Ekonomi
29 Haz 2015 10:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:53

Ermenistan'da sular durulmuyor!

Ermenistan'ın önde gelen siyaset uzmancılarından Richard Giragosian: "Eylemler elektrik zammı gibi daha dar odaklı bir konu nedeniyle patlak vermiş olsada, olayın arka planında , ülkedeki yoksulluk var."

Ermenistan'da sular durulmuyor!
Giragosian, ayrıca hükümeti zama teşvik eden Rus firmasına duyulan öfkenin, bu gösterilerin Moskova karşıtı olduğu anlamına gelmeyeceğini belirtti.

ERMENİSTAN'DAKİ OLAYLAR, UKRAYNA'DAKİNDEN BELİRGİN BİÇİMDE AYRILIYOR"

Erivan merkezli Bölgesel Araştırmalar Merkezi Başkanı ve ülkenin önde gelen siyaset uzmanı Richard Giragosian, başkent Erivan'da elektriğe yüzde 20 zam yapılmasının ardından 19 Haziran'dan başlayan ve hala devam protesto gösterilerini Doğan Haber Ajansı muhabirine değerlendirdi.

Richard Giragosian, birçok gözlemcinin Ermenistan'da patlak veren gösterilerin, Ukrayna'da bundan bir buçuk yıl önce gerçekleşen, kısaca 'Maydan' alını alan Batı yanlısı ihtilal ile benzeştiğini belirterek, "Ukrayna'daki Maydan ile Ermenistan'daki olaylar arasında bazı temel benzerlikler olmakla birlikte, Ermenistan'daki olaylar, Ukrayna'daki ile belirgin biçimde ayrılıyor. Ermenistan'daki gösteriler, elektrik zammı gibi daha dar odaklı bir konu nedeniyle patlak vermiş olsa da, olayın arka planına baktığımızda, ülkedeki yoksulluk ve eşitsizliğin ana neden olduğunu görüyoruz. Toplumun geniş kesimlerinde hükümete yönelik öfke duygusu var. Fakat bu noktada, bir zıtlıkla karşı karşıyayız. Şöyle ki, bir taraftan, protestocuların eylemlerini elektrik fiyatları konusuna dayandırmaları, eylemlerin geleceği açısından riskli görünüyor. Zira, hükümetin bu konuda taviz vermesi halinde, bu durumu bir 'zafer' olarak görülebilir ve protesto gösterilerinin kitlesel desteği kaybetme riski bulunuyor" dedi.

“FİRMAYA DUYULAN ÖFKE GÖSTERİLERİN MOSKOVA KARŞITI OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ"

Siyaset uzmanı Giragosian gösterilerin Rusya karşıtı olduğu iddiasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Protestocuların öfkesi, Ermeni Hükümeti'ni elektrik zammına teşvik eden Rus enerji firmasına yönelmiş durumda. Bu Rus firmasına duyulan öfkenin bir nedeni de, firma yetkililerinin Ermeni Parlamentosu'nun zam konusunu savunmaları için kendilerine göndermiş olduğu davete olumlu yanıt verip parlamentoya gitmeye bile tenezzül etmemiş olmasıdır. Fakat işin içinde Rus firmasına duyulan öfkenin olması, bu gösterilerin Moskova karşıtı olduğu anlamına gelmiyor. Bu gösterilerin asıl altında yatan neden, Ermeni Hükümeti'ne duyulan güven duygusunun zedelenmiş olması. Bundan da ötede, hükümetin giderek daha kibirli bir tutum içine girmesi, ülkede istikrarsızlığın artmasına neden oldu. Zira ülkede önemli kararlar, kamuoyuyla ya çok az paylaşılarak, ya hiç paylaşılmadan alınıyor. Bunu en somut biçimde, Ermenistan Cumhurbaşkanı'nın 2013 yılının Eylül ayında ani ve tek taraflı bir kararla Ermenistan'ın Rusya'nın liderliğindeki Avrasya Birliği'ne katılmasına karar vermesi, böylelikle Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması imzalanması ümitlerini sona erdirmesinde gördük."

"ERMENİSTAN, TOPLUMSAL HUZURSUZLUKLARLA DOLU BİR YAZ MEVSİMİ GEÇİRECEKTİR"

Hükümetin sorunu göstericilerle müzakere yaparak çözme ihtimalinin zayıf olduğunu belirten Richard Giragosian "Bugüne kadar hiç bir hükümet, ülkedeki gösterilerle başa çıkamadı. Ermeni makamların bu tür gösterilere verdikleri karşılık, çoğu zaman aşırıya varan güç kullanımı olmuştur. Bu durum, seçim sonuçlarının protesto edildiği 2008 yılının şubat ve mart aylarındaki protestolarda da kendisini göstermiş ve polis, silahsız göstericilere karşı çok sert önlemlere başvurmuştu. İktidarın bu konulardaki hassasiyetlere dikkat etmemesi, şimdiki sorunun da müzakerelerle aşılma ihtimalinin zayıf olduğunu gösteriyor. Bu da demek oluyor ki, eğer beklendiği şekilde, gösterilere 29 Haziran sabahına kadar müdahalede bulunulursa, bu durum, protestoların sona ereceğini göstermez. Böyle bir durumda, Ermenistan, toplumsal huzursuzluklarla dolu bir yaz mevsimi geçirecektir" değerlendirmesinde bulundu.