Konut Haberleri
10 Eki 2015 09:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:33

Fikirtepe'de son sürat!

Kadıköy Fikirtepe’de 4 yılda 35 bin konut, 2 bin 500 ticari alan yapılması bekleniyor.

Fikirtepe'de son sürat!
İstanbul’da kentsel dönüşümün en çok tartışıldığı bölge Fikirtepe’de süreç hızlanıyor. Bölgede gayrimenkul projesi hayata geçiren 17 inşaatçı güç birliğine gitti. Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Derneği öncülüğünde hayata geçen Fikirtepe Platformu, kentsel dönüşüm konusunda yaşanan sorunların çözümünde aktif rol alacak.  Platform, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bölge vatandaşları ve şirketler arasındaki iletişim sürecini yönetecek. 1 milyon 350 bin metrekarelik alanda önümüzdeki 4 yılda 35 bin konut, 2 bin 500 ticari birim yapılması planlanıyor. Bölgede kentsel dönüşüm tamamlandığında ise projelerin toplam değeri 18 milyar dolara ulaşacak.

20 ADADA İNŞAAT BAŞLADI
Fikirtepe Platformu’nun başkanlığını bölgede proje üreten şirketlerden Nuhoğlu İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu üstleniyor. Fikirtepe’de başlayan süreci ticari bir yatırımın yanında sosyal sorumluluk olarak da gördüklerini söyleyen Nuhoğlu, hızlı ve başarılı bir dönüşüm için bir araya geldiklerini ifade etti. Bölgede 2016 yılında ev teslimlerinin başlayacağını, 2018’de ise Fikirtepe’nin yeni bir çehreye kavuşacağını dile getiren Nuhoğlu, “Fikirtepe’de 57 yapı adası var, 20’sinde inşaat başladı. Diğer yapı adalarında da sorunlar çözülüyor. Tapu tevhit işlemlerini tamamlayarak projesini Büyükşehir Belediyesi’ne sunan tüm firmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ruhsatlarını alabiliyor” dedi.

300 MİLYONLUK HARÇ
Bölgede satışa başlayan inşaat şirketlerinin portföyündeki evlerin yüzde 50-60’ını sattığını belirten Nuhoğlu, “Şimdi 12-13 bin evin inşaatı başladı. Bölgede evlerin metrekare fiyatı 6-7 bin TL ortalamasında. Bölgede süreç tamamlanınca bu fiyatlar yukarı çıkacak” dedi. İBB ve Bakanlık öncülüğünde master plan çalışmalarının da sürdüğünü belirten Nuhoğlu, bölgede mimari bütünlük sağlanması, yeterli yeşil ve sosyal alan olması için çalışıldığını dile getirdi. İnşaat şirketlerinin arsalardan yüzde 45 kamuya terk sağladıklarına dikkat çeken Nuhoğlu, “Bu alanlara kültür merkezleri, eğitim ve dini tesisler, sosyal alanlar modern şehirciliğin gereği ile yapılacak. İnşaat şirketleri olarak muaf olduğumuz halde her yapı adası için 5 milyon lira harç ödüyoruz. Yaklaşık 300 milyon lira kaynak oluşacak ve bu kaynak sosyal alanlar için kullanılacak. Yakında master plan detaylarını da açıklayacağız” dedi.

Uzlaşma sağlanacak
FİKRİTEPE’DE 2 temel sorun olduğunu belirten Nuhoğlu, “İlk sorun anlaşma sağlanamayan vatandaşlar. Bunun için çalışıyoruz. Birçok adada sona gelindi. Bir de aynı yapı adasında birden fazla inşaat şirketinin girmesi gibi durumlar var. Onları yan yana getirip uzlaşmalarını sağlayacağız” dedi. Platforma üye şirket sayısının 30’a ulaşmasını beklediklerini söylene Nuhoğlu, vatandaşla 3’te 2 anlaşma yakalayan şirketleri platforma kabul ettiklerini ifade etti.  Nuhoğlu, Türkiye’nin yanı sıra uluslararası arenada da Fikirtepe’yi tanıtacaklarını, hazırladıkları maketlerle yurtdışı gayrimenkul fuarlarına katılacaklarını kaydetti.

Neler yaşandı?
FİKİRTEPE’DE kentsel dönüşüm çalışmaları 2011’de İBB’nin pilot bölge ilan etmesiyle başlamıştı. İlk etapta bölgede 2.07 olan emsal, 4.14’e yükseltilmişti. Müteahhitler 4.14 emsal üzerinden hak sahipleriyle anlaşmaya başlamıştı. Ancak ada bazında yüzde 100 anlaşma şartının olması gibi nedenlerle bölgede dönüşüm zora girdi. Şirketler ve hak sahipleri arasındaki pazarlık süreci uzayınca Fikirtepe, Mayıs 2013’te Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edildi. Avan proje onay yetkisinin İBB’ye devredilmesi ile süreç hızlandı. Şantiye alanına dönen Fikirtepe’de vatandaşla anlaşma süreci ve kamulaştırmalar sürüyor. Yeni plana göre de ada bazında emsal 4 oldu. Bölgede binalar 80 metre yüksekliği aşamayacak. Yeşil bina kriterlerine göre yapılacak binalarda evlerin KDV’si de yüzde 1.