“Buralara yatırım yapan köşeyi döner!”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü, önemli bir çalışmaya imza attı ve 81 ilin yatırım alanlarını tek tek ortaya çıkardı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü, önemli bir çalışmaya imza attı ve 81 ilin yatırım alanlarını tek tek ortaya çıkardı.
İllerin tamamında sanayinin, üretimin son durumunu, ihtiyaçlarını ve hangi ilde hangi yatırımların yapılabileceğini belirledi.
Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, raporun önsözünde, çalışmayı şöyle anlattı: "Bu çalışma; Genel Müdürlüğümüz veri tabanında kaydı tutulan, Sanayi Sicil verileri, (Sanayi Sicil kaydı bulunan firmalar esas alınmıştır) il müdürlüklerimizden gelen bilgiler ile Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü ve Ekonomi Bakanlığı'ndan (Dış Ticaret Müsteşarlığı) alınan bilgiler doğrultusunda, tüm illerimizin yatırım ortamı ile ilgili gerekli değerlendirmeleri yapılarak hazırlanmış olup, girişimcilerimizin doğru karar almalarına yardımcı olacak tüm argümanların bir araya getirilmesine çalışılmış ve yapabilecekleri yatırımlar ortaya konulmuştur. Çalışmanın girişimcilerimize faydalı olacağını ümit ediyoruz."
Raporda illere ilişkin yer alan yatırım tavsiyelerinin bir bölümü şöyle:
ADANA: Gemi inşa sanayii, enerji ve petro-kimya, tarıma dayalı sanayiler.
ADIYAMAN: Tarım ve hayvancılığa dayalı sanayiler, gıda, tekstil, turizm, maden, petrol, orman ürünleri, mobilya.
AFYONKARAHİSAR: Lojistik, inşaat-gayrimenkul geliştirme, mermer makinaları, şarküteri, lokum, un sektörü, makarna, bisküvi, patates ürünleri, cips, kauçuk sanayi, organik tarım, seracılık, besicilik, pastörize yumurta, madencilik, jeotermal enerji, turizm, sağlık turizmi, şekerleme.
ANKARA: Tıp, sağlık, elektronik ve bilgisayar, malzeme ve imalat, inşaat ve savunma sanayi, nano teknoloji, ileri elektronik uygulamaları, tasarım teknolojileri, enerji ve çevre teknolojileri.
ANTALYA: Kurutulmuş, dondurulmuş meyve ve sebze, su ürünleri, susam yağı, tahin, besicilik, et ve yumurta tavukçuluğu, yonga levha, odun briketi, bisküvi, gofret, küp şeker, makarna, penye örme, çora, toprak işleme makineleri, ambalaj, PVC, sabun, karton ve mukavva.
ARTVİN: Çay, çorap, ev aletleri, soğuk hava deposu, organik tarım, yayla turizmi, bal paketleme ve arı ürünleri, balık yemi, entegre su ürünleri, kapari, sebze işletme, su şişeleme, süt ürünleri.
BALIKESİR: Bor tuzlarının işlenmesi, tekstil, tohumculuk, orman ürünleri, yaş ve sebze ihracatı, dondurulmuş, kurutulmuş gıda, meyve suyu, su ürünleri, kozmetik ve parfümeri, turizm, modern tarım.
BURSA: Gemi inşa, bilişim yazılım, turizm.
ÇANAKKALE: Seramik, karo, dondurulmuş ve kurutulmuş gıda, süt ve su ürünleri, un, yem, çimento, maden cevheri, zeytin ve zeytinyağı, tersane gibi ağır sanayiler.
ÇORUM: Seracılık, bağ- bahçe, yem bitkileri, arıcılık, tiftik keçisi, at besiciliği, yumurta, tavukçuluk, bisküvi, gofret, çikolata,süt ve ürünleri, beton kiremit, sulama ekipmanları, katı atık ayırma, bakliyat, plastik inşaat malzemeleri, ağaç işleme makinaları, elektrik motoru, jeneratör.
