Ziya Altan Elmas: Piyasa geçen yılın yüzde 20 altında!

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ruhsat alınan projelerin plan değişikliği hakkında KONUTDER olarak araştırma yaptıklarını ve müktesep hak konusunun sektör için büyük önem arz ettiğini söyledi


Son dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlemeleri ile plan değişikliğine gitmesi inşaat firmalarını zora sokuyor. Bu konuya değinen sivil toplum kuruluşlarından biri de Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER). KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas derneğin yaptırdığı ankette sektörün sorunlarının başında "İnşaat ruhsatları ve imar planlarının müktesep hak olması" konusunun geldiğini söyledi.İnşaat ruhsatlarının mutlak suretle alındığı dönem için 5 yıllık müktesep hak olması gerektiğini ifade eden Elmas "Firmalarda usülüne uygun olmayan durum olmadığında bu karar yürütmeye girmeli ve konutlar hak sahiplerine teslim edilmeli" diye konuştu.

PİYASA GEÇEN YILIN YÜZDE 20 ALTINDA

"Sektör olarak yüreğimiz ağzımızda" diyen Elmas "İmar planına bakıyorsunuz o inşaat alanına göre bir bedel tayin ediyorsunuz. Ruhsat aldıktan sonra satış yapmaya başlıyorsunuz ama o esnada belediye plan değiştirebiliyor.Bir mahkeme imar planını durdurduğunda ruhsat düşmemeli.Mevcutlar devam etsin yeni projelere yeni plana göre ruhsat versinler. Verilmiş hakları geri almak haksızlıktır" görüşünü iletti.2012'nin ilk yarısında hava şartlarının da satışlara olumsuz etkisi olduğunu kaydeden Elmas "Sur Yapı nisandan itibaren hareketlendi ve haziran sonu geçen yılki rakamları yakaladık. Piyasanın genel duruşu 2011'in altında. 2009krizinde ertelenen talep 2011'dealıma geçti. 2012'nin geçen yılın başarısını yakalamaması normal. Piyasanın geneli geçen seneki cirolarının yüzde 20altında" diye konuştu. KDV düzenlemesinin de sektörün hızını keseceğini vurgulayan Elmas "Aylık faizler l'den1.20'ye çıkınca bile satışlar duruyor. 10 yıl vade ile kredi kullandıklarını düşünürsek yüzde 20 otomatik bir artış yaşanıyor. KDV uygulaması yüzde 2-3 oranında üretilen lüks konutlardan KDV alınacak diye bütün kitlelerin önünü kapatır” dedi.

'Maketten ev alacaklar marka ayrımı yapsın'

Konut alıcılarına dikkat etmeleri gereken hususlarda tavsiyelerde bulunan Elmas "Konut almak isteyenler inşaat halindeki projeden ev alsınlar ama firmaları iyi incelesinler.Marka ayrımı yapmaları lazım.Bir parça daha fazla ücret ödeme durumunda olabilirler ama böylelikle riskler ortadan kalkıyor" dedi.

DUVARA DOĞRU GİDENLER VAR!

İstanbul'da rekabetin çok kızıştığını belirten Altan Elmas "İstanbul'un en uç noktasında üretilen konutta bile tüketici için bulunmaz fırsatlar var. Metrekaresi1.300-1.400 TL'lere ev alınabiliyor. Lokasyon ve arazi pahalılığından şehir merkezinde ucuz konut üretilemiyor. Metrekaresi 10 bin dolara satılan ürünün 1.300 TL'den satılan konutla tek farkı lokasyonu" diye konuştu. İstanbul'da duvara doğru giden firmaların olduğunu söyleyen Elmas "İstanbul büyük bir pazar. Maliyetlerini hesaplamadan iyimser senaryolarla inşaat yapan firmalarda var. Temelde maketten alınan konutlarda çok büyük bir teslimat problemi yok ama olsa sektör için büyük sıkıntı olur" dedi. Sur Yapı'nın yeni projesinin Güneşli'de 270 milyon TL'lik bir yatırım olduğunu aktaran Elmas 550 dairenin yüzde 30'unun satıldığını söyledi.

ŞEHRE MİMARİ ÇÖZÜM GETİRİYORUZ

Sur Yapı projelerini 20 kişilik mimari ekibiyle hayata geçiriyor. Kendisi de mimar olan Altan Elmas "Mimarlığı problem çözümü olarak görüyoruz. Sektöre çözüm üreten projeler üretiyoruz" diye konuşuyor.

Yelda Akgün/Habertürk