Yeni bir rafineri daha geliyor!

Tüpraş’ın ardından Petkim Aliağa’da rafineri yatırımına start verirken Türkiye Petrolleri de Hatay Dörtyol’da rafineri kurmak üzere çalışmalara başladı

Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdür Vekili Besim Şişman, Hatay’ın Dörtyol ilçesi civarlarında rafineri kurmayı planladıklarını açıkladı. Şişman, TP’nin 2023 stratejik vizyonu doğrultusunda Türkiye’nin 10 dünya markasından biri olmayı hedeflediklerini ve bu vizyon dahilinde de kamu paydaşları ile yapılacak değerlendirmelerin ardından Hatay Dörtyol civarında bir rafineri kurmak istediklerini söyledi.

BİST olmayabilir

Rafinerinin kurulacağı bölgenin Ceyhan Limanı’na yakın olabileceğini anlatan Şişman, bu sayede TP’nin stratejik ve ekonomik öneminin artacağını ifade  etti. TP’nin dünya markası olması hedefinin bir parçası olarak halka arzın da planladığını dile getiren Şişman, “Bu, Türkiye’nin gördüğü en büyük halka arzlardan biri olacak. Şirketi hak ettiği en yüksek değerden piyasaya çıkarmamız lazım fakat petrol fiyatlarının durumu gözönüne alındığında bu süreç hemen  olmayacak” dedi. TP’nin küresel çapta rekabet düzeyinin artırılması için tıpkı rakipleri gibi borsada işlem gören, daha bağımsız bir şirket yapısına kavuşmasını arzu ettiklerini belirten Şişman, şöyle konuştu: “Bunun için bizim yapmamız gereken yapısal dönüşümleri hayata geçirmeye başladık. Ancak bu TP’nin kendi başına karar verebileceği bir durum değildir. Yüksek Planlama Kurulu ve Özelleştirme İdaresi Kurulunun alacağı kararlar bu yönde atılacak adımların çerçevesini belirleyecektir. Yine aynı şekilde halka arzın Borsa İstanbul’da mı yoksa başka bir borsa da mı olacağı hususu bu kurulların takdirleri yönünde olacaktır. Biz tüm planlamalarımızı  Türkiye’nin bu süreçlerden en üst seviyede fayda sağlayabilmesi üzerine kurguluyoruz.”

Afrika’daki projelere önem veriyor

TP’nin hali hazırda Irak, Rusya, Azerbaycan gibi ülkelerde çalışmaları bulunduğunu anımsatan Şişman, Malezya, Afganistan, Latin Amerika ülkeleri ve  Afrika’da ise çeşitli projelerin değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi. Şişman, özellikle Afrika’daki projelere özel önem verdiklerini dile getirerek,  uluslararası yatırımların şirketin ajandasında önemli bir yer tuttuğunu kaydetti.

Düşen petrol fiyatlarının TP için iyi olmamasına rağmen ciddi sıkıntısı da olmadığını anlatan Şişman, “Düşen petrol fiyatları bizim için iyi haber değil ama ülkemiz için çok güzel bir gelişme. Biz ülkemizin bu süreçten kazançlı çıkmasından dolayı sevinçliyiz ve şirket olarak gerekli tasarruf  tedbirlerimizi de aldığımız için sıkıntı içinde değiliz” diye konuştu. Şişman, petrol fiyatları için ideal bandın 60-80 dolar olduğuna  dikkati çekerek, olağanüstü durumlar hariç bu bandın üstü ya da altındaki fiyatların spekülatif hareketlerden kaynaklandığını iddia etti. En maliyetli üretimin, kutup yakınlarında, açık denizlerde ve  unkonvansiyonel yöntemlerle yapıldığını, bunların maliyetinin 60 dolar civarında olduğunu belirten Şişman, “Var olan yatırımlarda üretimin devam etmesi için 50  dolarlık fiyat seviyesi yeterli olabilecek iken fiyatların 45 dolarlara  gerilemesi yeni yatırımları ciddi oranda azaltacaktır” değerlendirmesinde bulundu.