Dekorasyon
24 Nis 2014 11:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:58

Bu da Türkiye'nin renk haritası!

Polisan Boya’nın 7.000’i aşkın satış noktasından elde ettiği verilerle Türkiye’nin “Renk Haritası”nı ortaya koydu.

Bu da Türkiye'nin renk haritası!
Her biri kendi alanında öncü ve güçlü kuruluşlar olan; boya, kimya, tarım, tekstil, inşaat ve lojistik (liman işletmeciliği) olmak üzere altı farklı sektörde faaliyet gösteren Polisan Holding, kuruluşunun 50. yılında,  iştiraki Polisan Boya’nın 7.000’i aşkın satış noktasından elde ettiği verilerle Türkiye’nin “Renk Haritası”nı ortaya koydu. 

Polisan Kimya’nın 1964 yılında kuruluşu ile sanayiciliğe adım atan Polisan Holding, 50. yılında iştiraki Polisan Boya’nın dataları ile Türkiye’nin renk haritasını çıkardı. Türkiye’de, 7.000’i aşkın satış noktasından elde edilen veriler, Polisan Boya’nın Renk Danışmanı Oya Komar tarafından iç ve dış cephe olmak üzere 2 ayrı kategoride değerlendirildi.



Polisan Boya Pazarlama ve Kanal Strateji Direktörü Dilek Çolakoğlu, Polisan’ın, “Türkiye’nin Renk Haritası” çalışmasına ilişkin şunları söyledi:

“2008 yılından beri yürüttüğümüz Home Cosmetics-Evimin Kozmetiği çatı iletişimimiz çerçevesinde dünyada ve Türkiye’de boyanın tanımını ve konumlandırmasını değiştirdik. Bu sayede hedefimiz tıpkı kozmetik ürünlerinde olduğu gibi boyanın koruma ve estetik/güzellik kazandırma özelliklerine dikkat çekmek. Boya ve kozmetik dünyasında ilk akla gelen motif olan renkler ve tonlarının bir dili ve özel bir enerjisi olduğuna inanıyoruz. Renk danışmanımız Oya Komar ile Türkiye’nin Renk Haritası’nı çıkarırken  çok heyecanlandık zira yüzyıllardır birbirinden ayrılamayan etnik kültürlerin renk tercihlerini görecektik. Türkiye genelinde 7.000’i aşkın satış noktamız ve sektörün en yaygın boya markası konumumuzla birebir ülkemizin renk tercihlerini yansıttığını düşündüğümüz fotoğraf ortaya çıktı ve Oya Komar da bu fotoğrafı tüketicilerimiz için yorumladı.”



İç Cephede Bej ve Tonları El Üstünde Tutuluyor

Değerlendirme sonuçlarına göre, Türkiye, iç cephede ufak bir sarı dokunuşu olan renkleri tercih ediyor ve iç cephede 3 rengi el üstünde tutuyor.  Bej kelimesine hakkını veren yumuşak tonlu “Kumsal Beji”, nispeten daha nötr bir bej olan “Sahra Beji” ve daha canlı ve açık bir bej olan “Açık Fildişi” Türkiye’nin 3 bej kahramanı olarak tüm ülkeye damgasını vuruyor. Açık Fildişi, sarının çağrıştırdığı iyimserlik, yaratıcılık ve eğlence üçgeninde açık bir

ton olması nedeniyle iyimser ve motivasyon artırıcı. Kumsal Beji ve Sahra Beji ise bej ailesinin yere sağlam basan duruşuna, sarı nüanslarla, entellektüellik katıyor.

Bölgere göre boya tercihleri ise, şöyle şekilleniyor:

Marmara, Renklerin Kozmopolit Bölgesi
Marmara Bölgesi’ni, renklerin kozmopolit bölgesi olarak adlandırmak mümkün. Kırık renklerin de, canlı renklerin de aynı keyifle kullanıldığı Marmara Bölgesi’nde, Terracotta Toprak Tonları serisinden sonra Gizemli Bej, Royal Lila gibi lila dokunuşlu renkler hakim.
Aynı çeşitlilik, dış cepheye de yansıyor. Düşük kontrastların yanı sıra yüksek kontrastlara, soğuk yansımalı (pembemsi-mavimsi) renklerin yanı sıra sıcak yansımalı (sarımsı- turuncumsu) renklere, açık renklerin beraberinde ise koyu renklere rastlanıyor.
Güney Marmara’da, Bursa ve çevresi, toprak tonlarını kucaklayan Terracotta Toprak Tonları ailesinden seçimini yapıyor. Toprak renklerinin haricinde kalan renkleri içeren  Fiori Canlı Renkler ailesinden ilk tercih ise Royal Lila’dan yana kullanılıyor. İzmit Bölgesi, iç cephe ve dış cephede birbirinden tamamen farklı zevklere sahip. İç cephede canlı renkler yerine daha doğal, daha nötr renkler  kullanırken, dış cephede olabilecek en yüksek kontrast seviyelerini kullanarak sürprizli bir bölge olduğunun sinyalini veriyor.
Ege’nin Favorisi Sarı Dokunuşlu ve Akdeniz’in Favorisi Mavi Dokunuşlu Açık Renkler
Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde, özellikle İzmir ve çevresinde sarı dokunuşlu açık doğal toprak renkleri  önceliğe sahip. Renkler canlanmaya başladığında ise Bianco Beyaz Düşler serisinde de, Terracotta Toprak Tonları ve Fiori Canlı Renkler ailesinde de yeşil dokunuşlar kendini gösteriyor.
Denizli ve civarı Terracotta Toprak Tonları ailesinden seçim yaparken, dış cephe seçimlerine de bu beğeni aynen yansıyor. Antalya çevresi ve İç Anadolu Bölgesi’ne de uzanan geniş bir satıh, iç cephe renklerinde denizin rengini kopyalamaya meyilli olduğu görülüyor.

