Bankalar 1.000 TL'de konut kredisi için 65,51 TL aldı!
Geçtiğimiz yarı yılda 11 milyar TL'nin üzerinde kazanç elde eden bankalar elde ettikleri kazancı az verip çok almaya borçlu!
Zira müşterinin 100 TL mevduatına 10.48 TL ödeyen banka aynı paradan 69 TL kazanıyor.
Elde ettikleri kâr açısından dünyanın en fazla kazandıran sektörleri arasında yer alan bankacılık sektörünün söz konusu kazancının ardında az verip çok almak var. Her sektörde olduğu gibi arz talep ilişkisinin hakim olduğu finans kuruluşları arz ve talep arasındaki ilişkide adeta söz birliği yapmışçasına yüksek oranlarda faiz, komisyon ve ücret alıyor. Bankaların müşterilere uyguladığı ve aldığı faiz oranları arasındaki farkın giderek büyümesi ülkeleri de bir bir harekete geçiriyor.
TÜRKİYE'DE FARK 5 PUANI AŞTI
Son olarak Almanya'da bankaların eksi bakiyeye düşen müşterilere uyguladığı faizler ortalama yüzde 10,94'e yükseldi. Türkiye'de ise bu oran aylık olarak yüzde 8'i aştı. Türkiye'de bulunan toplam 48 banka, en büyük gelir kapıları olan kredi, ücret ve komisyon gelirleri yılın ilk yarısında önemli oranda artış gösterdi. 30 Haziran 2012 itibariyle bankaların kurumsal, KOBİ kredileri dışında bireysel kredilerinin ulaştığı tutar 179 milyar TL'ye yükseldi. Bunun 78 milyar TL'si konut, 7.5 milyar TL'si taşıt ve 14 milyar TL'si de ihtiyaç kredilerinden oluştu. Bankalar söz konusu kredilerden aldığı yaklaşık faiz oranları ise aylık olarak sırasıyla şöyle: ihtiyaç kredisi yüzde 1,69, konut kredisi yüzde 0,99 ve taşıt kredisi ise yüzde 1,40.
FAİZ GELİRİ GİDERİNDEN 2 KAT BÜYÜK
Türk bankacılık sektörünün pasifleri içinde en fazla paya sahip olan mevduat genellikle diğer fon kaynaklarına göre daha düşük maliyetli ve istikrarlı olduğu için bankalar tarafından en fazla tercih edilen gelir kalemi. Bankaların hiçbir ücret ödemeden sahip oldukları vadesiz mevduat, 3 Ağustos itibari ile 63 milyar TL seviyesine ulaştı. Vadeli mevduat ise 650 milyar seviyesinde bulunuyor. Bankaların kullandırmış olduğu kredi tutarı ise yine 3 Ağustos itibari ile 745 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bankalar, ilk yarıda mevduata 22 milyar TL öderken, kredilerden elde ettikleri faiz gelirleri ise 54 milyar TL'ye yükseldi.
Havadan 9.2 milyar TL kazandılar
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Haziran 2012 Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü Raporu'na göre 2012 yılının ilk yarısında bankaların faiz dışı gelir kalemlerinde yer alan bankacılık hizmet gelirleri ile kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan elde ettiği gelir geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.5 oranında, 1 milyar 32 milyon TL tutarında artışla 9 milyar 276 milyon TL oldu. Bankalar yanı sıra Kredili Mevduata 5,75, gecikme bedeli olarak 2,84 faiz alıyor.