Zorunlu BES'te 100 lira prim ödeyen 10 yıl sonra 152 lira maaş alacak

45 yaş altındaki çalışanlar için bireysel emekliliğe katılımı otomatik hale getiren tasarı komisyonda kabul edildi.

45 yaşındaki altındaki tüm memur ve işçilere, otomatik bireysel emeklilik hesabı açılmasını öngören tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Bireysel emeklilik primi asgari ücretliler için, şu anki hesaba göre aylık 49.4 TL olacak.

Uygulamanın başlayacağı 2017 yılıyla birlikte ise, bu tutarın 50 TL’yi aşması bekleniyor. Primler maaşa göre belirleneceği için, yüksek maaş alan yüksek prim ödeyecek.

Her yıl başındaki maaş artışına göre, primler de yükselecek. Uygulama, 1 Ocak 2017’de başlayacak. Tasarının komisyon görüşmelerinde CHP’li Bülent Kuşoğlu’nun sorusuna yanıt veren Hazine Müsteşarı Ömer Çelik, 10 yıllık prim ödeme süresi sonunda emeklilik hakkı kazanılması halinde sürekli maaşa geçilebileceğini belirtti.

Fonlara sınırlama

Çelik, “Böyle bir durumda sisteme giren toplam tutar 34 bin TL. Kişi emekliliğe hak kazanıp toplu para almayıp da, emekli maaşı almaya karar verirse, ömür boyu 152 TL’lik maaş almaya hak kazanıyor” dedi. Çelik, 34 bin TL’lik tutarın içinde verilecek devlet teşviklerinin de olduğunu söyledi. Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç de sistemle ilgili detayları anlattı. 3 yıl bireysel emeklilik sisteminde kalınırsa bin TL’lik teşviğin yüzde 15’ine, altı yıl beklenirse yüzde 35’ine, 10 yıl beklenirse yüzde 60’ına ve 56 yaş artı 10 yıl beklerse yüzde 100’üne hak kazanacağını belirten Genç, otomatik bireysel emeklilik sistemi için fonlara sınırlama da getirileceğini de belirtti. Şu anda 18 tane şirketin 240 civarında fonu olduğunu ifade eden Genç, “Bir standart fon olacak. Tercihte bulunmayan işçi o standart fonda muhafazakar olacak” dedi.

Şirketler 1.5 milyar kesti

MHP’li Erhan Usta’nın sorusu üzerine sigorta şirketlerinin vatandaşlardan kestiği paylar hakkında da bilgi veren Genç, 2105 yılında vatandaşların ödediği katkı payının toplamda 37 milyar TL olduğunu söyledi. Buna karşılık sigorta şirketlerinin 596 milyon TL yönetim gider kesintisi, 305 milyon TL giriş aidatı, 659 milyon TL de fon işletim gider kesintisi aldığını belirten Genç, 2015 yılında toplamda 1.5 milyar TL’nin vatandaşlardan alındığını ifade etti. Genç, buna karşılık bireysel emeklilik faaliyetlerinden dolayı şirketlerin 2015 yılında toplamda 65 milyon TL zarar ettiğini kaydetti.

100 milyarlık tasarruf

Maliye Bakanı Naci Ağbal'da yaptığı sunumda, şu anda bireysel emeklilik fonlarının toplamının 56 milyar lira olduğunu belirtti. Yaptıkları senaryoya göre 10 yılın sonunda 100 milyar liralık bir tasarruf oluşacağını belirten Ağbal, “Bu senaryo Bakanlar Kurulu’nun, iş yerinde çalışan sayısını 100 olarak belirlediği varsayımına bağlı olarak oluşturulan bir senaryo” dedi.