Yunanistan gözünü İzmir'e dikti!

ülkelerindeki kriz nedeniyle yatırımlarını Türkiye'ye yapmak isteyen Yunanlı yatırımcılar İzmir'de fizibilite çalışması yapıyor.

 İstanbul ve Ankara'ya oranla gayrimenkulde halen ucuz bir bir kent olarak tanımlanan İzmir, kentsel dönüşüm ile ilgili düzenlemeler sonrası yatırımcının gözdesi haline geldi.
 
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, 1-2 yıldır gayrimenkul sektöründe büyük bir hareketlilik yaşandığını ifade etti. Deniz kenarına sıkışık yapısı nedeniyle yeteri kadar arsa üretilemeyen İzmir'de, kentsel dönüşüm yasasının önemli bir fırsat oluşturacağını, bunun farkında olan yerli ve yabancı yatırımcıların kente odaklandığını kaydeden Güleroğlu, Alsancak-Turan arasındaki yeni kent merkezinde yüksek yapılaşmanın önünün açılmasıyla İstanbul merkezli gayrimenkul şirketlerinin arazi alımları yaptığını, bazı projelerin ise inşaat aşamasında olduğunu söyledi.
 
2013 yılında söz konusu alanda 2-3 büyük projenin daha temelinin atılmasının beklendiğini, bu bölgede arazi fiyatlarının metrekaresinin 200-300 liradan, bin 500-2 bin liraya kadar çıktığını dile getiren Güleroğlu, son dönemde yabancı yatırımcının yerli yatırımcıdan daha fazla fizibilite çalışması yaptığına dikkat çekti. Güleroğlu, ''Bayraklı bölgesine İtalyan, Danimarka ve Hollandalı firmalar yatırım yaptı. Son olarak Yunanlı gayrimenkul yatırımcıları bize gelip özellikle İzmir'de inşaat yapılacak alanların belirlenmesini istediler. Ülkelerindeki kriz nedeniyle kendilerini geliştirmek için Türkiye'ye yatırım yapmak istediklerini ifade ettiler. Şu anda fizibilite çalışması yapıyorlar. Çalışmanın tamamlanması sonrası projeler ortaya konacak ve Türk-Yunan ortaklığıyla bir şirket kurulacak'' dedi.
 
KENTİN YÜZDE 85'İ DÖNÜŞECEK
 
İzmir'deki 9 müteahhit derneğinin oluşturduğu Müteahhitler Federasyonu'nun Başkanı Necip Nasır ise kentsel dönüşüm yasası sonrası en önemli değişimin İzmir'de yaşanacağını, kentin yaklaşık yüzde 85'inin dönüşümünün gerektiğini söyledi.
 
İzmir için kentsel dönüşümle yeni bir dönemin başladığını belirten Nasır, ''Gelecek 10 yılda sektörün en önemli yatırım merkezi İzmir olacak. Kamunun yatırım yapmasına gerek yok, sadece bir an önce planlamaların hayata geçmesi yeterli olacak. İnşaat sektöründe görülmemiş bir ivme yaşanacak. Şu anda aralarında yabancı oyuncular da olmak üzere bir çok grup İzmir'de gardını almaya çalışıyor. Şu an sahada çok sayıda yabancı kuruluş temsilcisi çalışma yapıyor. Bir Arap ülkesi prensinin sahibi olduğu firma, fizibilite çalışmasını tamamlayarak büro açma aşamasına geldi. Avrupa ve ABD'den bazı fonların İzmir'deki girişimlere ortak olma yönünde de girişimleri bulunuyor'' dedi.
 
YENİ ROTA İZMİR
 
İzmir'de gayrimenkul sektörünün temsilcilerinden Selim Gökdemir de yabancı firmalarla ortaklıkların başladığını, grup olarak da İsviçre merkezli bir grupla proje yürütmek üzere çalışma yaptıklarını söyledi. Son dönemde Yunanlı yatırımcıların ilgisinin artığına işanet eden Gökdemir, ''Yunanistan'da krizden etkilenmeyen bir çok grup, yatırımlarını Londra gibi Avrupa kentlerine kaydırdı. Şu anda Avrupa'da en cazip yatırım ülkeleri Türkiye ve Rusya'dır. Türkiye'nin Rusya'ya göre daha az riskli olması bir adım öne çıkarıyor. Türkiye'de ilk kez yatırım yapacak yabancı gruplar da İstanbul ve Ankara'da rekabetin çok fazla kızışmış olması nedeniyle rotayı İzmir'e çeviriyor'' dedi.
 
Paralimanı