'Eski günlere tekrar dönmek istemiyoruz'
Yüksek faizler nedeniyle Türkiye'ye ani sıcak para girişi olabileceğine dikkat çeken Büyükekşi, Merkez Bankası'na "Eski günlere dönmek istemiyoruz" uyarısında bulundu
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Çin ve Brezilya'daki para çıkışına dikkat çekerek Merkez Bankası'nı daha proaktif davranması konusunda uyardı. Başkan Büyükekşi, "Çin faizleri indiriyor. Brezilya gibi ülkelerden para kaçışı var. Türkiye'deki yüksek faizler bu kaçan parayı çekebilir. Bu durum, döviz kurlarında aşırı dalgalanmaya sebep olur" uyarısında bulunan TİM Başkanı, 6 aylık ihracat rakamlarını değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada dünyadaki ekonomik durumla ilgili tespitlerde bulundu.
Büyükekşi, Türkiye'ye gelebilecek olası para akışı ile dövizde yine bir dalgalanma olmasından endişe ettiklerini belirtti. Büyükekşi, yaptığı konuşmada AB'nin Türkiye'nin ihracatı içindeki payının yüzde 53'lerd e n yüzde 40'lara kadar gerilediğine dikkat çekti. Büyükekşi, "Üçüncü çeyrekte veya dördüncü çeyreğin başında AB'de bir düzelme bekliyoruz. Bizim öncelikli hedefimiz AB'ye olan ihracatın daha da düşmesini önlemektir. Bunu yaparken bir yandan da bölgeye yönelik ihracattaki düşüşü, diğer bölgelere ihracatı artırarak da dengelemek durumundayız. Bu yıl sonunda 150 milyar dolara ulaşırız" diye konuştu.
IRAK LİDER OLABİLİR
Irak'ın 2013'te en fazla ihracat yapılan ülke konumuna gelmesini beklediklerini ifade eden Büyükekşi, "İhracatın ithalatı karşılama oranının istikrarlı artışıyla 2023 yılı hedefi olan yüzde 80 oranına ulaşmada sıkıntı olmayacaktır" dedi. Büyükekşi, "Yılın üçüncü ya da dördüncü çeyreğin başında özellikle Avrupa'da bir düzelme olursa, ihracatımız artmasa bile azalmayacağına inanıyorum" diye konuştu. Mehmet Büyükekşi, toplantıda İran'la yapılan ticarette ödeme konusuna da değindi. Büyükekşi, İran'la dış ticarette bankacılık sektöründeki ambargo nedeniyle külçe altın kullanıldığını söyledi. TİM Başkanı, İran ile ilişkilerde altın kullanımının devam etmesini beklediklerini belirtti.
RAKAMLARLA İLK 1000'İN İHRACATI
İlk 1000 ihracatçı firmanın gerçekleştirdiği 87.2 milyar dolarlık ihracatın yüzde 85.6'sını ilk 500 karşıladı. Geri kalan bölümünü ise ikinci 500 ihracatçı gerçekleştirdi.
İstanbul 475 firma ile birinci olurken onu sırasıyla İzmir, Gaziantep, Kocaeli ve Bursa izledi.
2011'de ihracat gerçekleştiren firmaların yüzde 69'u üretici ihracatçı, yüzde 20.6'sı grup dış ticaret firması ve yüzde 10.4'ü sektörel-sermaye dış ticaret şirketi oldu.
İlk 500 içerisindeki ihracatçı firmaların ortalama kârlılığı 5.22 iken, ikinci 500'de rakam 5.52'ye yükseldi.
İlk 1000 firma içinde AB'ye yapılan ihracat geçen yıla göre düşerek yüzde 44.55 oldu.
2011'de ihracatını yüzde 48.94 oranında artıran Tüpraş ilk sırada yer alırken, onu Ford Otosan ve Oyak Renault izledi.