Konut Haberleri
01 Tem 2012 08:07
Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:31
Büyükçekmece Pınartepe Mahallesi tamamen çökebilir!
Büyükçekmece yamacında jeoloji mühendislerinin 'Gürpınar Formasyonu' dedikleri bölgede Pınartepe Mahallesi adıyla kurulan yaklaşık 2 bin konutluk yerleşimde bazı binalar çöktü, yeniden yapıldı, eğildi krikolarla kaldırıldı.
Büyükçekmece yamacında jeoloji mühendislerinin 'Gürpınar Formasyonu' dedikleri bölgede Pınartepe Mahallesi adıyla kurulan yaklaşık 2 bin konutluk yerleşimde bazı binalar çöktü, yeniden yapıldı, eğildi krikolarla kaldırılıyor. Bölgede yıllardır süren 'yolsuzluk ve rüşvet' yumağının doğal sonucu olan bu rezalete Başbakan Erdoğan'ın el koyması bekleniyor.
TÜRKİYE bir süredir deprem riskine karşı tarihinin en büyük kentsel dönüşüm sürecini başlatmaya çalışıyor. Ancak İstanbul'un Büyükçekmece yamacında, jeoloji mühendislerinin 'Gürpınar Formasyonu' adını verdikleri ve yerleşimi çok riskli gördükleri yerde Pınartepe Mahallesi adıyla kurulan yaklaşık 2 bin konutluk yerleşim içinde bazı binalar çöktü yeniden yapıldı. Bazıları 15-25 derece eğildiği için krikolarla kaldırılıyor. Bazılarına da 'yerinde durması' için sonradan kazık çakılıyor.
Yolsuzluk ve rüşvet
Eski Gürpınar Belediyesi'nin imara açmasıyla yıllar önce başlayan ve bölgedeki çok sayıda bürokratın da karıştığı ileri sürülen yolsuzluklara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın el koyması bekleniyor. Bölgede, satın aldıkları dairelere 'kaymalar ve eğilmeler' yüzünden yerleşemeyen, evlerini kiraya veremeyen, satamayan vatandaşlar şaşkın. 5 katlı 5 blokun bulunduğu bir 'lüks' sitedeki işçiler, "5 bloktan 3'ü eğilmiş, biz krikoyla kaldıracağız. Şu ilerdeki blok çöktü ve yeniden yapıldı. Ama kimsenin haberi olmadı. Yıkılan binada Büyükçekmece eski Kaymakamı (Yusuf Odabaş) oturuyordu şimdi Kilis Valisi olmuş" diye konuştu.
Yapı tatil tutanağı
1188 Ada 52 Parselde bulunan A, B, C, D, E, G Bloklarda imara aykırı yapılaşma nedeniyle Büyükçekmece Belediye Başkanlığı'nca 28.03.2011'de Yapı Tatil Tutanağı düzenlendi. 21.04.2011 tarihinde ceza tebliği yapıldı. İSKİ, İGDAŞ ve BEDAŞ'a; su, doğalgaz ve elektriğin kesilmesi için 13.05.2011'de yazı yazıldı. "Yasal süre sonunda konu encümene havale edilecek" denilerek savcılığa suç duyurusunda bulunuldu..
Bilirkişinin şok raporu
1187 Ada 1 parseldeki 200 dairelik Perlavista 1 Sitesi yönetimi ise binalardaki sorunlar üzerine 02.09.2009'da Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'ne başvurdu. Oda, Yüksek Mimar Aynur Özden, Yüksek Mimar ve Şehir Plancısı Mustafa Erken ile Yüksek Mimar Zafer Kutlu Bayhan'ı bilirkişi atadı ve bu bilirkişi komisyonu sitede inceleme yaptı. Pınartepe Mahallesi Yavuz Selim Bulvarı No: 10 Beykent Büyükçekmece adresindeki sitedeki binalarla ilgili bilirkişi raporunda, böylesine riskli bir bölge için verilen kat izninin bile ihlal edildiği belirtilerek, özetle şu görüşlere yer verildi:
En sorunlu zeminde
Maksimum kat sınırlamasına rağmen meyilden kot kazanılarak 1–2 kat ilavesi yapılmış olmakla zayıf zemin aşırı yüklemededir. İnceleme yapılan yer, İstanbul'un heyelan açısından en sorunlu zemini Gürpınar Formasyonu içerisinde yer almaktadır. Bu gevşek, su içeriği yüksek zemin, topografya eğiminin yüksekliği ile her yerde heyelan ve akmalara yol açmaktadır. Bu birikime ait jeomekanik değerler zayıf zemin özelliği göstermektedir... Deprem sırasında zeminin davranması (tepkisi) depremin sebep olabileceği hasarın büyüklüğünü etkileyen en önemli özelliktir... Gürpınar Formasyonu, su muhtevası ile plastik davranışlar gösteren zeminler ve gevşek çakıl-kum ve kilden oluşan alüvyon alanları olası bir depremde hasarı büyütebilecek davranış gösterebilecek zeminlerdir."
Savcı Gül'ün tayini çıktı fezleke ne olacak
BÖLGEDEKİ bürokratların yıllarca nasıl bir yolsuzluk çarkı kurulduğu çok sayıda bürokratın mal varlıklarının tespitiyle gün yüzüne çıkacak. Ancak, malvarlıklarına dönük bilirkişi raporunun da yer aldığı fezlekeyi hazırlayan Büyükçekmece Savcısı Mustafa Kemal Gül, yaz kararnamesi ile Edirne'ye tayin edildi. Bölgedeki Yolsuzluklara ve Haksızlıklara Karşı Mücadele Derneği Başkanı Huriser Ece Soysev, üyeleri adına HSYK'ya tayinin durdurulması için dilekçe yazdı. Dilekçe'de özetle "Bölge halkı adına isteğimiz, dosyalar sonuçlanıncaya kadar Mustafa Kemal Gül'ün tayinin ertelenmesi..." deniyor.
