Ekonomi
06 Eyl 2015 18:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:20

Çiftçilerin kredi borçları için düzenleme geliyor...

"Çiftçilerin tüm banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının faizsiz olarak 4-5 yılda ödenebilmesini sağlayacak yeni bir düzenlemeye acil ihtiyaç var"

Çiftçilerin kredi borçları için düzenleme geliyor...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticilerin sıkıntılarını hafifletmek ve üretimin devamı için çiftçinin tüm banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının faizsiz olarak 4-5 yılda ödenebilmesini sağlayacak yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, afetlerin verdiği zararların yanı sıra ürün fiyatlarındaki artışın, gübre, motorin gibi önemli girdi fiyatlarındaki artışın altında kalmasının, dolar kurunun hızla artışı ile üretim maliyetlerinin artmasının üreticilerin kredi borçlarını ödemesini neredeyse imkansız hale getirdiğine dikkati çekti.

- Girdi fiyatları da geliri engelliyor

Bayraktar, afetlerin yanı sıra tarımsal üretimde yoğun kullanılan gübre, motorin gibi girdi fiyatlarının da fazla artmasının üreticilerin yeterli gelir elde etmesine engel olduğunu belirterek, "Tarımsal ürün maliyetleri içinde yüzde 10-15 paya sahip olan gübrenin, tek başına, bitki ve bölgenin özelliklerine bağlı olarak verimi yüzde 50'ye yakın artırdığı gerçeği göz önüne alındığında gübre fiyatlarının önemi daha net görülmektedir" ifadelerini kullandı.

- "Yeni üretim döneminden önce çiftçimiz rahatlatılmalıdır"

Çiftçilerin önümüzdeki üretim sezonunda tarımsal üretime devam edebilmeleri, biriken kredi borçlarının bir çözüme ulaşması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığına gerekli başvurular yapıldığını hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimizin ve tarım sektörünün içinde bulunduğu durumu ifade eden başvuruda, başta üreticilerimizin sıkıntılarını hafifletmek, üretimin devamı ve ülke ekonomisi için tüm bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının uzun vadede faizsiz ödenebilmesini sağlayacak yeni bir düzenlemeye acil ihtiyaç bulunduğu ifade edilmiştir. Bir yıllık ertelemeler artık çözüm değildir. 4-5 yıla yayılacak yapılandırma, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması açısından önem arz etmektedir. Aksi takdirde zaten iki yıl üst üste doğal afetlerden zarar gören, borçlu olan üreticimiz üretimden uzaklaşacaktır."