Yıllar sonra nihayet! Avcılar'da denize kayan mahalleye kazık çakılıyor...
1999 yılında yaşanan depremin ardından Avcılar'da denize doğru kayan Ambarlı mahallesinde tedbir amaçlı olarak kazık çakılmaya başlandı. 1 kilometrelik hat üzerinde 30'ar metre uzunluğundaki 736 beton kazıkla tehlikenin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
İstanbul'da 1999 yılında yaşanan depremde en çok hasar gören Avcılar ilçesinde bulunan Ambarlı Mahallesi her geçen gün denize doğru kayıyor. Onbinlerce insanın yaşadığı mahalledeki tehlikenin önüne geçebilmek için fore kazıklı önlem projesi uygulamaya konuldu. Yaklaşık 1 kilometrelik hatta 30'ar metre boyunda 736 beton kazık yer alacak.
Ambarlı Mahallesi’nde 1999 depremi ardından bölgedeki toprak kayması görülürken, buradaki kanalizasyon sistemi de sık deformasyona uğradı. Hazırlanan raporlar üzerine bölge Bakanlar Kurulu tarafından 2005 yılında alınan kararla 'Afet Risk Alanı' ilan edildi.
Ambarlı Mahallesi'ndeki Bayırlı, Badem ve Bahçe Sokak'ta bulunan ruhsatlı 57 bina, denize kayma nedeniyle zaman içinde yıktırıldı. İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), ‘Afete maruz bölge’ olarak ilan edilen alandaki soruna çözümü bilimsel bir çalışmayla ortaya koydu. Hazırlanan projenin uygulaması başladı.
Yaklaşık 20 milyon TL tutarında maliyetli yaklaşık 1 kilometrelik hatta 130 santimetre çapında ve 30’ar metre boyunda 746 çelik kazık çakılması çalışmalarına 1.5 ay önce başlandı.
Bölgede iş makineleri gün boyu çalışırken, mahalle sakinleri de çalışmaları ilgi ile izliyor. Bir mahalle sakini “20-25 yıl önce bu çalışma yapılsa bölgedeki birçok bina yıkılmayabilirdi. Güzel bir çalışma” dedi.
Ambarlı mahallesinde 800-900 metre boyunca kayma bulunduğunu bildirildi. Bilim insanlarının önerisiyle hazırlanan proje uyarınca fore kazıklarla zemin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Çalışmaların yüzde 20'sinin tamamlandığı belirtilirken, kazıkların minimum 30 metre olarak çakıldığı belirtildi.
Çalışmanın olumlu sonuçlar verdiği kaydedilirken, bu önlemin kaç yıl süresince bölgede yeterli olacağı ise tartışma konusu... Uzmanlar, daha önce bölgedeki kaymadan dolayı evlerini yıktırmak zorunda kalan 57 binanın tekrar inşaası için 5 sene arazideki hareket gözlendikten sonra karar verileileceklerini söylediler.