Konut Haberleri
09 Nis 2013 13:36
Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:22
Günlük evlere sıkı denetim geliyor!
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), günlük kiralık evleri yakın takibe aldı. Milyonlarca liralık vergi kaybına neden olan günlük evler 5 koldan denetlenecek.
"Günlük kiralık ev vurgunu" haberi üzerine harekete geçen EGM bu evlerin aranan suçlularca ve fuhuş yapmak için kullanıldığını tespit etti. Milyonlarca liralık vergi kaybına neden olan günlük evler 5 koldan denetlenecek.
GÜNLÜK EV ZİRVESİ
Kamil Elibol'un haberine göre; EGM, otel gibi çalışan stüdyo tipi dairelerin ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlanarak takip altına alınması amacıyla devreye girdi. EGM'nin bu konuda İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanlığı'nı bir araya getirerek sayıları 30 bini bulan günlük evlerin mercek altına alınmasını sağlayacağı öğrenildi.
STÜDYO DAİRELER
Emniyet, terör ve suç örgütlerince de yaygın olarak kullanılan stüdyo daireler ile günlük kiralık evler konusunda çarpıcı bir rapor hazırladı. Raporda, 1+1 rezidans tarzındaki stüdyo dairelerin büyük şehirlerde ciddi talep görmeye başladığı ve son zamanlarda bu dairelerle ilgili emniyet birimlerine çok sayıda şikayet ulaştığına dikkat çekildi.
KİMLİK BİLDİRİMİ
Raporda, stüdyo dairelerde oturan kişilerin kimlik bildiriminde bulunmadığı belirtilerek şöyle denildi: "Bu tür dairelerde yaşayan kişilerin genelde fuhuş yaptıkları, terör örgütlerinin ve aranan şahısların kullandığı şeklinde birimlerimize yoğun ihbar ve şikayetler geliyor.
Bu evlerin günübirlik ve kayıt dışı şekilde kiraya verilmesi hem ekonomik hem de sosyolojik olarak birçok tehlikeyi içinde barındırıyor. İnternet ilanlarıyla günlük 80 ile 100 TL'ye kiraya verilen bu yerler bazı kişiler için rant kapısı olmaya başladı.
8-10 daire yapılıp, bu evler günlük kiralık verilerek gelir elde edilmekte, vergi ödenmemekte, otel ve pansiyon hizmeti veren işletmeler için ise haksız rekabet ortamı yaratmaktadır. Otellerdeki güvenlik uygulamalarının hiçbirinin bu dairelerde olmaması tehlikeyi daha da büyütmektedir.
Otel ve pansiyonlarda kalan şahısların kimlikleri Kimlik Bildirme Kanunu'na göre online sistemle polis birimlerine bildiriliyor. Bu tür kiralama yöntemi kullanılan evlerde ise Kimlik Bildirme Sistemi bulunmamakta olup, suçtan aranan şahıslar bu tip daireleri saklanmak ve suç işlemek maksatlı kullanabilmektedir."
SAHİBİ ŞANTAJ ÇETESİ ÇIKTI
EGM'nin hazırladığı raporda, geçen yıl İstanbul Emniyeti'nin Esenyurt ve Avcılar'da silahlı bir suç örgütüne düzenlediği operasyon örnek gösterildi. "Örgütün stüdyo tarzı evler kiraladıkları, örgüt üyelerinin fuhuş yapmak isteyen kişilere bu evleri kiraladıkları ve kadın temin ettikleri, evlerde kurdukları düzeneklerle gizlice görüntüleri kayıt altına aldıkları ve kaydedilen görüntülerle şantaj yaptıkları ortaya çıkartıldı" denildi.
BUGÜN GAZETESİ