Karadeniz ve İç Anadolu’nun Tercihi Canlı Renkler

Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleri, iç cephe duvarlarında canlı renkleri ağırlıyor. Fiori Canlı Renkler paletlerinin sarımsı ve pembemsi hareleri arasında mekik dokuyor.

Konya ve çevresi, iç cephelerde canlı ve çeşitlilik gösteren renklerle bezenirken, dış cephelerde yüksek kontrastı tercih ediyor. Genelde kırmızı dokunuşlu renkler iç ve dış cephelere hakim.





Doğu ve Güneydoğu’ya “Gizemli Bej” damga vuruyor

Güney Anadolu Bölgesine Gizemli Bej, Doğu ve Güneydoğu’ya İstanbul Yeşili damgasını vuruyor. Güney Anadolu Bölgesine açık ve kırık renkleri takiben, lila dokunuşlu Gizemli Bej damga vuruyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Fiori Canlı Renkler serisinden canlı renkler
geniş bir yelpazede kendini gösterirken, dış cephelere bünyesinde az ya da çok yeşili barındıran tonlar hakim oluyor.

Renklerin Yansımaları

Morumsu yansımalar, beden-ruh dengesine yardımcı olurken, Royal Lila mekanlara haşmet, Zarif Lila açıklığıyla duygusallık ve Romantik Lila kırıklığı ile muziplik katabiliyor. Gizemli Bej ise toprak tonlarının ağırbaşlılığına dokunan bu yansıma ile zarafet kazanıyor.

Yumuşak bir algısı olan pembe, İstanbul Pembesi ile korumacılığı vurgularken, kırık bir bej olan Romans’a değdiğinde, bağlılığı, arkadaşlığı ve sohbeti destekliyor.

Mavi, zihin faaliyetlerine ortam hazırlayan sükuneti çağrıştırmaktayken, açık ve net bir mavi olan Mutlu Mavi, ulaşılabilirliği ve düşünceli olmayı temsil ediyor.

İstanbul Yeşili doğanın dinlendiriciliğini mekanlara taşıyan bir yeşilken, yeşil dokunuşlu Buz Beyazı, açıklığı ile tazelenme hissini de mekanlara taşıyabiliyor.

Sarının çağrıştırdığı iyimserlik, yaratıcılık ve eğlence Krem ve Roma Sarısı’nda bir araya gelirken, sarısında altınımsı bir yansıma bulunduran Şampanya ve Koyu Şampanya, başarı, prestij, refah ve elegans algısını da vurguluyor.

Barok Beji ve Tatlı Şampanya, zeminlerinde yakalayabileceğiniz turuncu dokunuşlarla doğal renklere sosyalleşme, eğlence ve cömertlik katıyor.

Yalın Beyaz, zemininde başka renklere izin vermeyecek kadar yalın, temiz, saf ve dengeli bir beyaz.

Polisan Boya, Mix Center Noktaları İle Hayallerdeki Renge Ulaşımı Sağlıyor

Sektörün en geniş ürün yelpazesine sahip Polisan Boya, 7000’i aşkın satış noktasıyla Türkiye’nin en yaygın ve erişimi en rahat boya markası. Yapılanmaya önce Türkiye’nin doğusundan başlayan Polisan, daha sonra da kemikleşen, sadık müşteri grubundan aldığı destek ve güçle batıya doğru yayıldı. Günümüzde bazı bölgelerde yüzde 70’i aşan pazar payı ile en yenilikçi ve kaliteli boyaları üreten Polisan, tüketici nabzını ve beklentilerini maksimum seviyede takip ediyor.

Polisan Boya, 2008’de Türkiye’nin ilk su bazlı renklendirme sistemi Mix Center’ı sahaya sürdü. Bu yenilik Polisan’ın satış noktalarının ticari faaliyetlerine büyük katkıda bulundu. Bugün sayısı 2.000 olan Mix Center noktaları, tüketicilerin hayallerindeki renge henüz satış noktasındayken ulaşmasını sağlıyor. Polisan Boya açısından da stok yönetimi ve kaynakların en efektif şekilde kullanılmasını sağlayan bu sistem, üretici-satış noktası-tüketici üçgeninde de her zaman çok avantajlı. İstenilen her renge, fabrika çıkışı boyanın kalitesiyle, fiyat farkı ödemeden ulaşımı sağlıyor.