Sektörel
04 Mayıs 2013 11:06 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:24

Çelik sektöründen dört ayda 5,1 milyar dolarlık ihracat!

çelik ihracatçılarının Ortadoğu, Avrupa Birliği ve Kuzey Afrika pazarlarındaki yükselişi devam ediyor. çelik İhracatçıları Birliği'nin 2013 yılının ilk dört aylık verilerine göre Türkiye'nin çelik ihraca

Çelik sektöründen dört ayda 5,1 milyar dolarlık ihracat!

 

Çelik İhracatçıları Birliği’nin 2013 yılı ilk dört aylık verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla çelik mamulleri ihracatı miktar açısından yüzde 5,67 artışla 6,87 milyon tona ulaştı. Ancak dünya emtia fiyatlarındaki genel düşüşten etkilenen sektör, aynı dönemde değer açısından yüzde 2,68 azalışla 5,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İç pazarda üretim maliyetlerini etkileyen katkı payı ve vergi gibi yükler de çelik sektörünün rekabet gücünü azaltan bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Bu durum sektörün ihracatını olumsuz etkilerken, çelik ithalatını da artırıyor.
 
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin toplam çelik ihracatı, miktar bazında 7,11 milyon ton; değer bazında ise 5,76 milyar dolara ulaştı.
 
Aynı dönemde bölgeler bazında ilk sırayı 2,72 milyon tonluk ihracat ile Ortadoğu alırken, bu bölgeyi 1,14 milyon ton ile Avrupa Birliği ve 736 bin ton ile Kuzey Afrika izledi. Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ilk dört aydaki çelik ihracatında en fazla artışın yaşandığı bölgeler ise Avrupa Birliği, Ortadoğu ve Asya ülkeleri oldu.
 
En çok ihraç edilen ürünler sıralamasında 2,93 milyon tonla çubuk, 925 bin tonla kütük, 697 bin tonla sıcak yassı, 605 bin tonla boru ve 536 bin tonla profil yer aldı. 
 
Çelik sektörünün Nisan ayı değerlendirmesine bakıldığında ise çelik ihracatı geçen yılın aynı ayına kıyasla miktarda yüzde 1,09 oranında artış ile 1,66 milyon tona yükseldi. Değer olarak ise çelik ihracatı 1,25 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bölgeler bazında ilk sırayı 645 bin ton ile Ortadoğu alırken, bu bölgeyi 278 bin ton ile Avrupa Birliği, 155 bin ton ile Kuzey Amerika izledi. Geçen yılın Nisan ayına kıyasla bu dönemde en çok ihracat artışının yaşandığı bölgeler Avrupa Birliği, Kuzey Amerika ve Asya olarak sıralandı. Nisan ayında en çok ihraç edilen ürünler 725 bin tonla çubuk, 213 bin tonla sıcak yassı, 158 bin tonla kütük, 143 bin tonla boru ve 139 bin tonla filmaşin oldu.
 
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, çelik sektörünün Türkiye genel ihracatı içinde dördüncü en büyük sektör konumunda olduğunu belirterek, ihracatta yükseliş trendini devam ettirebilmek için sektörün içinde bulunduğu zorlukları da dile getirdi. Ekinci, “Sektörümüz farklı pazarlara ulaşmakta iyi bir performans gösteriyor. İhracat rakamlarımız ve bölgesel dağılımımız da bunun en önemli göstergesi. Çelik ihracatında birçok ürün çeşidinde ton bazında artış yaşıyoruz ve bu artışın yılın geri kalan aylarına da yansımasını hedefliyoruz. Ancak değer bazındaki ihracatımızda dünya emtia fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan bir azalma söz konusu” dedi. 
 
Namık Ekinci açıklamasında ihracat rakamlarını olumsuz etkileyen önemli bir noktayı daha vurguladı. Çelik ihracatı miktar bazında artarken, iç piyasadaki çelik tüketiminin aynı kaldığına dikkat çeken Ekinci, “geçen yılın aynı dönemine göre kapasitemizdeki artışa rağmen maalesef fiili üretimimiz düşüyor ve ithalatımızda da yüzde 28 oranında bir artış var. Bu da gösteriyor ki, sektörümüz zor bir sınavdan geçiyor. Üretim aşamamızdaki  ‘Çevre Katkı Payı, enerji birim fiyatları üzerindeki ilave paylar gibi kamu kaynaklı birçok yükler’ yüzünden üretim maliyetlerimiz artıyor, ithal ürünlerle rekabet gücümüz kayboluyor. Aynı şekilde dış pazarlarda da birim maliyetlerimizin yüksekliğinden dolayı satış başarımız azalıyor ve hedeflediğimiz ihraç miktarına ulaşamadığımız için üretimde azalmaya gidiliyor. Aslında rekabetçi fiyatları oluşturmamız, ihracatta hedeflediğimiz miktar ve değerlere de ulaşmamız gerekiyor” diyerek sözlerini bitirdi.