Yeni yönetmelik kaos yaratır!

İnşaatta kuralları sil baştan değiştiren yeni imar yönetmenliğine sektör temsilcilerinden tepki geldi: "Bu yönetmelik kaos yaratır."

İnşaat ruhsatının müktesep hak olmaktan çıkarılması, sosyal tesis alanlarının 500 metrekareye indirilmesi, bodrum katlara sınırlama gibi maddeler içeren yeni imar yönetmeliğine sektör temsilcilerinden tepki geldi. KONUTDER, GYODER ve İNDER’in başkanları yeni yönetmeliğin sektörde kaos yaratacağı görüşünde birleşti.
 
Sabah'ın haberine göre, inşaatta tüm kuralları sil baştan değiştiren 'Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin önceki gün yayımlanmasının ardından inşaat sektörünün çatı kuruluşları KONUTDER, GYODER ve İNDER başkanlarından eleştiri gecikmedi. Yeni yönetmeliğin sektörde kaos yaratacağını belirten dernek başkanları, "Yönetmelik konusundaki görüşlerimizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ifade etmemize rağmen sektörün saha tecrübesinin yönetmeliğe yansıtılmamış. Bu yönetmelikle gayrimenkul sektörü önemli ölçüde sorunlar yaşayacak. Sektörün önünü kesen bir düzenlemedir" şeklinde konuştu. 1 Haziran 2013 tarihli yönetmeliğin 4 yıl önce tüm sektörün görüşleri alınarak hazırlandığının altını çizen başkanlar, "Yayınlandığı günden itibaren bürokratik bir anlayış, söz konusu yönetmeliği değiştirmeye çalışmaktadır. Tüm bu gayretlerin sonucu olarak yayımlanan yeni yönetmelik öncelikli olarak mimarlık mesleğini uygulanamaz hale getirdi. Şehirlerimizin bundan sonra tektipleştirici bir bakış açısıyla, gelecek vizyonundan uzaklaşarak inşa edileceğini görüyoruz" dedi.

YATIRIMCI VE TÜKETİCİ RİSKLE KARŞI KARŞIYA
 
Dernek başkanları yönetmelikteki en önemli konunun ise inşaat ruhsatının müktesep hak olmaktan çıkarılması olduğunun altını çizerek şunları söyledi: "Son anda yönetmeliğe ilave edilen bu düzenlemeyle gerek yerli ve yabancı yatırımcılar gerekse de tüketiciler büyük bir riskle karşı karşıya. İmar Kanunu'na tamamen aykırı olan bu düzenleme ile gayrimenkul sektörü en temel dayanağından yoksun hale getirildi ve yatırımların önü kesildi." Başkanlar, mevzuata uygun alınan inşaat ruhsatı ile yapılan projelerin, imar planı iptalleriyle akamete uğraması hem yatırımcı hem tüketici hem de ülke ekonomisinin zarar görmesine sebep olacağını söyledi. Başkanlar şöyle devam etti: "Ekonomik büyümeye önemli ölçüde destek veren, ayrıca toplam istihdamdaki payı yüzde 7.3 olan gayrimenkul sektörü geçmişte bu hususla ilgili büyük sorunlar yaşadı. Yeni yönetmeliğin birçok sorunu beraberinde getireceğinin ve geniş halk kesimlerinin mağdur olacağının zamanla kavranacağını düşünüyoruz." Bu arada Başbakan Binali Yıldırım 1 Temmuz'da dolan sürenin 1 Ekim'e kadar 3 ay boyunca uzatılması konusunda talimat verdi.
 
'ANLAYAMADIK'
 
KONUTDER, GYODER ve İNDER başkanları yönetmelikte birçok alanda kısıtlayıcı maddeler olduğunu belirtti. "Bu alanların kısıtlanmasından nasıl bir toplumsal fayda umuluyor anlayamadık" diyen başkanlar maddeleri şöyle sıraladı:
 
Önceden maksimum 3 bin metrekare olan sosyal tesis alanlarının daire sayısı ve proje büyüklüğü gözetilmeden maksimum 500 metrekareye indirilmesi.
 
Mescitlerin, kreş ve çocuk oyun alanlarının 750 metrekareden konutlar için 100, konut dışı kullanımlar için 200 metrekareye düşürülmesi.
 
Otopark yapımının teşvik edilmesi gerekirken, otopark alanlarının en az otopark alanının 2 katını geçmeyecek şekilde sınırlandırılması.
 
Asansör, bina giriş holü ve kat holünün asgari alanlar ile sınırlandırılması.
 
Bodrum katlarda yer alan ortak sığınakların asgari olması gereken alandan 1 metrekare dahi büyük yapılamaması.
 
Ortak alan depolarının kaldırılması.
 
Yangın yönetmeliği gereği yapılması zorunlu olan mahallerin (yangın merdiven evi, yangın güvenlik holü, yangın güvenlik koridoru ve yangın asansörü) sadece yangın merdiven evi ile sınırlı tutulması.
 
Pergola, kameriye, açık yüzme havuzu ve süs havuzlarının bahçenin yüzde 10'u ile kısıtlanması.