Yenilenebilir enerjiler yeni yatırım gözdesi

Yatırımların büyük kısmını oluşturan yenilenebilir enerji kaynakları, 286 milyar dolar üzerine çıkarak rekor kırdı.

En önemli enerji kaynaklarından olan yenilebilir enerji kaynağı, insan yaşamında önemli bir yer kaplıyor. Buna ilişkin olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar geçen yıl 286 milyar dolar seviyesine çıkarak, rekor kırdı.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın yıllık raporuna göre, 2015'te yenilenebilir enerji gücüne 134 gigavat eklendi.

Geçen yıl dünyada yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar, bir önceki yıla göre 13 milyar dolar artarak, 286 milyar dolar oldu. Yenilenebilir enerjide bir önceki rekor, 2011'de 279 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Rapora göre, 2004-2015 yılları arasında yenilenebilir enerji kaynaklarına toplam 2,3 trilyon dolar yatırım yapıldı.

Küresel elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 1,2 artış göstererek toplamda yüzde 10,3'e yükseldi.

Geçen yıl ilk defa gelişen ekonomilerin yenilenebilir enerji yatırımları, gelişmiş ülkelerde yapılan yatırım seviyesini geçti. Gelişen ekonomilerde temiz enerji kaynaklarına 156 milyar dolar harcanırken, gelişmiş ülkelerde bu miktar 130 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dünyada rekor seviyede gerçekleşen yenilenebilir enerji yatırımlarının yüzde 36'sı 102,9 milyar dolarla Çin'de gerçekleşti. Hindistan'da 10,2, Güney Afrika'da 4,5 ve Meksika da ise 4 milyar dolar yatırım yapıldı.

Türkiye, Fas ve Uruguay yenilenebilir enerjiye 1 milyar dolardan fazla kaynak ayıran ülkeler arasında yer aldı.

Geçen yıl Avrupa'da ise yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 21 düşüşle 48,8 milyar dolara geriledi. Böylece Avrupa, yenilenebilir enerji yatırımında son 9 yılın en düşük seviyesini gördü.

Yatırımlar, ABD'de yüzde 19 artarken, Japonya'da ise aynı oranda kaldı.

Raporda, yenilenebilir enerji yatırımlarının gelişmiş ülkelerden gelişen ekonomilere kaymasında Çin'in rüzgar ve güneşe yönelmesi, gelişen ülkelerde artan elektrik talebi ve gelişmiş ülkelerdeki yavaşlayan ekonomik büyümenin etkili olduğu belirtildi.

Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarının ucuzlaması ve Avrupa'da bu kaynaklara yapılan desteklerin azaltılmasının da yatırımları etkilediği kaydedildi.