Ekonomi
08 Tem 2016 11:40 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:28

Çevreci binalarla 3 milyar dolar tasarruf sağlanacak

Türkiye’de enerji kimlik belgesi zorunluluğu 2017 Mayıs’ta başlıyor. Çevreci binalarla yılda 3 milyar dolar tasarruf sağlanacak.

Çevreci binalarla 3 milyar dolar tasarruf sağlanacak
Konutların daha hızlı satışını ve kiralanmasını sağlayacak Enerji Kimlik Belgesi (EKB) zorunluluğu 2017’de başlıyor.

Türkiye’de 20 milyon konuttan sadece 300 bini bu belgeyi alırken Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, EKB’si olan binaların daha kızlı satılıp kiralanırken, yıllık aidatların da düşebileceğini bildirdi.

AVM ve ticariler dahil

Kentsel dönüşümün bu anlamda çok büyük bir fırsat olduğuna dikkati çeken Emre Ilıcalı, çevreci binalarla yüzde 50 tasarruf sağlandığında yıllık 3 milyar dolar tasarrufun yakalanabileceğini belirtti. AB’ye uyum kriterleri çerçevesinde çıkartılan Enerji Verimliliği Yasası kapsamında, binalarda artık Enerji Kimlik Belgesi’nin zorunlu olacağının altını çizen Emre Ilıcalı, bu belgenin sadece konutlar değil, sanayi, AVM ve ticari alanlar için de geçerli olduğunu vurguladı. Karar'ın haberine göre; Türkiye’de 20 milyon yapı stoku bulunduğuna işaret eden Ilıcalı, EKB alan bina sayısının sadece 300 bin seviyesinde kaldığını kaydetti. Yeni binaların zaten iskan ve ruhsat için EKB aldığına işaret eden Ilıcalı, mevcut binalar için de bilinçlendirmek gerektiğinin altını çizerek, “Son anı bekleyen bir kitle de var” ifadelerini kullandı.

Hızlı satış ve kiralama

EKB’de Ocak 2011’den önce yapı ruhsatı alan binaların ağırlıklı olduğunu ifade eden Emre Ilıcalı, şöyle devam etti: “Enerji Kimlik Belgesi, enerji tasarrufunu gösteren bir belge. Binanın bir karnesi. Ya da yeni bir binaya taşınır ken bu bir kriter olacak. Burada A’dan G’ye kadar kimlik belgesi var. Diyelim sizin binanız A sınıfı çıktı. Bu ‘benim binam verimli’ demek. Enerji tüketimi daha az. Bu da daha hızlı kiralama ya da satabilme imkanı sağlayacak. Yıllık aidatlar da düşebilecek. En düşük G olmak zorunda.”


Finans merkezine altın binalar

Yeşil binalarda Türkiye’deki inşaat firmalarına danışmanlık yapan Altensis, İstanbul Fuar Merkezi’nde tasarımı devam eden tüm projelerde yeşil bina danışmanlığını yürütüyor. İFM’de Halkbank, Ziraat, Vakıfbank gibi kamu bankalarına da yeşil binalarda proje hizmeti verdiklerini söyleyen Emre Ilıcalı, sözlerine şöyle devam etti: “Orada yapılacak binaların leed gold sertifikasına sahip olması isteniyor. Burası yeşil bina kavramının bir kompleks olarak uygulandığı ilk merkez olacak. Ayrıca ticari binalar, AVM’ler, oteller ve sağlık yapılarını da mühendislik ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. 2019 yılında hepsi tamamlanacak.”

Yeşil kentler...

Şehirlerin daha yeşil olmasında kentsel dönüşümün bir fırsat olduğunun altını çizen Emre Ilıcalı, bunun için bölge bazda dönüşüm yapılabileceğini kaydetti. Ilıcalı, “Bundan sonra iyi bir planlamayla daha fazla sosyal donatıların, bisiklet kullanımının olduğu kentle olmalı. Bu günümüz şehir plancılığının olmazsa olmazı. Yeşil kent, yeşil mahalle oluşsun istiyoruz. Kentsel dönüşüm bu anlamda çok büyük bir fırsat. Dönüşüm kapsamında 7 milyona yakın konut yapılması düşünülüyor. Bu binalar yenilendiğinde yüzde 50 tasarruf elde ederek milyar dolarlık tasarruf sağlayabiliriz” diye konuştu.
ETİKETLER
#çevreci bina