Konut Haberleri
19 Kas 2015 10:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:47

Asgari ücret artışı gayrimenkul sektörünü etkileyecek

İş Yatırımın yayınladığı notta, asgari ücreti artışı konut sektörünü etkileyeceği belirtildi

Asgari ücret artışı gayrimenkul sektörünü etkileyecek
Türkiye’de asgari ücretin 1.300 TL’ye çıkarılacak olması toplumun her kesiminde tartışılmaya devam ediyor. Özel sektör temsilcileri asgari ücrette yaşanacak artışın maliyetleri artıracağı gerekçesiyle devletin de devreye girip destek vermesini istiyor.

İŞSİZLİK FONUNDA BİRİKMİŞ 86 MİLYAR LİRA VAR

Hazır giyim gibi bazı sektörlerde maliyet artışından dolayı üretimin yurt dışına kayacağı iddia edilirken İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, “Bize asgari ücretin getirdiği 16 milyar liralık bir yük var, bunun en azından yarısını devletimizden talep ediyoruz. Hükümetimiz bunun tamamını da verecek kapasitede. İşsizlik fonunda birikmiş 86 milyar lira para var, o fonda biriken paradan verilebilir” diyerek gündeme damgasını vurdu.

Bu tartışmalar sürerken İş Yatırım, asgari ücretteki artışın halka açık özel şirketleri nasıl etkileyeceği üzerine bir not yayınladı. Notta maliyetler tarafında BIST şirketlerinin olumsuz etki göreceği ifade edilse de, harcanabilir gelir ve GSYH artışının olumlu etkilerinin olumsuz etkileri dengeleyeceği belirtildi. Notta asgari ücret artışının farklı sektörler üzerindeki etkileri ayrı ayrı ele alındı.

FAYDA SAĞLAYABİLİRLER

Nota göre, bu artıştan en çok etkilenecek sektörlerin başında inşaat geliyor. Notta, şirketlerin çalışanlarının yüzde 70-75’inin asgari ücret ile çalıştığı dikkate alınırsa, asgari ücret artışının inşaat sektörü üzerinde ciddi bir etkisi olacağı ifade edilebilir denildi.

Giyim perakendesinde de yoğun asgari ücretli çalışan olduğunun vurgulandığı notta, “Marjlardaki toplam etkinin yüzde 1 civarında olacağı tahmin ediliyor. Bu etki kısmen devletin katkısı ve ücret düzenlemeleri ile dengelenebilir. Giyim perakendesi şirketleri de harcanabilir gelirin artmasından fayda sağlayabilir” değerlendirmesi yapıldı. Gıda üreticilerinin ise yüksek enflasyon ve harcanabilir gelirin artmasından fayda sağlayacaklarına vurgu yapılan notta, “Ülker’i ele alırsak, emek maliyeti şirketin gelirlerinin yüzde 24’ünü oluştururken, personelin sadece yüzde 2’si asgari ücret alıyor” denildi.