Güncel
15 Oca 2021 10:53 Son Güncelleme: 15 Oca 2021 11:14

İBB İpotekli araziyi şirketi borçtan kurtarmak için satın almış

İstanbul'un kıymetli yerlerinden olan Vatan Caddesi üzerindeki eski lunapark arazisinin Kadir Topbaş'ın başkanlık yaptığı dönemde İBB tarafından satın alınması çok tartışılmıştı. Şimdi yapılan incelemelerde o arazininin ipotekli olduğu halde satın alınarak, sahibi olan şirketin borçtan kurtarıldığı ortaya çıktı.

İBB İpotekli araziyi şirketi borçtan kurtarmak için satın almış

Kadir Topbaş'ın başkanlık yaptığı dönemde Vatan Caddesi üzerindeki eski lunapark arazisinin İBB tarafından satın alınması büyük tartışmalara yol açmıştı. CHP'li İBB Meclis Üyeleri satın alma hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardı. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre o arazanin aslında ipotekli olduğu halde satın alındığı ve sahibi olan şirketin borçtan kurtarıldığı yer aldı. 

Sözcü gazetesinde Özlem Güvemli'nin haberine göre İBB ipotekli olan eski lunapark arazisini sahibi olan şirketi borçtan kurtarmak için satın aldı. 

Detayları Sözcü'deki haberden okuyalım...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkan Kadir Topbaş döneminde, 429.7 milyon liraya aldığı arazinin ipotekli olduğu ortaya çıktı. Alımın şirketi kurtarmak için yapıldığı kaydedildi.

İBB eski Başkanı Kadir Topbaş'ın FETÖ davasında bir süre tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın ortak işler yaptığı Metal Yapı'nın, 2012 yılında arazi sahiplerinden 25 milyon liraya satın alıp İBB'ye 2017 yılında KDV dâhil 429 milyon 733 bin liraya sattığı Aksaray'daki eski lunapark arazisi de yeni İBB yönetimi tarafından soruşturulan konular arasındaydı.

Şirketin elindeyken İBB tarafından yapılan düzenleme ile konut ve ticaret imarına sahip olan 6 bin 400 metrekarelik araziyi, İBB satın aldıktan sonra Molla Gürani Parkı ve cami yapmaya karar vermişti. Arazide halen bir çalışma başlamadı.

SATIN ALMA MEVZUATA UYGUN DEĞİL

Kamuoyunun tepkisine neden olan bu satın alma hakkında 2017 yılında CHP'li İBB Meclis Üyeleri Hüseyin Sağ, Nadir Ataman ve Deniz Erzincan İBB görevlileri hakkında kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. İBB Teftiş Kurulu, yapılan satın alma işlemini yeniden araştırdı ve alımın mevzuata uygun olmadığı sonucuna vardı.

İlgililer hakkında inceleme yapmak için izin almak üzere teftiş raporunun İçişleri Bakanlığı'na gönderilmesine karar verildi. Ancak bu sırada bakanlık müfettişleri rapora, kendi incelemelerini yapmak için el koydu.

BORCUM VAR, ARSAM İPOTEKLİ

Bakanlık müfettişleri tarafından devralınan İBB Teftiş Kurulu raporunda arazinin ipotekli olduğu ortaya çıktı.

Raporda yer alan belgelere göre o dönem Metal Yapı A.Ş Yönetimi Kurulu Başkanı olan ve geçtiğimiz temmuz ayında hayatını kaybeden Ömer Saçaklıoğlu, meclisten satış kararı çıktıktan sonra 6 Ocak 2017 tarihinde  İBB Emlak Müdürlüğü'ne satış işlemleri ile ilgili bir mektup yazdı. 

Mektupta “Benim bu arsamın Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım'a 108.500.000 dolar borcum var ve ipotekli. 2 milyon dolar tapu harcı tutuyor. 17 bin dolar kurumlar vergisi resmi beyanname hazırlıyor. KDV'yi zaten siz mahsuplaşırsınız. Benim hiçbir özel talebim yok. İşlem sonunda banka parasını alacak. İBB arsayı alacak. Vergi dairesi vergisini alacak. Ben de hiçbir şey almayacağım” dediği görüldü.

ŞİRKETİN İÇİNDE BULUNDUĞU ZOR KOŞULLAR ETKİLİ OLMUŞ

İBB Teftiş Kurulu raporunda da Saçaklıoğlu'nun dilekçelerine dikkat çekilerek, satın alma işlemine ilişkin aykırılıklar birlikte değerlendirildiğinde taşınmazın satın alınmasında Metal Yapı şirketinin içinde bulunduğu zor koşulların etkili olduğu konusunda kuşku oluştuğu vurgulandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI NEZİNDE TRAMPA GÖRÜŞMESİ YAPILMIŞ

Saçaklıoğlu, arazinin satın alınması sağlayan İBB Meclisi'nin 25 Kasım 2016 tarihli kararından bir ay önce de İBB Genel Sekreterliği'ne 7 Ekim 2016'de dilekçe verdi. Konunun Cumhurbaşkanlığı nezdinde bilindiğinin söylendiği yazıda şu satırlar yer aldı:

“Yaklaşık 2 yıl önce Cumhurbaşkanlığımız nezdinde tarafımız ve Sn. Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşülmüş bizden Fatih Vatan Caddesi 1844 adada bulunan arazimizin İBB'nin başka bir arazisi ile trampa (değiş-tokuş)yapılması talep edilmiştir. Defalarca toplantı yapılmış fakat hiçbir mesafe alınamamıştır. Bir yıl sonra İBB yetkilileri tarafından trampa işleminin İBB ile yapılmayacağı Hazine ile yapılacağı şifahi olarak söylenmiştir. Defterdarlık bu konu ile ilgili olarak hem İBB hem de Şehircilik Bakanlığı'na trampanın yapılabileceği konusunda Levent Büyükdere Caddesi'nde yer önererek cevap talep etmiştir. Gelinen noktada 2 yıldır bu konuyu sadece biz takip ediyoruz, sürekli biz koşturuyoruz, toplantılar talep ediyoruz, sürekli biz zaman harcıyoruz. Artık açık şekilde İBB tarafından cevap bekliyoruz.”

RAPORDA HANGİ TESPİTLER YAPILDI?

İBB Teftiş Kurulu'nun el konulan raporuna dikkat çeken başka tespitler de yer aldı: “3 Şubat 2017'de kıymet takdir komisyonu oluşturuldu. Komisyon daha görevine başlamadan bir ay önce 30 Ocak 2017 tarihli rapor ile bedel tespiti yapıldı. 2017 yılının şubat ayı içinde iki taksit halinde Metal Yapı'ya 429 milyon 733 bin 598 TL ödeme yapıldı. Bedel belirlenirken hiçbir emlak ofisinden güncel fiyat alınmadı, maliyet hesabı çıkarılmadı. Diğerlerine nazaran SPK lisanslı değerleme şirketlerince belirlenen değerin daha düşük olması nedeniyle esas alındığı ifade edilirken Koza Gayrimenkulün daha düşük olan 195 milyon liralık değer tespiti hiç dikkate alınmadı. Taşınmazın satın alınmasına neden olacak somut bir ihtiyaç bulunmuyor. Taşınmazın aciliyet gerektiren bir durum veya kamu yararını gerektiren bir öngörü nedeni ile alındığı varsayılsa dahi Metal Yapı'ya ait tüm parseller satın alınırken, aynı ada içinde bulunun ve şirkete ait olmayan 4 adet parsel ise satın alınmadı.”