Gelişen Kentler Zirvesinden KDV'de geri adım çağrısı!
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğinin (GYODER) İzmir'de düzenlediği 'Gelişen Kentler Zirvesi'nde, konut sektörünü ikiye bölen yeni KDV yasası tartışıldı.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğinin (GYODER) İzmir'de düzenlediği 'Gelişen Kentler Zirvesi'nde, konut sektörünü ikiye bölen yeni KDV yasası tartışıldı. Sektörün ve Gelişen Kentlerin ihtiyaçlarının masaya yatırıldığı zirveden yasanın geri çekilmesi çağrısı çıktı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Işık Gökkaya, KDV oranını yüzde 18e çıkaran yasada geri atılmazsa sektörün sıkıntıya gireceğini ve büyük daralma yaşanacağını ifade etti.
İzmir'in İstanbul ve Ankara'dan sonra üçüncü büyük kenti olduğuna dikkat çeken Gökkaya, alım gücünün artmasıyla birlikte konut kredisi kullanım oranlarının her geçen sene artığına değindi.
Yenilenme ve dönüşümün İzmir'de de büyük ihtiyşaç olduğunu belirten Gökkaya, "İzmir'de de dönüşüm İstanbul gibi çeperlerde ve merkezin etrafında başlayacak. Konut ihtiyacının artması ile bölgeye yatırımların da daha artacağını öngörüyoruz" dedi.
KARARI BAŞBAKAN'DAN BEKLİYORUZ
2014'te hem s atışlarda hem de ruhsatlarda yüzde 30-35 daralma olacağını kaydeden Gökkaya, 'Hükümetimiz, Başbakanımız bu uygulamanın etkilerini görünce geri adım atılacağını düşünüyorum. Her ailede bir reis vardır. Başbakanımız sorunları görürse yeni düzenleme yapılabilir. KDV kademeli artabilirdi. Yüzde 8 ve 18 olmamalıydı' dedi.
UMUDUMUZ GERİ ADIMDA
En büyük ve canlı piyasanın olduğu İstanbul'da yıllık 100-150 bin konut üretildiğine dikkat çeken Işık Gökkaya, şöyle devam etti: 'Bu üretimin neredeyse tümü için KDV yüzde 18 oldu. 150 bin liralık ev alan vatandaş için 15-20 bin TL'lik ek yük çok önemli. Çünkü Türkiye'de hala 5-6 bin liralık aylık geliri olmayan kredi kullanamıyor, faizler yüksek. Toplumun yüzde 20'si dışındaki kesim zaten alamazken koşulları zorlayanları da kaybetmiş olacağız' diye konuştu. İstanbul'da arsa maliyetleri de çok yüksek. Üretimin 4'te 3'ünde KDV yüzde 18'e çıktı. Umudumuzu yasada geri adım atılmasına bağladık.
Yüzde 18 KDV, markalı konut üreticilerinin kentsel dönüşüme yönelmesini hızlandırabilir. Ancak hala kentsel dönüşümde kamu özel sektör işbirliğine ilişkin belirsizlik var."