Yenilenebilir enerjide çok şanslıyız
4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarında güneş ve rüzgar enerjisi yatırımları alanında Türkiyenin en büyük pazarlardan biri olduğuna vurgu yapıldı.
Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen UEVF 2013 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarında Enerji Arz Güvenliği ve İklim Değişikliği Bağlamında Yenilenebilir Enerji konulu bir toplantı düzenlendi. Güneş ve rüzgar enerjisi yatırımları alanında Türkiyenin en büyük pazarlardan biri olduğuna vurgu yapıldı.
UEVF 2013 - 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forum ve Fuarında Enerji Arz Güvenliği ve İklim Değişikliği Bağlamında Yenilenebilir Enerji başlıklı bir panel düzenlendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazarın oturum başkanı olduğu panele Prof. Dr. Bülent Yeşilata (Harran Üniversitesi), Prof. Dr. Raşit Turan (Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi GÜNAM), Mustafa Serdar Ataseven (Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği TÜREB) ve Yalçın Kıroğlu (Lisansız Elektrik Üreticileri Derneği Lİ-DER) katıldı.
Lisanssız üretim sınırı 2,5 MWa çıkabilir
Lİ-DER Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kıroğlu ise lisanssız elektrik üretimi yasasının İstanbuldaki Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ya da hızlı tren uygulaması kadar devrim niteliğinde bir yasa olduğunu söyledi. 9 Ocak 2013 tarihinde TBMMde Lisansız Elektrik Üretimi Yasası ile ilgili görüşmelerde bulunduklarını, 500 kw olan yasal elektrik üretim miktarının 1 MW çıkarılmasının mümkün olduğunu hatta Bakanlar Kurulu Kararı ile 2,5 MW seviyesine çıkma imkanının bulunduğunu ifade etti. Kıroğlu şöyle devam etti:
Enerjinin tüketildiği yerde üretilmesi en çok elektrik kullanımındaki kayıp kaçak oranının azaltılmasına imkan verecektir. Ocak 2013 tarihi itibariyle lisanssız elektrik üretimi için ülkemizdeki 21 elektrik dağıtım şirketine toplam 517 başvuru olmuştur.
Güneş enerjisi tek alternatif
GÜNAM Başkanı Prof. Dr. Raşit Turan sunumunda, dünyanın bir yılda ihtiyacı olan elektrik enerjisinin 20 terawatt (TW) olduğunu, güneş enerjisinin ise 120 bin terawatt enerji ürettiğini belirterek, 2100 yılında dünya enerji ihtiyacının yüzde 60lık bölümünün güneş enerjisinden sağlanacağının tahmin edildiğini aktardı. Türkiyenin Avrupada en çok güneş ışığı alan ülke olduğunu, dünyanın en büyük güneş enerjisi kullanan ülkesi Almanyadan ise 2 kata fazla güneş ışığı aldığını belirterek, Türkiyenin bir yılda ihtiyacı olan elektrik enerjisini üretmek için 950 kilometrekarelik (km2) bir güneş enerjisi santraline ihtiyaç var. Bunun maliyeti ise 300 milyar dolardır. Bu para Türkiyenin 6 yıllık enerji ithalatına eşittir. dedi. Turan ayrıca ülkemizde enerji arzı sağlamak için rüzgar ve güneş enerjisinin tek alternatif seçenek olduğunun yakın zamanda anlaşılacağına dikkat çekerek Türkiyede güneş paneli üretmenin mümkün. Bunu başarabilmek için biraz inanca, güvene ve cesarete ihtiyaç var. şeklinde konuştu.
Rüzgara 10 yılda 18 GW yatırım
TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven sunumunda Avrupa Birliği rüzgar enerjisi kurulu gücünün 100 gigawatt (GW) seviyesine ulaştığını, Türkiyede ise tüm enerji üretimi için kurulu gücün 55 57 GW seviyesinde olduğuna dikkat çekti. ABnin tüm enerji üretimi içerisinde rüzgar enerjisinin yüzde 10 oranına ulaştığını ancak bu oranın Türkiyede yüzde 3 olduğunu sözlerine ekleyerek, ABde rüzgar enerjisi lideri Almanya, dünyada ise Çindir. Çinin rüzgar enerjisi kurulu gücü 62,7 GW, Amerikanın 47 GW, Türkiyenin ise 2,3 GWtır. Türkiyenin 2023 yılı hedefi olan 20 GW kurulu güce ulaşması için önümüzdeki 10 yıl içinde toplam 18 GWlık yatırım yapması gerekmektedir. diye konuştu.