Dekorasyon
19 Haz 2013 12:22
Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:28
Bahçe ve balkonları çiçeklerle renklendirin!
Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında bile çiçek ekimi yaparak yaşam alanınızı rengarenk bir görüntüye kavuşturabilirsiniz
Çarşıda bahçe ve balkonunuzu süsleyecek çiçekleri bulabilirsiniz. Birçok yapı marketin bahçe bölümlerinden de bu bitkileri satın almanız mümkün. Ancak bahçenizin metrekaresi ve bitkilerin çeşitliliği açısından en ideal alışveriş noktasının seralar olduğunu belirtebiliriz. Yine seraların yanı sıra özel ya da il özel idaresine bağlı fidanlıklar da taleplerinizi karşılayabilir. Arıların bal yaptığı çiçeklerinizin görüntüsünü bir yaz boyu korumak istiyorsanız, bakımlarına da bir o kadar özen göstermeniz gerekiyor.
Bahçenizde bütün bir yaz aynı sağlıklı görüntüyü korumak için;
* Budama dönemlerini atlamayın.
* Sulama miktarlarına ve zamanlamalarına dikkat edin.
* Gübreleme takviyesi yapın.
* Gerekli hallerde ilaçlama yapmayı unutmayın.
* Sıklaşma görülen alanlarda dikkatli bir şekilde seyreltme işlemini uygulayın.
* Toprağın pH, tuz ve mineral kontrolünü yaparak dengeleme sağlayın.
* Yabancı otları belirleyerek onları, bahçenin ana bitkilerinin zarar görmemesi adına temizleyin.
* En önemlisi de sevginizi vermekten geri durmayın.
HANGİ ÇİÇEKLERİ EKELİM?
GLAYÖR
Kılıç gibi yassı ve sivri yaprakları bulunur. Güzel çiçekli bitkilerden olan glayör, çok uzun ömürlüdür. Yazın devamlı açan türü ise glayöl olarak adlandırılır. Bol güneş ve gübreli toprak severler. Toprağa 10 cm. derinlik ve 10-15 cm. aralıklarla dikilmesi tavsiye edilen bu bitkilerin büyüdüklerinde devrilmemesi için rüzgar almayan bir bölgede olması tavsiye edilir.
YÜKSÜK OTU
Dar ve uzun yapraklarının yanı sıra bitkinin tepesinde yaz başından sonbahara kadar yoğun salkımlar oluşturarak açan, eldiven parmağı ya da yüksük biçimli beyaz çiçeklerin seyrine doyum olmaz.
SARI NERGİS
Tohumunu bahçenize bir kere ektikten sonra artık kendisi sizin yıllar boyu süre bahçe arkadaşınız olmaya hazır. Özellikle toprağa dağılan tohumlar bulabildikleri her uygun yerde filizlenebildikleri gibi, hoş kokulu yeşilliği ile de bahçenizin doğal parfümü olur. Sarı ve portakal rengi çiçekleri ile bulunduğu mekana canlılık katan sarı nergis, suyu çok sever.
KARA HATMİ
Sağlam yapılı gövdesinin yanı sıra ince tüylerle kaplı kadifemsi görünüşlü ve açık yeşil renklidir. Adının kara hatmi olması ise sadece iri ve gösterişli çiçeklerinin koyu mor tonunda olmasından kaynaklanıyor. Özellikle bahçelerde duvar, çit ve bina kenarlarında yer alan gülhatmiler bol güneşli ve sıcak ortamları sever.
ÇANTA ÇİÇEĞİ
Büyüme özellikle de çimlenme döneminde bol su isteyen çanta çiçeğinin ekimi biraz zahmetli. Toprak harcını çanaklara doldurun, toprak yüzeyi sıkıştırıp düzleyin. Tohumları biraz kül ile karıştırdıktan sonra serpin. Çiçeği bahçe şırıngası ile sulayın. Çanta Çiçeği, kaba taneli, dere kumlu, killi ve gevşek yapılı toprağı sever.
Sabah