DENİZLİ: Meyve sebze paketleme, sera örtüsü, şiring nylonu, organik tarım, JES, teknik tekstil, modern tarım, seracılık, gıda, hayvancılık, bağcılık, şarapçılık, traverten, turizm, AVM, nikel işleme, CD imalatı, plastik bardak, tabak, kase, katı atık, elektronik malzeme, kuvars, makine, yedek parça, silindir, madeni eşya, yaylı yatak.
DİYARBAKIR: Sert buğday, mısır, renkli pamuk, seracılık, bağ-bahçe, kültür mantarı, damızlık (hibrit) tohum, susam yağı, tahin, pekmez ve helva, ceviz ve badem, yem bitkileri, organik tarım, yağlı tohum, su ürünleri, arıcılık, tiftik keçisi, besicilik, tavukçuluk, devekuşu,ipek böcekçiliği, mezbaha, mermer, fosfat madeni, RES, güneş kolektörü, biodizel, ayçiçeği yağı, seramik, çeşitli sıvalar, CTP boru, pik ve sfero döküm imalatı, su şişeleme, kağıt imalatı, elektronik, katı atık, geri dönüşüm.
ESKİŞEHİR: Lüle taşı, krom, manyezit, bor madenciliği, makine İmalat ve metal eşya, havacılık, savunma sanayi, seramik ve ileri seramikler. Ayrıca, gıda, kimya, orman ürünleri, tekstil.
ESKİŞEHİR: Lüle taşı, krom, manyezit, bor madenciliği, makine İmalat ve metal eşya, havacılık, savunma sanayi, seramik ve ileri seramikler. Ayrıca, gıda, kimya, orman ürünleri, tekstil.
MERSİN: Seracılık, çiçekçilik ve meyve-sebze yetiştiriciliği, su ürünleri, arıcılık, et ve süt besiciliği, tavukçuluk, ipek böceği, odun briketi, ahşap dolaplar ve mobilya, krom cevheri, dolomit, süt ve mamulleri, meyve suları, dondurulmuş veya kurutulmuş gıda, konserve, reçel, zeytinyağı ve sıvı yağ, salça üretim ve gıda ambalajlama, tekstil ve deri işleme makineleri ve yedek parça, ağaç işleme ve tarım makineleri imalatı, güneş kolektörü, gemi ve tekne üretimi, ambalaj sanayi, endüstriyel atık ayırma ve geri dönüşüm tesisi, bisiklet ve motosiklet lastikleri üretimi.
İSTANBUL: Ağır sanayi, metal, kimya, plastik tesisleri, turizm, liman, konserve, salça, dondurulmuş gıda, soğuk hava deposu, teknik tekstiller, tekstil ve deri işleme makineleri, tekstil makineleri yedek parça imalatı, rüzgar türbini, RES, yazılım, ileri elektronik, nano teknoloji, biyoteknoloji, mekatronik uygulamaları.
İZMİR: Doğalgaz, termal, enerji, ağır sanayi, metal, kimya, plastik, halıcılık, arıcılık, liman, teknik eğitim, jeotermal, seracılık, konserve, salça, dondurulmuş gıda, zeytin, zeytinyağı, damızlık, süt, soğuk hava deposu, süs bitkiciliği, besicilik, tavukçuluk, soya fasulyesi, meyve paketleme, pamuklu dokuma, orman ürünleri, çam fıstığı, Bergama Peyniri, perlit ve granit işleme, şarküteri, yem bitkileri, civa ve antimom, otopark, binicilik, enginar işleme, organik tarım, AVM, golf, deniz oyunları merkezi, rüzgar sörfü, av ve yat turizmi, RES, sakız ağacı, Sakız Koyunu, lüks konaklama, marina, teneke kutu, tatlı su balıkçılığı, kimya, optik, ayakkabı, ileri teknoloji, özel okul, dersane, sürücü kursu, hastane, sinema, kafeterya, perakende, balık konserve, kivi, incir, çilek, un, su şişeleme, mandıra, turşu, danışmanlık, bilgi hizmetleri, çevre düzenlemesi, şarap, mandalina işleme, showroom, otomotiv yan sanayi, döküm, sanayi makinaları, yedek parça, yazılım, ileri elektronik, nano teknoloji, biyoteknoloji.