Konut Haberleri
19 Eki 2016 09:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:45

Ev alacaklar dikkat! Net alanda balkon artık yok!

Maliye Bakanlığı konutlardaki KDV ve net-brüt alanlarla ilgili değişikliğe gidiyor. Bunun için bir düzenleme hazırladı...

Ev alacaklar dikkat! Net alanda balkon artık yok!
Konutlarda 150 metrekarelik net alanın hesabı konusunda son sözü Danıştay söyleyecek. Ancak Maliye, Danıştay'ın halen esastan karar vermemesi nedeniyle konutlara uygulanacak KDV oranının tespitinden, KDV iadesine kadar pek çok konuda oluşan sıkıntının önüne geçmek için geçici bir çözüm buldu. Yenişafak'tan Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından bir özelge hazırlandı.

Özelgeye göre 1 Mayıs 2014 tarihinden sonra yapılan konut teslimlerinde konutların net alan hesabı 'Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği' hükümlerine göre yapılacak. Konu bundan 3 yıl önce Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın konutlarda 150 metrekarelik net alanın hesabı konusunda uzlaşma sağlayamaması nedeniyle müteahhit tarafından mahkemeye taşınmıştı. Maliye Bakanlığı net alanı 'konut içerisinde duvarlar arasında kalan temiz alan' olarak tanımlarken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'Bağımsız bölüm içerisindeki kapalı duvarlar arasında kalan net alan” şeklinde açıklıyordu. İki bakanlık arasındaki bu 'net'sizlik inşaat sektörünün KDV iadesi konusunda sıkıntı yaşamasına neden oluyordu.

Danıştay 4'üncü Dairesi, 2014 yılı Ekim ayında aldığı bir kararla konutlarda 150 metrekarelik net alan hesabı konusunda inşaat sektörünün talebini uygun buldu ve KDV Genel Tebliği'nin ilgili bölümünü durdurdu. Maliye Bakanlığı da kendi net alan hesaplamasının KDV Genel Tebliği'ne uygun olduğunu belirterek Danıştay'ın sektör lehine verdiği karara itiraz etti. İtiraz Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu'nca reddedildi.

Maliye Bakanlığı'nın uyduğu Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 16/41. Maddesinde yer alan düzenlemeye göre konutlarda net alan hesabı tamamen değiştirildi. KDV Tebliği uyarınca net alan hesabına dahil edilen balkon, teras kat, otopark, kat ve çatı bahçesi, kömürlük, depo gibi yerleri net alan hesabından çıkarıldı. Böylece 150 metrekarenin üzerinde olan birçok konutun net alanı 150 metrekarenin altında kaldı.

Bu sayede de konutlara uygulanacak KDV oranının da yüzde 18'den yüzde 1'e veya yüzde 8'e inmesi imkanı oluştu. Konuyu değerlendiren Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, “Bu konutların inşasında yüklenilip indirilemeyen KDV'ler müteahhitlere nakden veya mahsuben iade ediliyor. Konutlardaki indirimli KDV uygulaması ayrıca alıcılara ise yüzde 7-17 arasında bir fiyat avantajı getiriyor, müteahhitlere ise KDV iadesi şansı veriyor. Yine müteahhitler indirimli oran sayesinde ortaya çıkan fiyat avantajı ile daha fazla konut satabiliyor” diye konuştu.

Uygulamanın büyük eve talebi artıracağına da dikkat çekiliyor. Tolu, büyük ev alanların fazladan vergi ödemesinin de önüne geçildiğine dikkat çekerek, “Evin iç kullanımı 135 metrekare, 20 metrekare balkonu var, 10 metrekare terası olduğu zaman, normalde 135 metrekare ev yüzde 1 KDV ile alınıyor. Eski uygulamada ise 20 metrekare balkonun 2 metrekaresi düşürülüp, 18 metrekaresi konut alanına dahil ediliyordu. 10 metrekarede teras eklenince, konutun metrekaresi 163 metrekareye çıkıyordu. O zaman KDV yüzde 18 olarak hesaplanıyordu” bilgisini verdi.
ETİKETLER
#konut #ev #KDV #metrekare