Konut Haberleri
21 Tem 2017 09:34 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:18

Esnaflar bir bir kepenk indirdi! Caddeler boş kaldı

İstanbul'un gözde caddelerinde yüksek kiraları ödeyemeyen esnaf, peşi sıra kepenk indiriyor. Bağdat Caddesi'nde geçen yıl dolu olan 77 mağaza, bu yıl boş kalırken İstiklal ve Nişantaşı'nda da dolu mağaza sayısı her geçen gün azalıyor.

Esnaflar bir bir kepenk indirdi! Caddeler boş kaldı
İstanbul'un en yoğun ve en ünlü semtlerinde dükkan kiraları aldı başını gitti. Hal böyle olunca esnaf bir bir kepenk indirmeye başladı. 

İstanbul'da Bağdat Caddesi'nde geçen yıl dolu olan 77 mağaza, bu yıl boş. Bu durum İstiklal ve Nişantaşı Caddeleri için de geçerli. 

Dolu mağaza sayısında İstiklal Caddesi’nde 29, Nişantaşı’nda 21 azalma var.

KİRALAR DÜŞMEYE BAŞLADI

Boş mağaza sayısının artması kiraların düşmesine neden oldu. Yetkililerin tahminine göre düşüş yüzde 25 - 40 düzeyine ulaştı.

Yüksek kiralar nedeniyle bu caddeleri terkeden perakendeciler ya daha düşük kiralı semtlere ya da yakınlardaki AVM'lere gidiyor. Caddelerde boşalan mağazaların yeniden kiralama süresi 2 aydan 6 aya kadar uzandı.

Köklü AVM’ler iyi durumda ama bazı yeni AVM’ler yüzde 30 dolulukla açılıyor. 380 AVM’de 4 bin civarında dükkan kiracısını bekliyor.

JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, 2016 yılının ilk çeyreğinde Bağdat Caddesi'ndeki dolu dükkan sayısının 427 olduğunu söyledi. Alkaş, 2017'nin ilk çeyreğinde ise bu sayının 350 olarak belirlendiğini söyledi.

Alkaş, İstiklal Caddesi'nde de geçen yıl 263 olan dolu mağaza sayısının bu yıl 234'e düştüğünü, azalma trendinin Nişantaşı'nda da olduğunu belirtti.

Alkaş, “Bağdat Caddesi'nde geçen yıl sadece 8 dükkan boştu. İstiklal Caddesi'nde boş dükkan sayısı 3'ten 32'ye yükseldi. Nişantaşı'nda boş dükkan sayısı geçen yıl 19’du, şimdi 25 oldu. Bu durumun yaşanmasında kentsel dönüşüm sürecinin büyük etkisi var. İnşaat halindeki yapıların sayısı her geçen yıl artıyor. Bağdat Caddesi'nde 43, İstiklal'de 13, Nişantaşı'nda ise 28 mağaza inşaat halinde" şeklinde konuştu.

Boş dükkanları kiralayan yeni kiracıların bir önceki kiraya göre yüzde 40 daha düşük fiyat verdiğini belirten Alkaş, mevcut kiracıların indirimi ya da kur sabitleme gibi taleplerine yanıt alamazlarsa farklı dükkanlara geçiş yaptıklarını söyledi. Alkaş, caddelerdeki birincil kira seviyelerinin 2010’dan 2015 sonuna kadar çok hızlı bir artış gösterdiğini ifade etti.

Alkaş, "Ekonomik durgunluk ve yabancı turist sayısının azalması, kira seviyelerindeki güçlü artış eğilimini tersine çevirdi. 2016’nın ilk aylarından günümüze kadar düşüş eğilimi sürdü. Orta vadede de söz konusu düşüş eğiliminin sürmesini bekliyoruz. Kira düşüşlerinden en fazla Bağdat ve İstiklal Caddesi'ndeki mağazalar etkilendi. Nişantaşı daha az etkilendi” diye konuştu.

Boşalan dükkanların ne kadar süre boş kaldığı ile ilgili konuşan Alkaş, "Geçtiğimiz dönemlerde dükkanlar genellikle boşalmıyor, devir oluyordu. Boşalanlar da 1-2 ayda kesin doluyordu. Bu süreç günümüzde 6 aya kadar uzadı" dedi.