Konut Haberleri
08 Şub 2013 15:14 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:16

Fikret İnan: Fi Yapı'da problem kalmadı, tapuları dağıtmaya hazırım!

Kötü gidişatı durdurduklarını belirten Fi Yapı'nın patronu Fikret İnan, "Hacizlerimizi kaldırdık. Şu anda 3 bin tapuyu verecek durumdayız. Bizden konut alanları bekliyoruz" dedi

Fikret İnan: Fi Yapı'da problem kalmadı, tapuları dağıtmaya hazırım!
10 proje geliştiren, başta Gebze, Tuzla ve Sancaktepe'de olmak üzere 6 projeyi tamamlayıp 2 binin üzerinde daireyi teslim eden, fakat 6 bin konutluk Fi Tower, Fi Life ve Fi Side projeleriyle Esenyurt'ta sancılı bir süreç yaşayan ve iflas erteleme talebiyle mahkemeye başvuran Fi Yapı'nın hikayesi filmlere konu olacak cinsten. Sorun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin masasında. Taraflar 11 Şubat'ta yapılacak meclis toplantısına odaklandı. 
 
2012 Mayıs'ta İstanbul Çırağan Sarayı'nda yaptıkları toplantıda söz konusu olaylar nedeniyle 100 milyon dolar zarar ettiğini söylediğini ve aradan geçen 9 aylık sürede zor günler geçirdiklerini belirten Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, "Şu ana kadar icradan bir dairemiz satılmadı. 300'ün üzerinde haciz yedik, ancak hepsini ödedik. Tek sıkıntımız sözleşme yaptığımız müşterilerimizden içine düşürüldüğümüz badire nedeniyle ödeme alamamak. Buna rağmen Fi Yapı bu krize 1.5 yıl dayandı. Bu sıkıntıya ne büyük bir şirket, ne banka, ne de devlet kurumu karşı durabilirdi. Açıkçası bizi canlı canlı mezara koydular. Bu zulme kim ne kadar tahammül edebilir? Halen iflas erteleme almadık, tedbir safhasındayız. Haklı mıyız, haksız mıyız, mahkeme ona göre karar verecek" dedi. 
 
Esenyurt sorununda geldikleri noktayı açıklayan İnan, "Belediye ile oturduk uzlaştık. Hakkımızdan feragat ederek sorunu aştık. Şu anda çok şükür belediye ile Esenyurt ile ilgili bir problem görünmüyor" diye konuştu. 
 
Gelsinler tapularını verelim 
 
Esenyurt'ta başka sorun yaşanmadığı takdirde 4-5 ay içinde, Fi Tower ve Fi Life projelerini teslim edecek durumda olduklarını, Fi Side projesini de 1 yıl içinde teslim etmeyi planladıklarını belirten İnan, "Önümüzdeki 1 yıl içinde Fi Yapı'nın bir kişiye ne daire, ne para borcu kalacak. Bu kadar büyük felaketten sonra yine bu şirket ekonomik taahhütlerini, yükümlülüklerini yerine getirecek" dedi. 
 
Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 30 milyon TL haczi kaldırdıklarını ve müşterilere tapu verecek duruma geldiklerini söyleyen Fi Yapı'nın patronu İnan, Fi Yapı'dan ev alanların kendilerine başvurmasıyla hemen tapularını alabileceklerini söyledi. İnan, "3 bin tapuyu bugün dağıtabilirim. Müşterilerimize mektuplar yazıyoruz, onları davet ediyoruz. Adeta 'Gelin tapularınızı alın' diye yalvarıyoruz. Gelen müşterimize tapularını hemen veriyoruz. Bu hafta gelsinler tapularını alsınlar" diye konuştu. 
 
2010 plan notları uygulamasıyla 1048 dairelik Fi Life projesinin 469 daireye düştüğünü, aynı durumun diğer projelerinde de yapılarak dairelerin büyük bölümünün tırpanlandığını belirten Fikret İnan, "Bize gelen müşterilerimize dediğim şu: 'Ben size aynı paraya bu daireleri teslim etmem imkansız. Bu daire azaltmaları nedeniyle toprak payı ve şerefiyesi arttı. İnşaat malzemesine gelen zam ortada.' Fi Yapı'dan konut alanları yine mütevazı denebilecek rakamlarla hemen tapularını vermeyi taahhüt ediyoruz. Mesela Fi Tower projesinde metrekaresine '100 TL'. 100 m2 daire alan bir kişi 10 bin TL vererek tapusunu alabilecek. Müşterimizden önce iyi niyet, samimiyet, sonra da küçük bir destek istiyorum, o kadar" diye konuştu. 
 
Hatayı niçin 75 milyon ödesin? 
 
