Konut Haberleri
08 Şub 2016 13:47 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:03

Bakan Eroğlu artık kabus görmeyecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'nun, "Boğaz'da gemi kazası olacak mı diye geceleri kabus görüyorum" diyerek endişelendiği kazalar için TÜBİTAK, yeni bir proje geliştirdi.

Bakan Eroğlu artık kabus görmeyecek
İstanbul Boğazı'nda yaşanabilecek gemi kazalarına karşı TÜBİTAK yeni bir proje geliştirdi. 

Boğaz'da bulunan 8 kritik noktanın 6'sına "Akustik Doppler Akıntı Algılayıcı Sistemi" kurulacak. 

Bakan Eroğlu endişeleniyordu

"Boğaz'da gemi kazası olacak mı diye geceleri kabus görüyorum" diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun açıkladığı projeyle, boğazda deniz altına yerleştirilecek sensörlerle tanker geçişleri kontrol altında tutulacak. İstanbul Boğazı'nda meydana gelmesi muhtemel gemi kazalarına karşı yeni önlemler alınıyor. Yılda yaklaşık 10 bini petrol tankeri olmak üzere, 55 bine yakın geminin geçtiği Boğaz'dan ortalama 150 milyon ton yük taşınıyor. 15 deniz mili uzunluğundaki boğazda tehlikeli olabilecek 90 derece açılı 8 kritik nokta bulunuyor. Bunların 6'sına "Akustik Doppler Akıntı Algılayıcı Sistemi" kuruluyor. TÜBİTAK'ın geliştirdiği projede Boğaz'ın altına yerleştirilen sensörler Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi'ne entegre edilerek veri aktarımı sağlanacak. Alt ve üst akıntı hızları, bölgesel değişiklikler ölçülerek gemilere yön verilecek. Kaza riski en aza indirilecek.

Anlık ölçüm yapılacak

Kazalar özellikle, gemilerin tonajları nedeniyle motor güçlerinin Boğaz'ın bazı bölgelerinde akıntıyla baş edememesi nedeniyle yaşanıyor. Yeni sistemle gemilerin kapasiteleri ve akıntı hızları anlık veriler ile değerlendirilerek, ya geçiş izni verilecek ya da bekletilecek. Kurulan sistemle akıntılar ses dalgalarıyla saptanacak, durum gemilere bildirilecek. TÜBİTAK Marmara Araştırmaları Merkezi tarafından geliştirilen Akustik Doppler Akıntı Algılayıcı Sistemi, İstanbul Boğazı'nda işletilecek. Su altına kurulan sensörler sayesinde ses dalgaları kullanılarak deniz tabanında ve yüzeyindeki akıntı şiddeti bölgesel farklılıklar ve diğer etkenler de hesaba katılarak ölçülebilecek.

15 Şubat'a dek sürecek

Veriler deniz tabanına serilen kablolar vasıtasıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı Gemi Trafik Hizmetleri Sistemine aktarılacak. Sistemin kurulumu için sensörlerin Boğaz'a yerleştirilmesi işi 25 Ocak'ta başladı. Özel bir şirkete ait iki gemi Boğaz'da akıntı algılayıcı sensörler yerleştirme başlandı. İki gemi sensörlerin veri aktarımı için kabloların deniz tabanına serilimi işini de üstleniyor. Sensörlerin ve kabloların serimi için çalışmaların 15 Şubat'a kadar devam edeceği tahmin ediliyor.

Boğaz'daki yalılar koruma altına alınacak

Sistem ile İstanbul Boğazı'nda sık sık yaşanan kuru yük gemilerinin Boğazdaki bir yalıya çarpma görüntüleri ve dümeninin kilitlenerek sürüklenmesi görüntülerinin de geçilmeye çalışılıyor. Kazalarda bazı gemilerin tonajları nedeniyle motor güçlerinin boğazın bazı bölgelerinde akıntıyla baş edememesi yaşandığı biliniyor. Yeni sistem ile gemilerin kapasiteleri ve akıntı hızları anlık veriler ile değerlendirilerek gemilere geçiş izni verilecek ya da geçiş için akıntı hızının düşmesi beklenecek.

Vatan