Gündem
04 Kas 2015 15:17 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:42

Avrupa Birliği'nde kriz yüzünden çocuk doğmuyor

Avrupa Birliği'nde mali kriz, Fransa ve Almanya dışında, AB genelinde doğurganlığın düşmesine sebep oldu

Avrupa Birliği'nde kriz yüzünden çocuk doğmuyor
Fransa'da düzenlenen bir araştırma, mali krizin getirdiği işsizlikten derinden etkilenen AB genelinde doğurganlık oranının gerilediğini ortaya koydu.

Fransa'daki Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün (INSEE) konu ile ilgili düzenlediği araştırmaya göre, mali krize rağmen Fransız kadınlar AB'deki doğurganlık oranında yine lider.

Araştırmaya göre, Fransa'da kadın başına ortalama iki çocuk düşüyor. INSEE grafiği mali krizin başladığı 2006 yılından bu yana Fransa'da doğurganlık oranının çok fazla değişmediğini ortaya koyuyor.

Almanya'da yükseldi

Mali krizle birlikte en fazla işsizlik sorunu çeken Yunanistan, İspanya ve Portekiz'de ise doğurganlık oranı kadın başına yüzde 0,18 oranında düşüş gösterdi. Son verilere göre, Yunanistan'da doğurganlık kadın başına 1,2 çocuğa, Portekiz ve İspanya'da ise kadın başına yaklaşık 1,3 çocuğa düştü.

Doğurganlık oranı düşmeyen ve hatta çok az bir artış gösteren diğer bir ülke ise AB'nin mali açıdan en güçlü ülkesi olarak gösterilen Almanya. Almanya'da da kadın başına doğurganlık oranı 1,4 civarında.

AB'nin kalabalık ülkelerinden İngiltere'de ise kadınlarda doğurganlık oranı değişken bir seyir izlerken, son yıllarda düşme eğilimine girerek, kadın başına 1,8 çocuğa indi. İrlanda'da da doğurganlık kadın başına 2 çocuğun üzerine çıktıktan sonra, yine son yıllarda sert bir düşüşle 2 çocuğun altına geriledi.

AB'de İşsizlik tırmandı

AB genelinde eylül ayı itibarıyla yüzde 10,5 olan işsizlik oranı, borç krizindeki ülkelerden İspanya'da yüzde 25,1'e ve Yunanistan'da yüzde 24,4'e kadar tırmandı. İşsizlik, büyük ekonomilerden İtalya'da yüzde 10,7, Fransa'da yüzde 10,6, İngiltere'de yüzde 8 ve Almanya'da yüzde 5,5 oldu. 25 yaşının altındakileri kapsayan genç işsizlik oranları ise Yunanistan'da yüzde 55,4 ve İspanya'da yüzde 52,9'a ulaştı.