Ekonomi
05 Mar 2013 10:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:17

Gökdelenler krizin en büyük habercisi mi?

Sermaye Piyasası Kurulu'nun hazırladığı 'Gökdelen Endeksi'ne göre, en yüksek binaları yapmaya hazırlanan ülke, krizle boğuşmaya başlıyor

Gökdelenler krizin en büyük habercisi mi?

 

Sermaye Piyasası Kurulu'nun hazırladığı 'Gökdelen Endeksi'ne göre, en yüksek binaları yapmaya hazırlanan ülke, krizle boğuşmaya başlıyor. Dünyada etek boylarından, ayakkabı topuklarına kadar pek çok belirti ile kriz bağlantısı kurulurken, Sermaye Piyasası Kurulu da (SPK) 'Gökdelen Endeksi'ne dikkat çekti, Bu endekse göre, dünyanın en yüksek binasını yapmaya soyunan ülkede kriz kapıya dayanıyor.

 

SPK İstanbul Temsilcisi Doç. Celali Yılmaz tarafından yapılan incelemeye göre, dünyanın en yüksek binalarının yapımları ile küresel krizlerin tarihleri kesişiyor. İncelemede, endeksten hareketle 124 gökdelen inşa etmeye hazırlanan Çin için kriz sinyali verildi. İncelemeye göre, Manhattan'm mevcut siluetini oluşturan gökdelenlerin büyük kısmının temeli 1929 buhranından önce atıldı.

 

Dünyanın ilk gökdeleni olan Newyork'taki Equitable Life binasının tamamlandığı yıl olan 1873, aynı zamanda 5 yıl süren büyük buhranın da başladığı yıla denk geliyor. Yine Newyork'taki Empire State binası da 1929 buhranı ile özdeşleşiyor. 11 Eylül'de yıkılan Newyork Dünya Ticaret Merkezinin ikiz kulelerinin inşaat yılı olan 1973 de ABD'deki petrol krizi ve döviz kuru spekülasyonlarının hemen ertesine denk geliyor, Chiago'daki VVillis kulesi de 1974 petrol krizi ile yaşıt, Asya'da da Kuala Lumpur'daki Petronas kuleleri de 1997 güneydoğu Asya krizi ile denk, 2001 borsa çöküşü Taipei-101 kulesi ile özdeşleşirken, Dubai'deki Burj El-Arab gökdeleni de son büyük resesyon ile kesişiyor.

 

Avrupa'da şu an yapımı planlanan 23 gökdelen bulunuyor. Bu binaların 16'sı da İstanbul'da yapılacak ve 3'ü 300 metreden daha uzun olacak.

 

Türkiye Gazetesi