Çayeli fiyatta İstanbul Boğazı ile yarışıyor
Doğu Karadeniz’de engebeli arazi şartları yapılaşma konusunda sınırlı alan imkanı sunuyor. Mevcut imara açık arazilerde bu sebeple yüksek fiyatlarda alıcı bulabiliyor. Rize’nin Çayeli ilçesinde belediye ilçe meydanında bulunan, içerisinde 2 katlı binanın da olduğu 300 metrekarelik alan, ihale yoluyla 5.5 milyon TL’ye satışa çıkarıldı.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, sosyal medyada arsa ve binaya biçilen değerin İstanbul Boğazı'ndaki yalı fiyatlarına eş değer olduğu konuşuluyor. Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, "İlçenin en değerli yerinde 300 metrekare arsamıza 5,5 milyon TL değer biçtik. Bu bir yalı fiyatı ise değerli ve güzel bir şey" diye konuştu.
Sosyal medyada bina ve arsaya biçilen değerin İstanbul Boğazı’ndaki yalı fiyatlarına eş değer olduğu yönünde eleştiriler yapılıyor. Söz konusu ihale, 19 Mart tarihinde yapılacak.
PAHALI ELEŞTİRİSİ
Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, bölgede düz arazinin kısıtlı olmasına bağlı olarak arz ve talep dengesizliğinden dolayı arazilerin pahalı olduğunu belirtti. Çiftçi şunları kaydetti:
-Satışa çıkardığımız yer çok kıymetli bir konumda bulunduğu için fiyatının çok pahalı olduğunu düşünmüyorum. Bazen Üsküdar’la, Ümraniye ile Çayeli’ndeki daire fiyatlarını kıyaslıyorum. Çayeli’ndeki dairenin fiyatı ile oradaki fiyatlar belki baş başa, belki biraz daha fazla.
-Burada ne hazine arazisi, ne vakıf arazisi var. Bütün arazi şahısların tapulu arazisi. Kalabalık bir nüfus var ve bu nüfusa araziler bölündüğünde küçük birer parça kalıyor. Zaten çoğu hemşerimiz arazisini satma taraftarı değil. Çünkü küçük bir parça arazileri var ve bu topraklarla bir bağının olmasını istiyorlar.
-Siz o arazileri almak isteseniz de bunun bir bedeli onlar için olmuyor. Fiyatlarda bu şekilde psikolojik olarak yükseliyor.
“GÜZEL BİR ŞEY”
İlçenin en değerli yerindeki 300 metrekare arsaya 5, 5 milyon lira değer biçtiklerini aktaran Çiftçi şunları belirtti:
-Bu bir yalı fiyatı ise değerli ve güzel bir şey . Biz buranın fiyatını belirlerken hem bağımsız bir firmadan hem de arkadaşlarımızın belediye içindeki bir komisyondan fiyatla ilgili bir tespiti yapılmasını istedik. Yani bizim keyfi olarak fiyat belirleyecek bir durumumuz yok.
-İşin gerçeği biz belediye olarak borçlu bir belediye devralmamış olsaydık böyle değerli bir yeri belediye hizmetlerinde kullanılmak isterdik. Mecburen satma kararı aldık belediye meclisi olarak. Kapalı zarf usulü bir satış komisyonu huzurunda yapacağız, umarız satılır.
-Çünkü gerçekten buranın satışından gelecek olan geliri bekleyen birçok esnaf hemşerimiz, sabırla borcumuzu ödememizi bekliyorlar. Umarız iyi bir müşteri çıkar, derki `gidelim Çayeli Belediyesi’ni de sıkıntıdan kurtaralım, güzel bir yeri varmış onu satın alalım´.
-Umarız o fiyatı verir daha fazlasını verirler, biz de hem borçlarımızı ödemiş oluruz hem de ilçemizde başka hemşerilerimizin yeni projeler için kullanacağı bir alanı onların düşüncesine ve planlarına sunmuş oluruz.
“ARAZİ YOK”
Çayeli’nde yaşayanlar da ilçede arazi ve konut fiyatlarının çok pahalı olmasından şikayet etti. Esnaf Süleyman Hürremoğlu, “Bölgemizde araziler engebeli olduğu için düz yerler çok kıymetli. Biz böyle yüksek rakamlar duymaya alıştık” dedi. Selahattin Yahya ise “Arazimiz kıt, ev yapacak yeri olmayan insanlar. Sonuçta da böyle düz araziler çok kıymetleniyor” şeklinde konuştu.
Saliha Taşdemir mahalle sakini de “Rize´de alan yok, her yer dağ, tepe düz alan yok, ev fiyatları da almış başını gidiyor, 500-600 bin liradan bahsediyorlar, 100 senede yaşasak bir ev alamayız” derken, Nurten Karaoğlu “Düz yer yok ki, hep bayır, çaylık ormanlık her yer, ondan arsalar pahalı, ev alamıyoruz köyde oturuyoruz” diye konuştu.