Konut Haberleri
02 Mayıs 2024 10:20 Son Güncelleme: 02 Mayıs 2024 10:21

Ev sahibi ve kiracılar anahtar teslimine dikkat! İlk duruşmadan tahliye kararı çıktı

Ev sahibi kiracı anlaşmazlıklarına mahkemeler üzerinden yeni çözümler üretilmeye devam ediliyor. Bir iş yerini kiralayan kiracı, dükkanı bir başkasına kiralamak isteyince taraflar arasında uyuşmazlık yaşandı. Kiracı dükkanın anahtarını mülk sahibine teslim etmeyip eşyalarını dükkanda bırakınca konu yargıya taşındı. Mahkemeden anahtarı teslim etmeyen kiracı için dikkat çeken bir karar çıktı.

Ev sahibi ve kiracılar anahtar teslimine dikkat! İlk duruşmadan tahliye kararı çıktı

Ev sahibi kiracı uyuşmazlıklarına bir yenisi daha eklendi. Dükkan kiralayan bir kiracı, sözleşmede dükkanı bir başkasına kiraya vermeyeceğine dair beyanda bulundu. Buna rağmen kiracı sözleşmedeki maddeye uymayarak dükkanı bir başkasına kiraya vermeye çalıştı.

Mülk sahibi dükkanının bir başkasına kiraya verilmesini istemediğinden dolayı taraflar arasında uyuşmazlık yaşandı. Bunun akabinde kiracı eşyalarını dükkanda bırakarak anahtarını teslim etmedi. Anahtar teslimi yapmayan kiracı için mülk sahibi icra takibi başlattı. İcra takibine itiraz edilmeyince mahkemeden dikkat çeken bir karar çıktı.

Milliyet'te yer alan habere göre; Avukat Gizem Gonce, şu ifadeleri kullandı: “Müvekkilimiz dükkan sahibi ve dükkanını kiraya verirken kiracı ile kira sözleşmesi yaparak alt kira yapma yasağı ve devir yasağı maddesini de özellikle ekliyor.

Buna rağmen kiracı, kiraladığını dükkanı alt kira ve devir yasağına uymadan devren kiralık ilanları vererek devretmeye ve kiralamaya çalışıyor. Kiracı, kiraladığı dükkandaki eşyalarının bir kısmını alıp bir kısmını dükkanda bırakıp anahtarı da dükkan sahibine teslim etmiyor.

ANAHTARI TESLİM ETMEYEN KİRACIYA İCRA!

Yargıtay’ın her ne kadar kiracının eşyalarının bir kısmını almış olsa da dükkan anahtarını teslim etmemesi halinde kira ilişkisinin devam ettiğini ve kiracının kira ödemek zorunda olduğunu belirten kararları olduğundan devam eden kira ayları için kiracı ve kefil aleyhine icra takibi başlatıldı.

30 GÜN İÇİNDE İCRA TAKİBİNE İTİRAZ EDİLMEDİ

Hem kefil hem de kiracı yasal süre içerisinde (30 gün) icra takibine itiraz etmediği gibi kira ödemelerini de yapmadı. Akabinde İstanbul İcra Hukuk Mahkemesi’nde tahliye talepli dava açıldı.

KİRACI DAVANIN REDDİNİ TALEP ETTİ

Davalı kiracı duruşmaya katılarak anahtarı vermediğini, eşyalarının çok fazla olmadığını, dükkanı kullanmadığını, kirayı da ödemek zorunda olmadığını belirterek davanın reddini talep etti.

İLK DURUŞMADAN TAHLİYE KARARI ÇIKTI

İcra hukuk mahkemesi anahtar teslimi yapılmadığından, konuyla ilgili öncesinde ihtarname gönderilmiş olmasına rağmen buna bir cevap verilmemesinden ötürü, icra takibi konusunda kiracı ve kefilin itirazda bulunmaması dolayısıyla ilk duruşmada tahliye kararı verdi.

Burada önemli olan husus kiracının anahtarı teslim etmemiş olmasıdır, ancak eşyalarını dükkandan almış olması halinde de kiracının kiralardan sorumlu olduğu hususudur. Aksi halde mahkeme tarafından verilmiş bir tahliye kararı olmadan dükkan sahibinin kiralanan taşınmaza girmesi anahtarı değiştirmesi konut dokunulmazlığını ihlal suçunu oluşturmaktadır.”