İlk Saç Ekimi Ne Zaman Yapıldı?
Kellik ya da saç kaybı olarak tabir edilen durum, gelişen teknoloji ile beraber bir kader olmaktan çıkmış, kişiler için yeniden eski saçlarına kavuşma şansı doğmuştur.
Çoğu kişide olumlu sonuç veren saç ekimi işlemi kökeni 1800’lü yıllara kadar gitmektedir. 20. Yüzyılın sonlarında ise gelişen tekniklerle saç ekiminde başarıya ulaşma ihtimali oldukça yüksek oranda sağlanabilmektedir.
Bir başka kaynaktan edinilen bilgiye göre ise ilk saç ekim uygulamalarının 1930’lu veya 1940’lı yıllarda başladığı belirtilmektedir. Teknolojik ilerlemelerle beraber tıbbi uygulamalarda gerçekleşen yenilikler ve saç ekim teknolojisinde de gelişmeler yaşanmaktadır. 1998’den beri saç ekimi için Folliküler Unite Tekniği uygulanmaktadır. Bu uygulama ile kişilerin doğal saç görünümüne kavuşmaları sağlanmaktadır. Tıpta sürekli yenilenen tekniklerin ve yöntemlerin bir sonucu olarak bu saç ekim tekniği daha da geliştirilerek 2003 yılında FUE tekniği ile saç ekimi uygulanmaya ve daha etkili sonuçlar alınmaya başlanmıştır. Son zamanlarda bu iki tekniğe ek olarak PRP desteği ile saç ekimi uygulaması yapılmakta daha verimli sonuçlar elde edilmektedir. Uygulanan ekim yönteminde hem saçlı derinin canlanması hem de saç ekiminin başarılı şekilde gerçekleşmesi sağlanmaktadır.
Saçın Dökülmesine Neden Olan Etkenler Nelerdir?
Saç dökülmesi günümüzde birçok kişinin mustarip olduğu bir durumdur. Saç dökülmesinin E vitamini eksikliği sonucunda gerçekleşmesi mümkün olabileceği gibi bu durumun daha ciddi sorunlar nedeniyle ortaya çıktığı da görülebilmektedir. Saç dökülmesinin nedeni tespit edilmeden bu duruma çözüm bulmak mümkün olmamaktadır.
*Erkeklerde saç dökülmesi sonucu saç ekimi daha fazla yapılmaktadır!
Erkeklerin üçte ikisinde 60’ından sonra büyük oranda saç kaybı görülmekte hatta şakaklardan başlayan bir açılma neticesinde M şeklinde bir saç görüntüsü oluşmaktadır. Kadınlarda ise bu durum saç ayrımlarının belirginleşmesi ve saç tellerinde incelme görülmesi şeklinde gerçekleşmektedir.
Doğum kontrol hapının kullanılıp bırakılması saç dökülmesini etkileyen bir faktördür. Hormonal bir değişim yaşanması dolayısıyla bu durum görülmektedir. Bunun dışında fiziksel kaynaklı sebepler saç dökülmesine yol açabilir. Bunlar, yaşanılan travmalar, hastalıklar ya da geçirilen kazalar olabilmektedir. Yaşanan duygusal stres saç dökülmesini önemli ölçüde arttıran bir diğer faktördür. Anemi halk dilinde bilinen adıyla kansızlık saç dökülmesine neden olan faktörler arasında yer alırken hamilelik, Polikistik Over Sendromu, troid bezinin az çalışmasından kaynaklı hipertroidi, A vitaminin fazla alınması gibi durumlar saç dökülmesine yol açmaktadır. Bu durumlara ilaveten B vitaminin yetersiz alımı, eksik protein alımı, bazı durumlarda bağışıklık sisteminin vücudu korurken saçı vücuda yabancı bir madde olarak algılaması neticesinde yaşanan saç kıran durumu saç dökülmesi sebepleri arasındadır. Ayrıca birden bire kilo kaybetme durumu, kişilerin çeşitli hastalıkların tedavisine yönelik kullandığı ilaçlar, saça uygulanan boya, şekillendirme, fön gibi uygulamalar saç dökülmesine yol açmaktadır.