Sektörel
15 Ağu 2013 11:36
Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:33
Barış Aydın: 17 Ağustos depremi ders oldu!
TüGİAD Ankara Başkanı, İMKON Genel Başkan Yardımcısı Barış Aydın: '17 Ağustos depreminde binlerce vatandaşımızı kaybettik. Ancak alınan ders yeni binalarda güvenli yapıyı ön plana çıkardı' dedi
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Başkanı, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı Barış Aydın, yetersiz donanımdaki binalar nedeniyle 17 Ağustos depreminde binlerce vatandaş kaybetmenin acısını dün gibi yaşadıklarını belirterek, “Bu deprem sonrası alınan ders yeni binalarda güvenli yapıyı ön plana çıkardı. Şimdiki yapılar eskilerine göre çok daha sağlam ve güvenli ancak yeterli değil. Halen almamız gereken yol var” dedi.
Barış Aydın, deprem kuşağında bulunan Türkiye’nin can ve mal kayıpları yaşamaması için dünya standartlarının üstünde güvenli binalar inşa etmesi gerektiğini söyledi.
17 Ağustos 1999 depreminde resmi kayıtlara göre 17 bin 480 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, 23 bin 781 kişinin yaralandığını, 505 kişinin ise sakat kaldığını anımsatan Barış Aydın, 285 bin 211 konut, 42 bin 902 iş yerinde hasar olduğunu kaydetti.
Aydın, bu acıyı aradan yıllar geçmesine karşın halen dün gibi yaşadıklarını, 17 Ağustos tarihinin güvenli yapılar için bir ikaz niteliği taşıdığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Aradan geçen 14 yılda çok şey değişti. Türkiye’de yeni yapılan binaların önemli bölümü artık eskisi gibi bir kepçe darbesi ile yıkılacak türden değil. Çünkü bu büyük deprem Türk milletine ders oldu. Alınan ders yeni binalarda güvenliği ön plana çıkardı.
Bu deprem öncesi binalarda metrekareye gelen demir miktarı belki 15 kilo bile değilken şimdi yapılan binalarda metrekareye düşen demir miktarı 50 kilo yani eskisinden 4 kat daha fazla. Eski yapılarda C5 seviyesinde kolayca yıkılabilen betonlar vardı. Şimdi ise C30 betonlar kullanılıyor. Bunlar vur vur yıkılmaz türden.
Barış Aydın, şu an yapıların eski yapılara göre çok daha sağlam ve güvenli olduğunu ancak bunu yeterli bulmadıklarını kaydederek, “Halen almamız gereken yol var. Çünkü bir insanın canı her şeyden daha kıymetli. 7-8 şiddetindeki depremlerde bile Japonya’da olduğu gibi insanların burnunun bile kanamaması gerekiyor” dedi.
Aydın, bina güvenliğinde bu başarıyı yakalamak için müteahhitlik sektörünün disiplin altına alınması gerektiğini de vurguladı.
Bunun için bekledikleri yasal düzenlemenin bir an önce hayata geçmesini dilediklerini bildiren Aydın, “Sektörde son dönemde çok başarılı projeler yükseliyor. Ancak bunun yanında küçük sermayeleri bir araya getirerek sözde müteahhitler de ortaya çıkabiliyor. Onların yapacağı en küçük hata yeni depremlerde yeni acılar yaşamamıza neden olacak” diye konuştu.