Ekonomi
20 Nis 2013 10:32 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:23

Bazı memurların maaşı 2 bin lira artabilir!

Sendikaların üniversite mezunu memurlar için getirdiği öneri kabul görürse kariyer uzmanlığa atanacak çalışanların maaşları da artacak. Böylece kariyer uzmanlık için yapılacak özel sınavı kazanacak üniversite mezunu memurların maaşlarında

Bazı memurların maaşı 2 bin lira artabilir!

 

Hükümetin hazırladığı taslak ile mesleğe yarışma ve yeterlik sınavı ile girilen kariyer mesleklere yardımcılık süresi 3 yıldan 2 yıla indiriliyor.
YENİ MAAŞ 4 BİN 300 LİRA OLACAK
Sendikalar ise bu düzenlemenin yasalaşması ile, kurumlarda çalışan, konusunda ehil olan memurların da KPSS sınavına girmeden ve yaş şartı aranmadan kariyer uzman kadrolarına atanması için kontenjan ayrılması konusunu gündeme getirdi. Sendikaların kurumda çalışanlara uzmanlık sınav hakkı verilmesi önerisinin yasalaşması ile, üniversite mezunu memur KPSS sınavına girmeden sınavla kariyer uzman kadrosuna atanabilecek. Halen üniversite mezunu memur bin 750, şef 2 bin 100, müdür ise 3 bin lira maaş alırken, işe yeni giren uzman yardımcısı 2 bin 900 lira, kariyer uzman 3 bin 750 lira maaş alıyor. Kıdemine ve derecesine göre bu maaş 4 bin 300 liraya çıkabiliyor.
KPSS'YE GEREK KALMIYOR
Kurumlarda çalışan; memurlara maaşlarında 2 bin lira artış olanağı geliyor. Sendikaların önerilerinin yasalaşması ile halen kurumda çalışan memurlar, KPSS sınavına ve yaş şartına tabi olmadan kurumlarınca açılacak sınavlarda başarılı olmaları halinde, kariyer uzman kadrolarına atandıklarında, maaşlarında ortalama 2 bin lira maaş artışı sağlanacak.
SENDiKALAR NE DiYOR?
MEMUR-SEN Başkanı Ahmet Gündoğdu: "Toplam uzman kadro sayısının en az yüzde 30'u, 45 yaş sınır olarak belirlenmek üzere kurum çalışanları içerisinden sınavla atanmalı. Uzman yardımcılarının uzmanlığa geçişinde, tez hazırlanması yeterli görülmeli, tezin yanında yazılı-sözlü sınav uygulaması olmamalı. İlgili sınavlarda başarılı olanlar uzmanlığa atanabilmeli."
KAMU-SEN Başkanı İsmail Koncuk: "Kurum içinde çalışanların da kariyer ünvanlara atanabilmelerinin önü açılmalıdır. Kurumun ihtiyaç duyduğu kariyer unvan kadrolarının yüzde 50'si kurum içinden atanacak personele ayrılmalı, ancak kurum dışı şartların aynı kalması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer bir kimse uzman ise dil bilmesi gereklidir. Kurum içinden gelenlere yaş, yabancı dil ve tezşartı kaldırılmalı. Bu işi sulandırmamak gerekir."
 
 Takvim