Konut Haberleri
29 Şub 2016 09:22 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:06

Dev projede ilk kazma Mart'ta

Yıllar önce fizibilite çalışmaları başlayan ve İstanbul'u büyük cazibe merkezi haline getirecek olan İstanbul Finans Merkezi'nin çalışmalarına mart ayında başlanıyor...

Dev projede ilk kazma Mart'ta
İstanbul'un finas merkezinde çalışmalar başlıyor. İstanbul'u dünyada ilk 25 küresel finans merkezi arasına sokmak ve Türkiye'nin finansal gelişmişlik açısından ilk 30 ülke içerisinde yer almasını sağlamak için projelendirilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin (İFM) inşaatı martta başlayacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) binalarının ihale edildiğini belirten Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, "BDDK ve SPK için inşaat süreci başlıyor. Diğerlerinin süreleri var. İstanbul Finans Merkezi hükümet programlarında ve orta vadeli programda yer alıyor. İhaleleri yaptık, onay aşamasındaki projeler bitmek üzere. İlk kazmayı martta vuracağız" dedi. 159 bin metrekare alanda inşa edilecek Merkez Bankası Hizmet Binası yapımı için protokol imzaladıklarını aktaran Turan, inşaatın yapımını "Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Modeli" ile ihale edeceklerini aktardı. Merkez Bankası kampusunda ofis, ticaret alanı, otel de yer alacak.

Bu projeyle yılda yaklaşık 20 milyar euro gelir elde edileceğini belirten Turan, "İstanbul, finans merkezi olmak için Dubai, Pekin ve Londra gibi şehirlerle yarışıyor. Projede Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, BDDK, SPK gibi kamu kurumları inşaatları da yer alıyor" dedi.

Son 13 yılda ülke ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelerin, Türkiye'yi ve İstanbul'u dünya ekonomisinde ön sıralara getirdiğini vurgulayan Turan, "İstanbul her yönüyle finansal bir cazibe merkezi olma potansiyeline sahiptir. Bu çerçevede İstanbul'un önümüzdeki 10 yıl içinde bölgesel, 30 yıl içinde de küresel bir finans merkezi olması için planlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi tamamlandığı zaman ülkemizin ve İstanbul'un gelişimine önemli katkı sağlayacaktır" dedi.

Yapılacak olan finans merkezi binaları mimari tasarımlarıyla da model bir çizgide inşa edilecek. Finans merkezi, Tarihi Yarımada, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'nın etkilerini bugüne taşımayı amaçlıyor. Ataşehir'de E5 ile TEM otoyollarının kesiştiği alanda yer alacak merkez, mimarisiyle Anadolu Yakası'nın simgesi olarak tasarlandı. 3 bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, kreş, cami, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi birimler de kampuste yer alacak.
Sabah/Seda Tabak