Konut Haberleri
15 Ağu 2017 09:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:21

''Depreme tam anlamıyla hazır değiliz''

Sıklaşan sarsıntılarla birlikte deprem riski ve kentsel dönüşüm konusu da gündemden düşmüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan gayrimenkul sektörü temsilcileri, hala bazı kişi ve firmaların çıkarları için kurallara uymadığını ve depreme hazır olmadığımızı belirtti.

''Depreme tam anlamıyla hazır değiliz''
Son zamanların gündemden düşmeyen konusu büyük İstanbul depremi ve kentsel dönüşüm çalışmaları oldu. Uzmanlar konuyla ilgili ardı arkasına açıklamalarda bulunuyor. Gayrimenkul sektörü temsilcileri ise konut yapımında hala bazı uyarıların dikkate alınmadığını vurguladı.

''Hala tam anlamıyla depreme hazır değiliz''

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, ''Bugün Türkiye genelinde yaklaşık 15 milyon konutta halen binaların gücünü zayıflatan en önemli faktörlerden biri olan korozyonun önüne geçen su yalıtımı yok. 6.5 milyon konut ise deprem açısından riskli bina statüsünde. Topraklarının tamamına yakını deprem kuşağında bulunan ve her an deprem riski ile yaşadığımız ülkemizde, hayata geçirilen tüm düzenleme ve yapılanmalara rağmen hala depreme tam anlamıyla hazırlıklı olmadığımızı söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

''Çıkarlar uğruna kurallar uygulanmıyor''

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise, hazırlanan yönetmeliklerin bile bireylerin ve firmaların kişisel çıkarları nedeniyle uygulanmadığını belirterek "Şayet tüm şartnameler ve kanunlar, yazıldığı şekli ile uygulansaydı bugün çok farklı bir konumda olurduk. Deprem riskini ve çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmak için hazırlanan yönetmelik ve yasalar, maalesef hem bireylerin hem de firmaların kişisel çıkarları nedeniyle istenildiği şekilde ve ölçüde kullanılamıyor" dedi.

''İstanbul'da dayanıksız yapı stoku var''

MAR Yapı İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Robert Varon: "Deprem sonrası gerçekleştirilen çalışmalarda maalesef yeterli düzeye gelinemedi. İstanbul'da hala ciddi oranda dayanıksız yapı stoku var. Bu stokun hemen dönüştürülmesi de beklenemez. Çünkü bu konular ekonomik ve sosyolojik bir çok etkene bağlı, hızlı olması zor. Emlak Konut GYO ve TOKİ'nin yaptığı iyi çalışmalar var ama özel şirketler olarak biz de elimizden geleni yapmalıyız."