Konut Haberleri
08 Tem 2012 08:55 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:32

Başçı: Uçak indi ama henüz kemerleri çözüp dolaşamayız

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye ekonomisine ilişkin Ekim ayında yaptığı ‘Uçak piste indi, ama kemerleri çözmeyin’ değerlendirmesinin hâlâ geçerli olduğunu belirterek, “Henüz kemerleri çözüp uçağın içinde dolaşmayalım çünkü Avrupa tarafındaki problem zor bir problem. O y

Başçı: Uçak indi ama henüz kemerleri çözüp dolaşamayız


EKİM 2011’de Türkiye ekonomisine ilişkin ‘Uçak piste indi, ama kemerleri çözmeyin’ değerlendirmesi yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bu sözlerinin hala geçerli olduğunu belirtti. Türkiye ekonomisini uçağa benzeten Başçı, “İki teker var, bunların ikisi de piste değdi’ demiştim. Bunlardan birisi krediler, birisi de döviz kuru” dedi. Kredi büyümesinin yeterince yavaşladığını ve makul seviyelerde seyrettiğini, döviz kurunun da yeterince değer kaybettiğini hatırlatan Başçı, bundan sonra daha fazla değer kaybetmesinin beklenmemesi gerektiğini kaydetti. Başçı, “Çünkü ikisi birden dış dengeyi iyileştirecek iki tane önemli faktördü. Ve bunlar gerçekten oldu. Biz bu açıklamayı çok önceden Edirne’de yapmıştık. Şimdi insanlar gördükçe inanıyorlar” diye konuştu.

-Merkez Bankası ve Dünya Gazetesi ile Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğinde Elazığ’da “Para Politikaları” konulu toplantıda konuşan Başçı şunları kaydetti: “Gerçekten de dış denge iyileşiyor. Döviz kurları ve krediler bizim arzu ettiğimiz noktaya gelmişti. O yüzden ‘yumuşak inişi tamamladık’ demiştik. Kemerlerimizi çözüp uçağın içinde dolaşmaya başlayalım mı? Henüz değil. Avrupa tarafındaki problem zor bir problem. O yüzden biraz bekleyip oradaki gelişmeleri izleyelim. Şu anki gidişat gayet iyi. Herkes ne yapıyorsa aynen yapmaya devam etsin.”

Enflasyon yüzde 5’e yaklaşır

Enflasyonda kaydedilen düşüşün, özellikle yılın son çeyreğinde devam etmesinin herkesin beklentisi olduğunu söyleyen Başçı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kesin rakamlar için temmuz sonunda yayınlanacak enflasyon raporunu beklemek gerek. Nisan ayında açıkladığımız ‘Enflasyon Raporu’nda yıl sonu için enflasyonun orta noktasını yüzde 6.5 olarak tahmin etmiştik. Son gelişmeler bizim tahminlerimizden olumlu. O yüzden yüzde 6.5’i belki bir miktar aşağı yönlü revize etme ihtimalimiz var, ama bu herhangi bir gevşeklik anlamında değil. Bunu, para politikasında bir gevşeme anlamında okumayın. Enflasyon yıl sonunda yüzde 5’e ne kadar yakın olursa bizim için o kadar iyi. Onun için para politikası bundan sonra gerektiği kadar sıkı olacak. Gerekmediği kadar da sıkı olmayacak.”

Döviz rezervimiz 100 milyar doları aşacak

MERKEZ Bankası’nın döviz rezervlerinin bugün itibariyle 93 milyar doların üzerinde olduğunu, bu rakamın daha da artacağını tahmin ettiklerini kaydeden Erdem Başçı, şunları söyledi: “Bunu iki kanaldan artırıyoruz. Birincisi ihracatçılarımıza Eximbank üzerinden reeskont kredisini Türk Lirası veriyoruz, tahsil ederken döviz cinsinden tahsil ediyoruz. Dolayısıyla bu döviz rezervlerimizi doğrudan artırıyor. Buradan yılın tamamı için rezervlerimizde 8 milyar dolarlık artış  bekliyoruz. İkincisi bankaların, Türk Lirası zorunlu karşılık yerine arzu ederlerse altın veya döviz getirmelerine izin veriyoruz. O şekilde de döviz  rezervlerimiz artmış oluyor. Bu iki kanaldan gelen artışlarla yıl sonunda benim tahminim 100 milyar doları rahatlıkla geçeriz diye düşünüyorum eğer olağanüstü bir gelişme olmazsa.”

Likiditeyi kısarak dövizde spekülasyonu engelliyoruz

LİKİDİTE politikasında sıkı duruş izlediklerini ve şu anda daha temkinli duruş izlemeye devam ettiklerini kaydeden Erdem Başçı, “Şu anda sadece zorunlu karşılıkları karşılayacak paranın biraz üzerinde likidite veriyoruz, bu likidite politikasının sıkı olduğunu gösteriyor. Likiditeyi biraz kısarsak kur üzerindeki spekülatif saldırıları bertaraf edebiliyoruz” diye konuştu.

Cari açık 65 milyar doların altına iner

MERKEZ Bankası olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını o yüzden bu kadar rahat konuşabildiğini ifade eden Başçı, şöyle devam etti: “Yapısal reformlarla ilgili adımlar atıldı. Şu anda biz fiyat istikrarına odaklı düşünüyor ve çalışıyoruz. İç ve dış talep arasındaki dengelenme öngörüldüğü şekilde sürüyor. Cari açıkta Ekim 2011’de başlayan iyileşme eğiliminin devam etmesi bekleniyor. Bu, yavaş ama sürekli bir iyileşme olacak. Enerji hariç cari dengeye bakıldığı zaman neredeyse oradaki açık kapandı ve sıfıra yakın bir noktaya geldi. Orta Vadeli Programda bu yıl için 65 milyar dolar civarında bir cari açığın öngörülüyor. Gelişmelere bağlı olarak konunu biraz daha izleyeceği. Fakat yıl sonunda bu rakamın biraz daha altında bir cari açık görebileceğiz.”