Güncel
18 Oca 2021 11:06 Son Güncelleme: 18 Oca 2021 11:27

AVM krizinde ilginç çare! AVM yönetimleri mağazacı oldu

Pandemiyle berkite AVM'lerde yaşanan büyük kriz sonucunda mağazalar kapanmaya gidiyor. AVM'ler kapanmaların önüne geçemiyor. Buna karşı AVM yönetimleri kapanan mağazaların yerine kendileri bayilik alarak işletiyor. Kapalı mağazaların içerdeki enerjiyi düşürdüğünü gören AVM yönetimleri ünlü markalardan bayilik alarak mağazacılık yapıyor.

AVM krizinde ilginç çare! AVM yönetimleri mağazacı oldu

Koronavirüs salgınıyla birlikte AVM'lerdeki mağazaların cirosu hızla düşünce kapanmalar arttı. AVM krizi üst seviyeye ulaştı. Bankalar AVM'lerin kredi ödemelerini yapamamaları üzerine el koymaya başladı. 

Tehlikenin boyutunun büyüklüğünü gören kimi AVM yönetimleri ise ilginç bir çözüm buldu. Kapanan mağazaların AVM içindeki enerjiyi düşürdüğü görüldü. Bunun üzerine kimi AVM yönetimleri ünlü markalarla masaya oturarak kapanan mağazalar için anlaşma yaptı. AVM yönetimleri ünlü markaların mağazalarını kendileri işletmeye başladı. Yani AVM'ciler kendi binalarında bir anlamda kiracı oldu. 

Dünya gazetesinde Yener Karedeniz'in haberinde konuyla ilgili Orka Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu dikkat çekici rakamlarla örnekler verdi. Orakçıoğlu, kendilerine başvuran AVM'lere 7 ayda 7 bayilik verdiklerini söyledi. 

Bu konunun detaylarını Dünya gazetesindeki haberden okuyalım...

Geride bıraktığımız yıl uzun süre kapalı kalan AVM’lerin cirosu, 2019’a göre yüzde 30 geriledi. Sektöre göre değişmekle birlikte en sert düşüş ise hazır giyim markalarında yaşandı. Birleşmiş Markalar Derneği’ne (BMD) göre market, elektronik ve mobilya gibi sınırlı birkaç kategori dışında perakende ciroları ortalamada 2019’un yüzde 60’ına ancak ulaşabildi. Birçok AVM, kiralarda indirim desteği sağlasa da özellikle lüks markaları bünyesinde bulunduran büyük AVM’lerde desteğin sınırlı gerçekleşmesi ve açıklanmayan ortak giderler markaları zor duruma soktu.

Ortak giderlerin satışlarına oranı yüzde 10’lara ulaşan markalardan kimisi bu sebeplerle özellikle doluluk oranı düşük AVM’lere gelen talepler doğrultusunda bayilik vermeye başladı. Söz konusu uygulama ile AVM’ler bir anlamda kendilerinin kiracısı haline geldi. 

7 ayda 7 bayilik verdi

AVM’lerde 160 adet mağazaya sahip olan Orka Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, son 7-8 ayda yurtiçi ve yurtdışında 7 AVM’ye bayilik verdiklerini dile getirdi. Bu durumun yaygınlaşan bir trend haline dönüşütüğünü dile getiren Orakçıoğlu, “AVM yatırımcısı yatırımını yapmış ama içine marka koyamıyor. Oranın enerjisini artıracak marka istiyor. Bizim gibi markalara geliyorlar. Bizim koşullarımız da kolay değil. Bu şartları yerine getiren AVM’lere bayilik verdik ve bu durum yaygınlaşan bir trend haline geliyor” dedi.

AVM ve cadde mağazalarında satışlar düşerken, online tarafta ise hızlı bir artış yaşanıyor. Online satışa yoğunlaşan markaların bu alana yatırımları da her geçen gün artıyor. Bünyesinde 400’ün üzerinde markayı bulunduran BMD’nin son yaptığı ankete göre, dernek üyelerinin önemli bir kısmının 2020'de toplam cirolarında e-ticaretin payı yüzde 21’e kadar yükseldi. Kovid-19 salgını öncesinde bu oran yüzde 8 bile değildi.

Tehlike büyüyor

Sektör temsilcileri de son dönemde birçok AVM’nin markalarını kaybetmemek ve doluluk oranlarını artırmak için benzer yöntemlere başvurduğunu ifade etti. İsmini vermek istemeyen bir AVM yöneticisi, “Birçok AVM’nin kendi bünyesinde 5-6 adet mağazası bulunuyor. İstanbul’da yatırımcı profili nedeni ile söz konusu uygulama zor olsa da Anadolu’da ve doluluk oranı düşük AVM’lerde oldukça yaygın. Marka kaybetmemek ya da doluluk oranındaki düşüşü durdurmak için uygulanan bu yöntem çok da mantıksız değil. AVM’ler kendilerinin kiracısı oluyor” açıklamasında bulundu. 

Önümüzdeki süreçte ise AVM’lerdeki doluluk oranındaki düşüşün en büyük sorunlardan olacağı tahmin ediliyor.

‘Perakendecinin tadı yok, iş birliği şart’

AYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, herkesin kendi işini yapmasının öneminin altını çizdi. AVM’lerin en önemli sorununun doluluk oranlarının düşmesi olduğuna dikakt çeken Alkaş, “Dayanışma ile AVM’ler daha ışıldar, daha parlak düzeye gelebilir. Boşalma başladığı zaman bu durum yandaki mağazanın da cirosunu etkiliyor. Dolayısıyla mal sahipleri de kiracılarını yaşatabilmek için her türlü desteği ortaya koymaya çalışıyor” diye konuştu. 

Bayilik konusunda ise Alkaş, şunları kaydetti:

“Her iş farklı uzmanlıklar gerektiriyor. Her AVM iyi bir perakendeci, her perakendeci de iyi bir AVM’ci olamaz. AVM’ler için bundan sonraki dönemde yönetimsel konu daha fazla öne çıkacak. Doğru yönetilebilen AVM aynen doğru perakendecilik yönetiminde olacağı gibi giderek daha fazla önem kazanacak. Mağazalarının yüzde 60-70’i açık olmayan bir AVM’nin yaşamını sürdürmesi çok zor. Bulaşıcılık günün konusu. Mağaza boşalmaya başlarsa zincirleme çözülme gerçekleşir. Bunun çaresi aranıyor. Bunun için mal sahipleri ile perakendeciler kafa kafaya verip ne yapabileceklerine bakıyor. E-ticaretin de giderek alan kazanmaya başladığını göz önüne alırsak perakendecilerin bu ara tadı yok.”