Konut Haberleri
16 Haz 2012 06:12 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:30

Azerbaycan gelirini 5 yılda 6'ya katladı, Türk markalarına büyük ilgi başladı

 Azerbaycan gelirini 5 yılda 6'ya katladı, Türk markalarına büyük ilgi başladı

PETROL sayesinde 5 yılda gelirini 6'ya katlayan Azerbaycan, perestroyka (yenileme) ardından novastroykaya (yeni yapılanma) dönemine girdi. Hemen her sektörde yatırım yapılabilecek ülkede Türk markalara ve ürünlerine ilgi yüksek. Türkiye Bakü Ticaret Müşaviri Gazi Bilgin, "Binlerce konut ve altyapı projesi var. Geç kalmayalım" dedi.

EN son Eurovision'a ev sahipliği yaparak takdir toplayan Azerbaycan 5 yılda milli gelirini 12.5 milyar dolardan 64 milyar dolara çıkararak neredeyse 6'ya katladı. Kaderi Bakü-Ceyhan Boru Hattı projesiyle değişen ülke, petrol dışı ekonomiyi büyütme stratejisi benimsedi. Türkiye Bakü Ticaret Müşaviri Gazi Bilgin, 9 milyon nüfuslu ülkede kişi başı milli gelirin 2005'te 1500 dolar iken şimdi 7000 dolara çıktığını söylüyor.

En çok ithalat Türkiye'den

Azerbaycan-Türkiye ilişkilerini değerlendiren Bilgin, "Türkiye'nin ihracatı 2 milyar dolar, ithalatı 1.3 milyar dolar. Azerbaycan'ın toplam ihracatı ise 26.5 milyar dolar. Ciddi bir ticaret fazlası var. 2011'de en çok ithalat yaptığı ülke Rusya iken Türkiye ikinci sıradaydı. Fakat 2012'nin ilk 5 ayında Türkiye birinci sıraya çıktı" diyor. Bilgin, ülkenin toplam ithalatından Türkiye'nin aldığı payın yüzde 13.5'ten yüzde 15.4'e çıktığını söylüyor.

Yeniliğe ilgi yüksek

Azerbaycan son yıllarda ciddi bir alt yapı projeleri geliştiriyor. Bakü merkezde ve çevresinde büyük projeler peş peşe yükseliyor. 2009-2013 yıllarında Devlet Kalkınma Programı bu işleri kapsıyor. Türkiye tedarikçi ülke olarak bu programda öne çıkıyor. Rusça restorasyon anlamına gelen perestroyka dönemini geride bırakan Azerbaycan, Sovyetler döneminden kalma binaları yenilemeyi bitirdi ve yeni yapılanma anlamına gelen novastroykaya dönemine girdi. Zenginleşmeyle birlikte yeni konutlara ilgi de hızla sürüyor. Azerbaycan'da, çoğu inşaat alanında olmak üzere tekstilden ormancılığa kayıtlı 1000 civarında Türk şirket bulunuyor. Türk markalara ve ürünlere ilginin çok yüksek olduğunu belirten Gazi Bilgin şöyle konuşuyor: "Televizyon yayınları Türk ürünlerini tanıtıyor. Türk hayranlığı çok yüksek. TV'de halk dizileri dublajlı izlemek yerine uydudan orijinal izlemeyi tercih etti. TV dizileri yasaklandı ama bir şey değişmedi uydu sayesinde. Türk malı algısı çok yüksek. Pahalıysa 'Türk malıdır' diyor. Çinliler bu pazara özel olarak Türk markaları ve ürünleri taklit ediyor. TAÇ, Altınbaşak ve Sarar'ın burada taklitleriyle uğraştık. AVM'lerde yüzde 70-80 Türk markaları hakim."

Gecikmemek lazım

Türk işadamlarının piyasa tecrübesinin Azerbaycan'da çok kıymetli olduğuna değinen Bilgin, "Buraya artık büyük Türk şirketleri gelmeli. Bu zamanı kaçırmaları onların aleyhine olur. Ülkenin olgunlaşmasını beklerken geç kalabilirler. Bu ülke inanılmaz biçimde zenginleşiyor" diyor.

Azerbaycan Türk Sanayici ve İşadamları Beynelhalk Cemiyeti (TÜSİAB) Başkanı Murat Bakır'ın değerlendirmesi ise şöyle: "Tarım alanında ciddi yatırımlar yapılması lazım. Burada her şey var ama yetersiz. Azerilerde sermaye birikimi ve ama know-how yok. Bunu da Türk kardeşlerinden almaya çok hevesliler. Düşünün bu ülkede tavuk, yumurta bile ithal ediliyor. 10 yıl önce un ithal ediliyordu."

Eurovision'dan sonra  Birinci Hanım ekonomisi

YENİ, modern, gelişen, yüzü batıya dönük Azerbaycan'ı tanıtmak için çok önemsenen Eurovision için çehresi büyük ölçüde değişen Bakü'ye 3 milyar doların üzerinde para harcandığın hesaplanıyor. Crystal Hall, Alev Kuleleri ve Haydar Aliyev Merkezi  kısa sürede tamamlanan inşaatlardan. Eurovision, Azerbaycan'da hemen her sektörü canlandırmış. First Lady'ye kendi dillerinde 'Birinci Hanım' diyen Azeriler, Mihriban Aliyevo'in şehircilik ve yeniden yapılanmadaki vizyoner tavırdan memnun. Birinci Hanım ekonomiyi canlandıran yeni bir unsur, denebilir. Halkın o kadar çok sevgisini kazanmış ki seçime girse kocası İlham Aliyev'den daha çok oy alacağını düşünenler var.