Gündem
15 Kas 2015 11:38 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:46

Ekonomide neler olacak?

TOBB ve B20 Türkiye Başkanı Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Küresel anlamda daha fazla ticarete ihtiyaç var" dedi.

Ekonomide neler olacak?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel anlamda daha fazla ticarete ihtiyaç bulunduğunu, bu nedenle Dünya Ticaret Örgütü'nün "Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması"nın tüm ülkeler tarafından onaylanmasını beklediklerini bildirdi.

Anadolu Ajansı’nın ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu, G20 Liderler Zirvesi kapsamında,  "G20 Liderleriyle Ana Oturum: Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı B20-L20 Ortak Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun katılımıyla gerçekleşti.

Antalya’nın Belek Turizm Bölgesinde bulunan Titanic Otel’de düzenlenen toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, konuşmasına önceki gün Paris'te gerçekleştirilen terör saldırısını kınayarak başladı.

Paris'te insanlığın değerlerine karşı bir saldırının yapıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Fransız halkına başsağlığı diledi.

G20 tarihinde ilk kez işadamları, işçi örgütleri ve liderlerin bir araya gelerek ekonomik sorunları tartıştıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, vatandaşların refahının amaçlandığını, bu nedenle ekonomik gelişmeye ihtiyaç olduğunu bildirdi.

B20 Türkiye olarak 19 tavsiye hazırladıklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, bunlardan en önemli 5 tanesini toplantıda paylaşmak istediğini söyledi.

"Daha fazla ticarete ihtiyaç var"

Her şeyden önce küresel anlamda daha fazla ticarete ihtiyaç duyulduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu yıl küresel ticarette büyümenin yüzde 2'de kalacağını, bu büyüme hızının küresel kriz dönemlerindeki büyüme ile aynı olduğunu kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, küresel ticaretin gelişmesinde çok önemli olduğunu düşündükleri Dünya Ticaret Örgütü'nün Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın tüm ülkeler tarafından onaylanmasını beklediklerini vurguladı.

İkinci tavsiyelerinin daha fazla altyapı olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Dünya bugün bir altyapı boşluğu ile karşı karşıya. Daha fazla şeffaflığa, altyapıya ve yatırım stratejilerine ihtiyacımız var" diye konuştu.

KOBİ'lerin küresel değer zincirine entegre edilmesi gerektiğini de ifade eden Hisarcıklıoğlu, B20 tarafından bu yıl tesis edilen Dünya KOBİ Forumu'nun da G20 liderleri tarafından onaylanmasını istediklerini bildirdi.

Kadınların ve gençlerin istihdamının artırılmasının işsizlik sorunun çözümünde kilit öneme sahip olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, bunun için çok hızlı gelişen teknolojiye adaptasyon ve becerilerin geliştirilmesine ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "Beşinci tavsiyemiz makro ekonomik koordinasyon. Daha fazla güvene ve şeffaflığa ihtiyacımız var" dedi.

Toplantıda değerlendirmede bulunan Nestle'nin Üst Yöneticisi Paul Bulcke de ticaretin büyümede itici güç olduğunu, bunun da ekonomik ve sosyal kalkınmayı beraberinde getirdiğini kaydetti.

Dünya ticaretinin giderek azaldığına işaret eden Bulcke, "Mali krizlerden dolayı pek çok koruyucu tedbir alınmıştır. Bu da ironiyi beraberinde getiriyor. Dünya ticaretinde kör noktaya gelmiş durumdayız" diye konuştu.

Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın bugüne kadar 51 ülke tarafından onaylandığına işaret eden Bulcke, G20 ülkelerinin bazılarının da söz konusu anlaşmayı henüz onaylamadığını dile getirdi.

Bulcke, "Neden G20 liderleri bu anlamda liderlik göstermiyor, dünyadaki serbest ticareti tesis edemiyorlar?" dedi.