Anahtarı vermeyen kiracı parayı öder!
Yargıtay: Kiralanan yerin fiilen boşaltıldığını anca anahtarın teslim edilmediğini ispat eden ev şahit kontrat bitse bile kiracıdan aidat ve kiraları alabilir!
Yargıtay, kira sözleşmesinin feshedilmesine rağmen anahtarı teslim etmeyen kiracının, kira ve aidatları ödemesi gerektiği yönünde karar verdi. Bir üniversitenin kiracı olduğu olayda mülk sahibi, kira sözleşmesinin feshinin haklı olmadığı gerekçesiyle kira alacağı ve aidatlar için dava açtı. Davanın kısmen kabul edilmesi üzerine temyiz edilen dosyayı görüşen Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, davalı üniversitenin sözleşmeye uygun olarak iki ay önceden yazılı bildirimle kira sözleşmesini feshetmesine dikkat çekti. Ancak Yargıtay, fesih hukuki dahi olsa “anahtar tesliminin" önemini hatırlattı. Yerel mahkemenin kararını davacı mülk sahibi lehine bozan Yargıtay, bu konuda kiracıların yükümlülüğünü şu şekilde açıkladı: Davacının erken tahliyesi sebebiyle uğradığı zarar tazmin edilmiş ise de bu yolla ulaşılan tarihin benimsenmesi için kiralananın fiilen boşaltılmış ve anahtarlarının kiralayana hukuki şekilde teslim edilmiş olması gerekir. Anahtar teslim edilmediğini böylece kira ilişkisinin kendisince ileri sürdüğü tarihte hukuken sona erdirildiğini ispatlama yükü kendisine ait olan kiracı, anahtar teslimi hukuki bir olgu olduğundan bunu delillerle ispatlayabilir.
ANAHTARLAR VERİLDİ DİYE İSPAT ŞART
Kira sözleşmesinin feshedilmesine rağmen anahtarları teslim etmeyen kiracı, söz konusu dönemden sonra birikeı aidat ve kiraları ev veya iş yeri sahibine ödemek zorunda. Yargıtay’ın verdiği karara göre, ödemelerin gerçekleşmı si için konut sahibinin anahtarların kendi tarafına teslim edilmediöini ispatlaması gerekiyor