Samimiyeti hiçbir zaman elden bırakmadığını, 6 bin kişinin sorumluluğunu her an üzerinde hissettiğini ve bu krizden en kısa zamanda kurtulmak için her kapıyı çaldığını hatırlatan Fikret İnan, "Benim de kanunlara göre sözleşmeleri feshetme hakkım var. İflas erteleme tedbir sürecinde olduğumdan dolayı bana yapılacak hiçbir yaptırım da yok. Ben, hep birlikte bu işi toparlayalım, bir an önce dairenizi teslim alın' diyorum. Müşteri de diyor ki, 'Madem haklıysan neden mahkeme açmıyorsun'. Ben dava açayım hadi, benim alacağım tazminat şu işlerden maddi manevi 100 milyonlarca para eder. Yazık değil mi? Kamudaki birkaç kişinin hatasını 75 milyona mı ödeteyim. Hayır, ben devletime, milletime faydalı olmaya çalıştım" dedi. 
 
Hedefim 100 bin konut yapmaktı 
 
Fi Yapı'nın canlı canlı toprağa gömülmeye çalışıldığını belirten Fikret İnan, "10 proje geliştirdim, 6'sını teslim ettim. Son 3 projemi de geçen yıl itibariyle teslim ederek 6 bin insanımızı ev sahibi yapacaktım ve ardından da dev projelerle sosyal konut alanında ciddi atım atacaktık" şeklinde konuştu. Türkiye genelinde 2012 yılı başı itibariyle 100 bin konutluk büyük planları gündeme almak için kolları sıvadıklarını anlatan Fikret İnan, "29 Şubat 2012'de Çırağan Sarayı'na basın toplantısı için rezervasyon yaptırdık. 2012'de 12 proje açıklayacaktık. Bu projenin büyüklüğü 3 milyar dolardan fazlaydı. Fakat başımıza Esenyurt'ta hâlâ anlamakta güçlük çektiğim bu sorun başımıza geldi ve tüm planlarımızı askıya almak zorunda kaldık" vurgusunu yaptı. 
 
Fikret İnan, kendisine yapılanlarda kasıt olduğuna kanaat getirdiğini, ancak kesinlikle devlet ile kavga etmeyeceğini vurguladı ve "Demek ki böyle işlerin yapılması istenmiyor. İstenmiyorsa, ben aptal bir adam değilim. Ben mesajı aldım..." ifadesini kullandı. 
 
Fi Yapı'nın patronu Fikret İnan Türkiye'de devam eden Kırıkkale projesi olduğunu, Sakarya'daki projeye ise henüz başlamadıklarını belirtirken, "Sakarya'ya taahhütte bulunduk. Sakarya'nın hacirinde başka bir projeye başlamayacağım. Israrla artık proje üretmeyeceğimi buradan söylüyorum. Mevcut işlerimi bitireyim, sorumluluklarımdan kurtulayım, ondan sonra elbette bir iş yapacağım. Bu turizm veya başka bir iş olabilir" diyerek sözlerini tamamladı. 
 
“Ne yapmışım ki beni idam sehpasına çıkarıyorlar?”
 
İstanbul'da şehir içindeki yerleşim alanlarını şehrin dışına çıkarılması olayına projeleriyle öncülük ettiğini ve şehre nefes aldırmada rol aldığını belirten Fikret İnan, "Esenyurt şu anda inşaat sektörünün lokomotifi. Bu meşaleyi burada yakan benim. Bunda ne var arkadaş... Bunu yaptıkça, teşekkür olarak da idam sehpasına çıkarıldım. Zaten bizim ülkede böyle işleri yapanlar, her zaman idam edilir, ondan sonra da özür dilenir, iade-i itibar verilir. Evet biz millet ve devlet adına kahramanlık yaptık. Yaptığım bütün işlerin de her zaman arkasındayım. En ufak, ne vicdani, ne de hukuki rahatsızlığım var. Ama ben de insanım, bu kadar zulüm olmaz" diye konuştu. 
 
Elindeki işlerin haricinde artık yatırım yapmayacağını belirten İnan, "Yeni bir projeye veya herhangi bir yatırıma başlasam yine başıma bir iş gelmeyeceğine dair bir garanti var mı?" diye sordu. 
 
“Fikirtepe'ye 4.14 emsal veriliyor, Esenyurt budanıyor”
 
Esenyurt'ta 2008 yılı plan notlarına göre-yasal olarak 9-10'luk emsallerle bile inşaat yapma hakkının olduğunu ancak Fi Yapı'nın insan, çevre, projenin çalışması ve tüm sosyal imkanların kullanılması için 5 emsali geçmediğini, buna rağmen projelerinin yarıya yakınının traşlandığını belirten Fikret İnan, Fikirtepe'de Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen 4.14 emsali 'cinayet' olarak niteledi. 
 
İnan, Esenyurt ta benim projemin önünden çift geliş, çift gidiş bulvar geçiyor, öyle bir yerde proje yapmışım. Ama Büyükşehir Belediyesi, girişi, çıkışı olmayan, meydanı, hastanesi ve okulu bulunmayan ve daracık sokaklara sahip Fikirtepeye 4.14 emsal vermiş. Esenyurt ise ağaç gibi budanıyor.
 
Bu bir komedi... Asıl Anadolu Yakası'nda pilot olarak kentsel dönüşümün başlayacağı yer Suadiye olmalıydı ki, dönüşüme emsal teşkil etsin, örnek olsun" dedi. 
 
Sedat Yılmaz/Sözcü