Bir onu ithal etmemiştik!! Ot ithalatı yolda
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sap, saman, korunga, fiğ gibi kaba yem ham maddelerinin miktarında meydana gelen azalmanın hayvancılığı olumsuz etkilememesi için tedbirler aldıklarını, bu çerçevede Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) arpa satışı yapmasını ve kaba yem ham maddelerin
Bakanlıkta basın mensuplarıyla iftarda bir araya gelen Eker, Doğu ve Orta Anadolu’daki üretim miktarlarında ilkbahar yağışlarının düzensiz olması ve büyüme döneminde yağış olmaması nedeniyle azalma olduğunu dile getirdi. Eker, şöyle konuştu:
”Bunun bizde şu anda hissedilen olumsuz etkisi şu... Sap, saman miktarında azalma oldu, bu da saman fiyatlarının yükselmesine sebebiyet verdi. Bunun hayvancılığa olumsuz etkisi olabilir, yem fiyatlarını harekete geçirir. Olumsuzluk yaşanmasın diye tedbirler ön görüyoruz. Bunlardan bir tanesi TMO’nun arpa satışı, diğeri de sap-saman, yonca, korunga, fiğ gibi kaba yem ham maddelerinin gerekirse ithalat yoluyla karşılanması.”
Ekonomi Bakanlığı’na ithalatla ilgili teklifin sunulduğunu anlatan Eker, ihtiyaç ortaya çıkması durumunda kaba yemle ilgili ithalatın özel sektör tarafından yapılacağına vurgu yaptı.
Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan’dan ot gelecek
Samanın kilosu son bir yılda yaklaşık yüzde 400 arttı. Geçen yıl 25 kiloluk bir balya saman yaklaşık 3 TL’ye satılırken, bu yıl rakam 12 TL’ye kadar fırladı. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, ithalatın sektörü bir miktar rahatlatacağını belirterek, şunları söyledi: “Eğer ot ithalatı izni çıkarsa bunun adresi başta komşu ülkeler olur. Bulgaristan, Gürcistan, Romanya ve hatta İtalya’nın kapısı çalınır. Ancak bu kesin çözüm olmaz, kışa doğru fiyatlar yine fırlar. Çünkü besicilik için asıl önemli olan yurtdışından kasaplık hayvan ve et ithalatına son verilmesi.Hayvancılıkta giderin yüzde 70’i yem. Samanın kilosu 50 kuruş. Besi yeminde de 50 kiloluk bir çuval yem geçen sene 26 TL iken şimdi 40 TL. Et fiyatları ise aynı. Türkiye dönüm noktasında. Ya et gelecek, ya ot gelecek. İkisinin de ithalatına gitmek yanlış strateji.”