Konut Haberleri
22 Eyl 2016 15:14 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:40

Evde peşinat azaldı satışlarda patlama bekleniyor

Dün akşam Başbakan tarafından açıklanan konut kredilerinde peşinat azalarak oranın yüzde 80'e çıkması sektör temsilcilerini heyecanlandırdı...

Evde peşinat azaldı satışlarda patlama bekleniyor
Konut sektöründe peşinat heyecanı. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulunda alınan kararlara göre, konutta kredi kullanım oranının yüzde 75`ten yüzde 80`e çıkarılması, gayrimenkul sektöründe hareketlik yaratması bekleniyor.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığından yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) alınan kararlara  göre, konutta kredi kullanım oranının yüzde 75'ten yüzde 80'e çıkarılması,  gayrimenkul sektöründe hareketlik yaratması bekleniyor.

Sektör temsilcileri, konutta kredi kullanım oranının artırılmasının  peşinatta sıkıntı yaşayan vatandaşın elini rahatlatacağını ve faiz oranlarının  yüzde 1'in altına düşmesiyle sektöre son çeyrekte büyük bir ivme kazandıracağını  belirtiyor.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, konutta peşinatın yüzde 20'ye  düşürüldüğünü, bu kararın tek başına fazla anlamı olmadığını, diğer alınan  ekonomik önlemlere bakıldığında daha fazla anlam kazandığını ifade etti.

Torun, hükümetin bir dizi önlem ve kararlar aldığını belirterek,  "Taksitlendirme, taksit sayılarının artması gibi önlemler aslında ekonominin bir  anlamda dinamizmini ve büyümeyi artıracak. Konutla ilgili karar da anlamlı. Bu  konudaki olumlu bakışı ifade ediyor. Birçok konuda yapılan işlerin sadece kendisi  değil, yarattığı algı da önemlidir. Bu tür kararların önemli olduğu, yarattığı  algının sektöre katkısı ileride görülecektir." diye konuştu.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da söz  konusu kararın hükümetin birlik ve beraberlik açılımına, vatandaşların tasarruf  ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik teşvik edici ikinci önemli adım  olduğunu vurguladı.

Konut kredisi faizlerinin düşürülmesiyle konut alıcılarının üzerindeki  faiz yükünü hafifleten hükümetin bu kez peşinat yükünü azaltmak için adım  attığını dile getiren Durbakayım, "Bu karara konut üreticilerinin de destek  vereceğini, yüzde 20'lik peşinat yükünü uzun vadeye yayarak ve daha maliyetsiz  alternatif çözümler üreteceğine inanıyorum." dedi.

Durbakayım, kararın ekonominin en önemli ayaklarından biri olan finans  sistemine de katkı sağlayacağını dile getirerek, "Toplam konut satışlarındaki  ipotekli satış oranının yükselmesi hem inşaat sektörünü hem de finans sektörünün  gücünü artıracaktır. Bunlardan daha önemlisi ise yıllardır dile getirdiğimiz ve  arzu ettiğimiz düşük faiz ortamı için çok önemli bir gelişme sağlandı. İpotekli  konut kredisi kullanım oranının yüzde 80'leri aşması, konut kredi havuzunun  dolmasına, dolayısıyla bankaların ikincil piyasa oluşturmasına uygun zemin  hazırlayabilir. Konut kredilerinde ikincil piyasaların devreye girmesiyle  mortgage faiz oranlarının aylık bazda yüzde 0,60'ın altına inebileceği inancı  içindeyim. Peşinatın yükü azaldı, faiz indirimi için de zemin hazırlanıyor."   diye konuştu.

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih  Tavukçuoğlu ise inşaat sektörü açısından zorlu bir yaz dönemini geride  bıraktıklarını, her yaz inşaat sektörünün yaşamış olduğu durgun döneme 15  Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin de eklendiğini, bu durumun inşaat sektörünü  etkilediğini ifade etti.

Darbe girişiminin ardından ilk günden itibaren gerek hükümetin gerekse  inşaat müteahhitlerinin müdahaleleri sayesinde konut alıcısı için tam bir fırsat  zamanı oluşturulduğunu belirten Tavukçuoğlu, Emlak Konut GYO ve GYODER'in kampanyalar başlattığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı sonrası  bankaların konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1'in altına çektiğini hatırlattı.

Tavukçuoğlu, söz konusu gelişmelerin ardından sektörün hareketli bir  döneme girdiğini ifade ederek, "Yine 150 metrekareden büyük konutlarda KDV'nin  yüzde 8'e düşürülmesi de alıcının yüzünü güldürdü. Hem bankalardan kredi  kullanılırken ödenmek zorunda kalınan yüksek peşinatlar hem de faizlerin yüzde  1'in üzerinde olması, konut alıcısını büyük markalı konut projelerine sevk  ediyordu." dedi.

Konut fiyatının yüzde 80'i için kredi kullanılabileceği kararı  alındığını belirten Tavukçuoğlu, şunları kaydetti:

Bu kararı destekliyoruz. Böylece bankalardan konut kredisi kullanmak  isteyen konut alıcısı 100 bin liraya ev alacağı zaman bankaya 25 bin lira değil,  20 bin lira peşinat verecek. Bankalar, kullanılacak tutarı yüzde 80'e kadar  kredilendirebilecek. Şu an konut fiyatlarında zaten indirim de söz konusu. Ev  almak için doğru bir zaman oluştu. Konut alıcısı, bankalardan konut kredisi  kullanırken yüzde 20 peşinat ödedikten sonra yüzde 1'in altındaki faizden de  yararlanabilecek. Ancak daha önce de belirtmiş olduğumuz üzere, konut faiz  oranlarının 10 yıl vadeli kullanımlarında yüzde 0,80-.0,70 bandında olması  gerektiğini tekrarlıyoruz. Böylece konut alıcısı kira öder gibi, kendi evlerinin  taksitlerini ödeyebilecek. Konut kredisindeki peşinatlar için yapılan bu atılımla  da birlikte 2016 yılında konut satışlarında yeni bir rekora imza atılacağını  düşünüyoruz."