Burası 8 şiddetinde depreme dayanıyor!
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı en sağlam yapılardan biri...
Yılda milyonlarca kişi tarafından kullanılanİstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanının yeni terminalinin yapımında kullanılan sismik izolatörler sayesinde, havalimanının 8 şiddetindeki depreme bile dayanabilecek güçte olduğu öngörüldü.
Çok sayıda binanın yerle bir olduğu Van depremi, yılda milyonlarca kişinin geçiş yaptığı yerlerin depreme ne kadar dayanıklı olduğu konusunu bir kez daha gündeme getirdi. Yılda milyonlarca kişi taralından kullanılan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanının yeni terminalinin yapımında kullanılan sismik izolatörler sayesinde, havalimanının 8 şiddetindeki depreme bile dayanabilecek güçte olduğu öngörüldü. Yapılan açıklamaya göre sismik izolatör, bodrum katlarında kullanılan takviyeli beton kolonlarla binanın en üst kısmının, alt kısımdan bağımsız bir şekilde hareket etmesine imkân vererek, deprem başladığı zaman bodrum katlarının yanlamasına hareket etmesiyle, üst katların yumuşak bir şekilde hareketine olanak sağlıyor.
5 MİLYON DOLARA SİSMİK İZOLATÖR
Açıklamada, "Havalimanının yeni terminalinde depreme dayanıklılığını en üst düzeye çıkarmak amacıyla 3119 adet kazık üzerine oturtulan temel yapısının dışında, dünyada az sayıda örneği bulunan, sismik izolatör sistemi kullanıldı. 252 kolonun her birine ve yolcu köprülerinin temeline yerleştirilen 16 adet ile toplamda 268 sismik izolatör cihazları ile yeni terminalin depreme dayanıklılığı en üst düzeye çıkartıldı. ABDde daha önce bir milyon tirajlı "Wired" ve prestijli yayınlarından "Risk Management" dergileri tarafından 8 büyüklüğünde bir depreme karşı dünyanın en güvenli büyük yapılarından biri olarak gösterilen Sabiha Gökçen Havalimanınnda ki 5 milyon dolara mal olan sismik izolatörler, Amerikanın deprem tehdidiyle yaşayan yerlerinden biri olan San Francisco Havalimanıda da kullanıldı. Ancak Sabiha Gökçende kullanılan "triple friction pendulum isolator" adlı izolatörler San Franciscodakinden daha küçük ve daha gelişmişi olarak gösteriliyor. Geliştirilen "triple friction pendulum isolator" adlı bu izolatörler San Franciscodakinden daha küçük ve kompakt hem de inşa maliyeti çok daha düşük" denildi.
Açıklamaya göre sismik izolatör, deprem sırasında binanın kontrollü bir şekilde hareket etmesini sağlayarak, sarsıntının yarattığı şiddeti en aza indiriyor. Bu sistem, deprem anında oluşan sismik yükün, binaya yıkıcı güç aktarmayarak önemli bir kısmını absorbe ediyor. Böylece özellikle deprem anında binanın taşıyıcı sistemini ayakta tutarak depremin etkisi azalıyor. Bu izolatörler sayesinde 8 şiddetinde la bir depremde bile terminal depremin etkisini normal binalara göre 5 kat daha az hissediyor ve olduğu yerde hareket ederek yıkıcı etkiden korunabiliyor.