İlanda 3.1 milyon tapuda 426 bin lira
Etilerde 3.1 milyon liraya satılan bir dairenin, rayiç bedelinin tapuda 426 bin lira olarak beyan edilmesi Maliyeyi harekete geçirdi. Bakanlık, daha az vergi ödenmesinin önüne geçmek için emsal fiyat-beyan karşılaştırmasını devreye sokuyor.
EV sahiplerinin satış ve kiralamada tapu dairelerine gerçek fiyatı beyan etmemesinin ardından daha az vergi ödemek yatıyor. Ev sahipleri, gerçek satış bedelini değil de belediyelerin belirlediği rayiç bedeli beyan ederek, vergi giderlerini düşürüyor. Bunu önlemek için harekete geçen Maliye Bakanlığı satılık ve kiralık emlak fiyatlarını sokak sokak toplayarak emsal fiyat veritabanı oluşturuyor. Biz de Maliye Bakanlığının yapacağı çalışmaya benzer bir araştırma yaptık. Maliyenin pilot bölge olarak belirlediği Etiler ve Ulustaki satılık fiyatlarını rayiçler ile karşılaştırdık. Buna göre, Etilerde 3.1 milyon liraya (1 milyon 750 bin dolar) satılan bir dairenin, rayiç bedeli 426 bin lirada kalabiliyor.
Etilerde 916 lira
Beşiktaş Belediyesinin Etilerde sokak sokak belirlediği rayiç değerleri metrekare başına 916.04 liradan başlıyor. Rayiçler, metrekare başına 1030,55, 1087,80, 1145,0, 1431,32a, 1603.07 ve 2690,87 olarak farklılık gösteriyor. Etiler Tuğcular Sokakta yer alan 100 metrekarelik 2+1 daire için 365 bin lira satış bedeli belirlenmiş. Bu sokak için belediyenin belirlediği rayiç bedel ise metrakare fiyatı 1030.55 lira. Yani, bu dairenin rayiç bedeli yaklaşık 103 bin lira. Eğer ev sahibi gerçek fiyatı beyan ederse yaklaşık 10 bin lira, rayiç bedeli beyan ederse yaklaşık 3 bin lira vergi ödeyecek. Etilerden başka bir örneğe bakarsak, Çamlık Yolunda yer alan 95 metrekarelik 2+1 bir daire 540 bin liradan satışta bulunuyor. Çamlık Yolu için belirlenen 1030.55 liralık değere göre bu dairenin rayiç bedeli yaklaşık 98 bin lira olacak. Bu daire için ödenecek vergi miktarı gerçek beyanda 16 bin lirayı bulacak. Rayiç bedelde ise 2 bin 900 lira. Etilerdeki lüks dairelerdeki durumu incelersek, Tepecik Yolu üzerinde yer alan 310 metrekarelik 4+1 daire için 3.1 milyon lira satış fiyatı isteniyor. Buradaki 1374.06 liralık değere göre rayiç bedel yaklaşık 426 bin lira olarak ev sahibinin karşısına çıkıyor.
Ulustaki rayiçler
Belediyenin Ulusta belirlediği rayiç değerleri ise metrakare başına 343.52 liradan başlıyor. Öztopuz Caddesi üzerinde 220 metrekarelik 4+1 dairenin 1 milyon 600 bin dolardan satışta olduğunu görüyoruz. Aynı bölge için belirlenen 1259.56 liralık değere göre yaklaşık 277 bin liralık bir fiyat ortaya çıkıyor.
Gerçek beyanı biz de istiyoruz
İSTANBUL Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa, şu öneride bulundu: Emlak fiyatlarının gerçek beyan edilmemesi sektörde de sıkıntı yaratıyor. Bizim Maliyeye bir önerimiz var. Gerçek beyan sağlanırsa, şu anda elde ettiği verginin iki katını toplayabilir. Bunun için gayrimenkulün bir defaya mahsus değer artışı vergisinden muaf tutulmasını, toplamda yüzde 3.3 olan harcın da yüzde 1e düşürülmesini öneriyoruz.
Gerçek satış ibraz edilsin
İSTANBUL Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa, satışa ya da kiralamaya konu gayrimenkulün gerçek fiyatı ile tapu dairelerine bildirilen beyanın farklı olmasıyla ilgili şu bilgileri verdi: Bu bir yanlış anlaşılmadan kaynaklanıyor. Maliye Bakanlığıyıllar önce bir tebliğ yayınlayarak, emlak vergisine esas bedel değerinde bildirim yapılmasını şart koştu. Sonra tebliğ değişti. Eğer piyasa bedeli yüksek ise onun, emlak vergisine esas bedel yüksek ise bu bedelin beyan edilmesini istedi. Tapu harcını düşük ödemek için pek çok kişi ilk tebliğe göre hareket etti. Biz emlakçımıza gerçek satış bedeli neyse onun bedelinin ibraz edilmesi gerektiğini anlatıyoruz.
Hürriyet