Ekonomi
07 Tem 2014 04:20 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:28

Artık çarklar dönecek

Türk Şeker Fabrikaları bünyesindeki en büyük iki tesisten biri olduğu belirtilen Susurluk Şeker Fabrikası'nda çarklar, 3 yıl aradan sonra tekrar dönecek.

Artık çarklar dönecek
Şeker-İş Sendikası Susurluk Şube Başkanı İsmail Karadayı, yaptığı açıklamada, sadece Susurluk ve Balıkesir için değil, Bursa, Çanakkale ve Manisa çiftçisi, hayvan yetiştiricisi için büyük önem taşıyan fabrikanın temelinin dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından 1954 yılında atıldığını, açılışının da 1955'te Başbakan Adnan Menderes tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Bayar ve Menderes'in emaneti dev tesisin, Türk Şeker Fabrikaları bünyesindeki en büyük iki fabrikadan biri olduğunu vurgulayan Karadayı, 2010'da 248 bin ton pancar işlenen kampanyadan sonra çarkların durduğunu anlattı.

En yoğun kampanya dönemini 1998-1999 sezonunda 1 milyon 73 bin ton pancar işleyerek yapan fabrikanın 3 yıl kapalı kaldığını dile getiren Karadayı, üretim yapılmamasında civar çiftçisinin farklı ürünlere yönelmesinin etkili olduğunu ifade etti.

Bölgeye ekonomik anlamda büyük katkılar sunan, günlük 7 bin ton pancar işleme kapasiteli Susurluk Şeker Fabrikası'nda çarkların tekrar döneceğini bildiren Karadayı, şöyle konuştu:

"Bu yıl çiftçi, pancarı tekrar tarlasına taşıdı. Verilen taahhütlere göre fabrikanın kapılarını tekrar açması gerekti. Çarkların tekrar dönmesi için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Uyuyan dev gözlerini açıyor, uyanıyor. Son derece mutlu ve heyecanlıyız. Bursa, Balıkesir, Manisa, Çanakkale çiftçisinin üreteceği tahminen 230 bin ton pancar olacak. 140 bin ton civarında Ilgın, 40 bin ton da Alpullu'daki şeker fabrikalarından pancar geleceği belirtiliyor. Bu durumda kampanya döneminde yaklaşık 410 bin ton pancar işlenecek. En son 2010'daki kampanyada işlenen 248 bin tonun neredeyse iki katı."

Şeker işleme kampanyası 13 Ekim'de başlayacak

Fabrikada yaklaşık bin 500 çiftçinin ürününün işleneceğini belirten Karadayı, şeker işleme kampanyasının 13 Ekim'de başlayacağını bildirdi. Şeker fabrikalarının, katma değeri çok yüksek işletmeler arasında yer aldığına dikkati çeken Karadayı, "Otomotiv sektöründen kat ve kat fazla katma değer üretiyor. Pancar ve şekerin katma değerinin yıllık 3 milyar dolar civarında olduğu bir gerçek. Sadece Susurluk Şeker Fabrikası'nın bölgesine kattığı katma değer 150 milyon lirayı buluyor" ifadesini kullandı.

Fabrikanın faaliyete geçmesinin pancar çiftçisinden sonra en çok hayvancılık yapanları sevindirdiğini ifade eden Karadayı, "Bölgemizde hayvancılık çok önemli. Küspe en ucuz maliyetli yemlerden biri. Eskişehir'den Balıkesir'e küspenin gelmesi büyük problem oluşturuyordu. Fiyat artıyor, hayvancılıkta girdi maliyetleri artıyordu. Şimdi yetiştiriciler tekrar ucuz yeme kavuşmuş olacak. Bu, hayvancılık canlanması anlamına geliyor" diye konuştu.

Karadayı, şeker üretiminin Susurluk ve Balıkesir'de esnaftan başlayarak ekonomide bir hareketlilik oluşturacağını anlatarak, çarkların dönmesinin birçok kesimi mutlu edeceğini sözlerine ekledi.