişilere 10 bin lira ceza kesilecek. Aynı şekilde iş arayanlardan ücret alan veya menfaat sağlayan gerçek veya tüzel kişilere uygulanacak ceza tutarı da 10 bin lira olacak.
Yasağa rağmen bu suçları ikinci kez işleyenlere ceza iki kat olarak uygulanacak. Taslakta yasak kapsamına gerçek kişilerin iş bulma faaliyetlerine aracılık etmelerinin de dahil edilmesi, hatırlı kişilerin yakınlarına iş bulmasını ifade eden “Hamili kart yakınımdır” türü işe yerleştirmeleri de zora sokacak.
Özel istihdam bürolarını Türk vatandaşlarının yanı sıra çalışma izni olan yabancılar da kurabilecek. Ancak kurucu ortaklarla yöneticilerin zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, hileli iflas gibi suçlardan hüküm giymemiş olması şartı aranacak.
Bedeli patron ödeyecek
İşsize iş bulan istihdam büroları bunun karşılığı olan bedeli sadece işverenden alabilecek.
İşçilerden ne ad altında olursa olsun hiçbir şekilde para istenemeyecek. Bu bürolar işçilerle sigortasız veya sendikasız çalışma, asgari ücretin altında ücret ödeme gibi şartlarla sözleşme yapamayacak. İş arayanlarla ücret pazarlığına giremeyecek.
İş Kurumu özelleşiyor
Özel istihdam büroları portföyündeki işsizlere geçici iş de sağlayabilecek. Bu bürolar, kendi iş ve işçi portföylerini oluşturmanın yanı sıra İşkur’a kayıtlı işgücü uyum programlarını başarıyla tamamlamış yeni meslek sahibi işsizlerin iş bulmalarına da aracılık edecek. Dolayısıyla İşkur istihdam bürolarıyla birlikte kısmen özelleşmiş olacak.