200 dairelik site için olumsuz rapor
200 dairelik Perlavista 1 Sitesi için 15.09.2009'da hazırlanan bilirkişi raporunun bölge için ne kadar haklı tespitlerde bulunduğu 5 Ağustos 2010'da Pınartepe Mahallesi'nin alt kısmındaki bölgede ciddi sorunlar görülünce daha iyi anlaşıldı. Ciddi şekilde öne eğilen bir bina 'yıkım ruhsatı' alınmadan 1 gecede yakıldı ve yine ruhsat alınmadan yeniden inşa edildi. Raporunda özetle: "Adı geçen formasyonda, bina tasmanlarının (yer hareketlerine bağlı olarak bina oturmaları) ve deplasmanlarının bol olduğu göz önüne alındığında, inşaat üretim ve öncesindeki tasarım ve projelendirme aşamalarında gerek ve yeter düzeyde teknik önlemlere rastlanamamıştır. Yüzey sularının toplanması için drenaj sisteminin çok yetersiz olduğu ve uygulamada Gürpınar bölgesine özgü önlemlere yer verilmediği... Gürpınar Formasyonuna uygun üretim yapılmadan bu sorunların giderilemeyeceği, bilirkişi ortak görüşüdür."
Zeminde iyileştirme yeterli olmaz
PROF. Dr. Ahmet Ercan'ın bölgenin jeolojik yapısı için açıkladığı bilimsel görüşleri, bilirkişi raporuna şöyle yansıdı: "Gürpınar beldesi çevresinde yaygın mostra veren Gürpınar Formasyonu (Güf) İstanbul megapol alanının en sorunlu zemin tipini oluşturur. Birimin Marmara Denizi kıyısı boyunca uzanan mostraları, genişliği yerel olarak 1 kilometrenin üzerinde bir bölge içinde, tümüyle dönel kayma türü (heyelan) aktif kütle hareketleriyle kaplıdır. Bu alanların yapılaşmaya kesinlikle açılmaması gerekir... Zeminde yapılacak iyileştirme işlemleri duyarlılığı sağlamada yeterli olmayacaktır. Bölge dışı mostralarda da killerin ve tüflerin bentonitik olmaları, su alınca şişmeleri, yüksek plastisiteli olmaları, yüksek yapıların farklı oturmalar ile değişen derecelerde hasara uğramaları kaçınılmaz. Gürpınar kooperatifler alanındaki yüksek binalarda önemli çatlak ve kırıklar mevcut. Depremde sıvılaşma göz önünde tutulması gereği çok önemli bir olgudur."
Küçük ve akrabalarının 178 gayrimenkulü var
SON yerel seçimlerde MHP'ye katılan eski ANAP'lı (1994-2009) Gürpınar Belediye Başkanı Velittin Küçük'ün kendisinin, birinci derecede yakınları ve belediyedeki bazı eski çalışma arkadaşları dahil isimler üzerinde yaklaşık 1 milyar dolarlık malvarlığı bulunduğu ileri sürülüyor. Bölgedeki tapu müdürlüklerinde yapılan araştırmayla tespit edilen ilk verilere göre Velittin, Cemile, Mustafa, Hanife, Necati, Ahmet, Erkan, Enis, Emel, Erhan, Sefine, Serkan Küçük adına tescilli 178 adet, eski Gürpınar Belediye Meclis Üyesi Erdem Kadakal ile eşi Semra Mert Kadakal üzerine de 30 adet gayrimenkul bulunuyor. Velittin Küçük'ün Bodrum'da iki oteli, aile şirketleri üzerine Beylikdüzü'nde alışveriş merkezi de var. Küçük'ün durumunun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından da takibe alındığı öğrenildi.
Yayın yasakları nasıl konuldu
BİR soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alınan ve ifadesi görüntülü kaydedilen Eski Gürpınar Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Bayraktar'ın ifadesinden bir bölüm yolsuzlukların neden önlenemediğini de gözler önüne seriyor. Bayraktar özetle "Bizi yargılayacak iki kurum vardı. Biri Büyükçekmece Adliyesi. Biri de Kumkapı'daki Bölge İdare Mahkemesi. Her iki kuruma da bedava konutlar verildi. Adalet bilmem ne yapı kooperatifleri kuruldu. 64 daire çıkıyor. Gidip 64 daire için müteahhit buluyorlar. Hakim ve savcıların yeri, 28 daireyi onlara vereceksin kalanı senin. Tabii katılmayanları tenzih ederim" diyor. Bölgede yayın yapan yerel gazete sahibi Adnan Eren'in internet sitesine bu konulardaki yayınlarından dolayı mahkemeler yayın yasağı koydu. 2004 yılı ekim ayında da Uğur Dündar'ın Arena programı için de yayın yasağı konmuş, Dündar basın toplantısı ile Eski Gürpınar Belediye Başkanı Velittin Küçük hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk iddialarını kamuoyuna açıklamıştı. Dündar ulusal basına da yansıyan açıklamasında özetle, "Bu yayın yasağı aynı adliyede yargılanan Belediye Başkanı Küçük'ün başvurusuyla alınmıştır. Bu olay, arazi ve yapı yağmacılığı olayı... Boyutu milyarlarca doları buluyor. Prof. Ahmet Ercan'ın hazırladığı raporla Gürpınar'ın yüzde 66'sı afete maruz bölge. Bugünkü uygulamada ise afete maruz alanda konutlar yükseliyor..."