Halı şampiyonunun ilginç hikayesi
Halı sektörünün lider markası Merinos Halı, küresel ölçekteki başarılarıyla adından sözettirmeye devam ediyor. Şirketin Türkiye'ye gurur veren başarılarının ardında ise ilginç bir yaşam öyküsü var.
Rusya'nın en büyük halı fabrikasını kuran, Çin'de büyük bir yatırıma hazırlanan, 65 ülkeye ihracat gerçekleştiren, dünyanın en büyük halı fabrikasıyla parça halı üretiminde bir numara olan Merinos başarılarına devam ediyor.
Yönetim Kurulu Başkanlığını İbrahim Erdemoğlu'nun yürüttüğü, Merinos halı markasıyla parça halı üretiminde dünya birincisi olan Erdemoğlu Holding, Gaziantepte kurduğu dünyanın en büyük fabrikasıyla Türkiye de yakaladığı başarıyı, aynı zamanda küresel ölçeğe de taşıyor.
Rusya'nın en büyük fabrikasını kuran, yakın zamanda Çin'de yatırım planlayan, Avrupa, ABD ve Ortadoğu'ya gerçekleştirdiği ihracatla Türkiye'ye değer katan Erdemoğlu Holding, 1,5 milyar dolara yaklaşan cirosunu daha da yukarılara taşımayı hedefliyor. Erdemoğlu Holding, aynı zamanda enerji ve gayrimenkul yatırımlarına da hazırlanıyor.
Merinos markasının ve Erdemoğlu Holding'in Türkiye'ye gurur veren başarılarının ardında ise ilginç bir yaşam öyküsü yer alıyor.
Besni'den, Çin'e Uzanan Merinos, 'Dünyanın Halısı'nı üretiyor
1970 yılında Mehmet Erdemoğlu'nun önderliğinde iki adet kilim dokuma tezgâhı ile temelleri atılan şirket, bugün gelinen noktada parça halı üretiminde dünyada lideridir.
Erdemoğlu Ailesi, 1990 yılında Erdemoğlu Halı San. ve Tic. AŞ.'yi kurmuş, 1998 yılında ise isim değişikliği yapılarak, firma Merinos Halı San. ve Tic. AŞ. adını almıştır.
Günümüzde Merinos Halı, markalaşma yolunda önemli aşamalar kaydetmiş, 65 ülkede temsil edilen dev bir kuruluşa dönüşmüştür. 90'lı yılların başından itibaren yapılan yatırımlar (teknolojik halı tezgahları, akrilik ve polipropilen iplik üretim tesisleri) ve başarılı pazarlama stratejileriyle Türkiye'de ve dünyada, parça halı sektöründe lider konuma gelmiştir.
Türkiye pazarında 30 farklı kalite, 15 değişik renk grubu, binlerce değişik desen çeşidi, 24 ana bayisi ve 3.400'ün üzerinde satış noktası ile hizmet veren Merinos Halı, üretiminin % 30'unu ihraç etmektedir.
Gaziantep'te 3 adet entegre üretim ünitesine sahip olan Merinos Halı 1.020.000 m2 üzerinde 220.000 m2 kapalı alana sahiptir. Merinos Halı fabrikalarında 1800'ün üzerinde personel istihdam edilmektedir.
Rusya'nın Rostov ilinde 200.000 m2 açık, 20.793 m2 kapalı alanda kurulan parça halı üretim tesisi 2009 yılında üretime başlamıştır.
Gaziantep'teki iplik üretim tesislerinde;
20.700 ton/yıl akrilik iplik
26.000 ton/yıl polipropilen iplik
24.000 ton/yıl akrilik iplik boyama
1.800 ton/yıl polipropilen için masterbatch
Gaziantep'teki parça halı üretim tesislerinde;
15.660.000 m2/yıl parça halı
Rusya'nın Rostov ilinde parça halı üretim tesislerinde;
7.000.000 m2/yıl parça halı üretilmektedir.
2012 yılında Çin'de parça halı ve iplik üretim tesisleri kurmak üzere fizibilite çalışmaları başlatılmıştır.
Merinos, 2004 yılı sonunda İzmir Torbalı'daki fabrikalarında mobilya, 2008 yılında da Uşak'taki Fabrikasında ev tekstili üretimine başlamıştır. 700.000 m2 açık, 160.000 m2'lik kapalı alanda üretim yapılan Merinos Mobilya entegre üretim tesislerinde 700'ün üzerinde personel istihdam edilmektedir.
Merinos Mobilya tesislerinde üretim bütün hızıyla sürerken, inşaat ve alt yapı çalışmaları da bu hıza paralel olarak devam etmektedir.
Gruba ait 15 şirkette 6 bine yakın kişinin istihdam edildiği şirketi başarıya taşıyan önemli yapı taşı olarak MERİNOS değerleri ve felsefesi olduğu ifade edilmektedir.
Şirket, internet sitesinde de yer alan Merinos felsefesi ana ilkelerini şöyle açıklamaktadır;
1. DİL, DİN, IRK, MEZHEP ve SİYASİ GÖRÜŞ ayrımı kesinlikle yoktur, herkese eşit mesafede davranılmaktadır.
2. Kendimize saygımız varsa, bizi yaratana saygılı olmalıyız, bizi yaratana saygımız varsa onun tüm yarattıklarına (canlı cansız) saygılı olmalıyız.
3. Tüm insanlara değer verme ve tüm insanlara saygılı olmaktır.
4. Hiçbir şirket, mal, mülk şahısların değildir. Yüce Allah'ındır. Sadece sorumluları vardır.
5. Ülkemize ve insanlığa faydalı olmak için çok çalışmaktır.
5 yılını dolduran şirket çalışanlarına konut yaptıran şirket, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde camiler, okullar, yurtlar, sağlık ocakları da yaparak ülke gelişimine katkıda da bulunmaktadır.
MERİNOS, ÖDÜLÜ ERDOĞAN'IN ELİNDEN ALMIŞTI
Merinos Halı, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından hazırlanan 2011 yılı İhracat Şampiyonları listesine girmişti.
Halı sektöründe liderliğini bir kez daha kanıtlayan Merinos, Haziran ayında sektöründe birincilik ödülü almasıyla Gaziantep'in gururu olmuştu. Merinos, Halı Sektörü İhracat Şampiyonu ödülünü bizzat Başbakan Erdoğan'ın elinden almıştı.
Bu yıl yüzde 25'lik bir büyüme hedefleyen Merinos, hedefe ulaşabilmek için yatırımlarına ve çalışmalarına aralıksız devam ediyor.