Zamlar artabilir!
Türkiye bütçesi, yılsonunda 35 milyar açık verecek. 21.1 milyar lira olması öngörülen 2012 yılı bütçe açığının, 14 milyarlık sapmayla 35 milyara çıkacağı öngörülüyor.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacanın dün İngilterede Bütçe açağının GSYHye oranının hedefi 1 puan aşacağını açıklaması, 10 milyarlık önlemin yeterli olmayacağı yorumlarına neden oldu.
2012 yılı bütçe açığı GSYHnin 1.5 oranında yani 21.5 milyar olarak öngörülmüştü. Babacanın söylediği gibi 1 puanlık sapma gerçekleşirse, açık oranı yüzde 2.5e çıkacak. Dolayısıyla açık miktarı da 14 milyar artarak yılsonunda 35 milyar liraya yükselecek.
ÖNCELİK GİDERLERDE
Bütçe açığının 14 milyar liraya ulaşacak olması, ekonomi bürokrasisini önlem arayışına iterken, bürokratların gündeminde öncelik giderlere çevrildi. Personel giderlerindeki yaklaşık yüzde 19luk artış karşısında çaresiz kalan bürokratlar, sosyal güvenlik giderlerini mercek altına aldı.
Yılın 8 ayında emeklilik ve sosyal yardım giderleri yüzde 25 oranında artarken; sosyal güvenlik kurumuna yapılan ödemeler, bir önceki yılın aynı dönemine göre 9 milyar artış gösterdi. Bu artış karşısında SGK, Maliye, Hazine, Kalkınma Bakanlığı bürokratları tedavi giderleri başta olmak üzere bir dizi formül üzerinde durmaya başladı.
ZAM SON ÇARE
Ekonomideki yavaşlamaya paralel olarak vergi gelirlerindeki artış oranı enflasyonun altında kaldı. Öyle ki Ağustos ayında KDV gelirlerinde bir önceki aya göre yüzde 44.5 azalma ortaya çıktı. Tüm bu gelişmeler üzerine bürokrasi çareyi yine alkollü içecekler ile sigara ve otomotiv vergilerini artırmakta arıyor.
Başbakan Erdoğanın da dar gelirliyi rahatsız etmeyen, orta ve üst gelir grubuna yönelik önlemler üzerinde durduklarını açıklaması da ekonomi bürokrasisini rahatlatmış görünüyor. İçki ve sigaraya enflasyon oranında otomatik artış uygulaması 1 Ocak 2013 itibariyle başlayacak. Ancak bürokrasinin enflasyon artışıyla yetinmeyip daha yüksek gelir için sabit verginin de artırılması önerisi masada bulunuyor.
DOĞALGAZ VE ELEKTRİK SIRADA
Bütçenin önemli giderlerinden birini de enerji KİTlerinin açıkları oluşturuyor. BOTAŞın ithal ettiği doğalgazı, maliyetinin altında satması zarar etmesine neden oluyor. 2011 yılında 1.3 milyar zarar eden BOTAŞ, uzun bir aradan sonra 1 Nisandan geçerli olmak üzere doğalgaza yaklaşık yüzde 19 zam yapılmıştı. Türkiyede elektriğin yarısı doğalgazdan üretildiği için gazla birlikte elektrik satış fiyatlarına da yüzde 9luk zam gelmişti. Bürokratlar, BOTAŞın zararının devam etmesi nedeniyle yakın zamanda hem gaz hem de elektrik fiyatlarının yeniden artması gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Hürriyet